Ghita, fugarul care nu se ascundea. Misterioasa capturare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 07:00
29355 citiri
Ghita, fugarul care nu se ascundea. Misterioasa capturare

Vad ca unii il considera pe Sebastian Ghita un mare prostovan pentru ca ar fi facut o multime de greseli majore care au dus, in cele din urma, la prinderea sa.

Sa ramai atat de aproape de Romania, sa fii vizitat de frate si cohorte de prieteni si prietene care, indiferent incotro plecau din Bucuresti, tot in Serbia ajungeau ca la un fel de Mecca, sa umbli cu acte slovene in Serbia si, cireasa pe tort, sa ramai acolo sau sa te duci acolo dupa ce presa a inceput sa scrie ca esti in Serbia ar fi o dovada de monumentala prostie.

Dar toate acestea au fost scapari? Sa fie Ghita noul Bula al Romaniei? Nu mi-as pune banii pe aceasta varianta cu mare risc de simplism. Pentru ca mai exista o varianta, dupa parerea mea, cu mult mai credibila.

Ceea ce poate fi interpretat ca prostie la Sebastian Ghita poate fi, de fapt, comportamentul unui om care se simte in totala siguranta, care stie ca are protectia necesara pentru ca, in caz de localizare, nu va fi arestat si facut pachet spre Bucuresti.

Ar fi un motiv logic pentru care nici macar nu pare sa se fi ascuns cu adevarat, pentru care nu a plecat in graba din Serbia atunci cand a fost scursa pe surse informatia privind localizarea lui acolo. Un fugar autentic facea tot ce putea sa plece de acolo, ceea ce Ghita in mod evident nu facut.

In urma cu cateva saptamani, o persoana extrem de bine informata imi spunea ca problema nu mai era localizarea lui Ghita, ci aducerea lui de acolo.

De unde putea veni aceasta protectie pe care miza Ghita?

Cel mai probabil din partea autoritatilor sarbe care, din informatiile mele, au refuzat foarte mult timp sa colaboreze cu partea romana, in pofida evidentelor ca Ghita era acolo. De exemplu, Oana Nita, care il vizita des pe Ghita in Serbia, ajungea la el cu un avion privat despre care autoritatile sarbe refuzau sa confirme intrarea in spatiul lor aerian, desi era cat se poate de clar ca asta se intamplase.

Vorbim despre o tara non-UE, non-NATO, partener consacrat al Moscovei, cu reguli diferite de cele europene si trecuta recent printr-un razboi.

De ce aceasta protectie de la Belgrad? Explicatiile pot fi multe, de la coruptie, pana la legaturile bine cunoscute ale prietenului lui Sebastian Ghita, Victor Ponta, cu fost presedinte ales al Serbiei, fost premier, Aleksandar Vucic. Se pare ca Victor Ponta a si calatorit la Belgrad in ultima perioada. In plus, Ghita insusi avea afaceri consistente in Serbia, inclusiv cu ministerul de Interne de la Belgrad, deci se putea baza si pe propriile conexiuni.

Si daca Sebastian Ghita era atat de bine protejat in Serbia, cum se explica totusi ca protectia pare sa fi luat sfarsit?

Eu as vedea doua variante. Fie sarbii au primit un imblod mai important decat argumentele lui Sebastian Ghita, fie Ghita insusi a reusit un acord cu autoritatile de la Bucuresti, probabil in schimbul unor denunturi, si, intr-un fel, s-a predat.

Eu personal acreditez prima varianta, dar indiferent care este explicatia nu vad de ce Ghita, odata revenit in tara, ar tacea. Denunturile sunt singura carte pe care o mai are pentru a-si imbunatati situatia. Nu stiu cat este de inteligent, dar in mod cert nu este un erou, ci un om terifiat, in mod evident, de spectrul puscariei pentru a carui diminuare cred ca este dispus la orice.

Deci cui ii va ramane oul de Paste in gat?

Vad ca televiziunile de stiri asteapta cu nerabadare ca Ghita sa o detoneze pe Laura Codruta Kovesi cu mai stiu eu ce dezvaluiri. Eu nu cred asta. Cred ca munitia impotriva sefei DNA a fost epuizata atunci cand Ghita s-a incordat sa scape de ea si de Florian Coldea, in cazul caruia operatiunea a si reusit. Nu vad niciun motiv pentru care s-ar fi oprit atunci daca avea cu ce sa continue.

Dar, in egala masura, mi se pare evident ca asaltul de dupa fuga lui Ghita face parte dintr-un plan mai amplu, care trebuia sa se incheie apoteotic cu OUG 13. Ghita a furnizat material din plin pentru decredibilizare, pentru destabilizare, deci treaba trebuia doar incheiata ca sa scape toata lumea si sa se intoarca si Ghita linistit acasa. Ghita i-a lasat practic lui Liviu Dragnea RTV mostenire sa-l iubeasca si serveasca.

Dar, ce sa vezi, treaba planuita nu s-a intamplat. Munitia a fost trasa degeaba. Asa ca, daca Ghita va avea o foaie in fata, oare ce-l va putea impiedica sa-i livreze pe cei care nu si-au facut treaba?

Cine sa fie ei? Poate Liviu Dragnea? Ar fi primul care a ratat amputarea justitiei, iar eliminarea lui i-ar mai folosi de minune si lui Victor Ponta, ceea ce ar fi in avantajul major si al lui Ghita.

Poate Traian Basescu si Elena Udrea, cu sau fara batic? Poate nu ati uitat ca Dan Andronic, om de incredere al lui Traian Basescu si inculpat la randul sau, om care, spun anumite surse, ar fi asistat la filmarea casetelor lui Ghita, a fost la Belgrad dupa disparitia acestuia si a si fost audiat la Parchet pe tema aceasta.

Sigur, exista teoretic posibilitatea ca extradarea sa nu se produca, dar daca protectia a incetat cred ca, realist vorbind, nici pasul urmator nu va dura chiar asa de mult. Si atunci ar putea urma evolutii interesante.

Pe de alta parte, observ ca prin diverse zone din presa incepe mai mult sau mai putin discret acreditarea ideii potrivit careia capturarea lui Sebastian Ghita ar fi un prim mare succes al noului prim-adjunct SRI, Razvan Ionescu, un fel de demonstratie de competenta.

Poate ca momentul a fost ales si pentru a obtine acest rezultat de imagine pe care eu il privesc cu mare prudenta, asa cum il privesc si pe noul prim-adjunct. Cred ca atat competenta cat si atasamentul domniei sale fata de justitie si anticoruptie trebuie dovedite prin alte fapte de vitejie decat localizarea unui fugar care pare ca nici macar nu se ascundea cu adevarat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ghita retinere Serbia, #Ghita fugar Belgrad , #stiri Sebastian Ghita