Cosma a renuntat la calitatea de martor protejat intr-un proces al lui Ghita. Sustine ca si-a confectionat singur aparatura cu care i-a inregistrat pe procurorii DNA

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:49
9299 citiri
Cosma a renuntat la calitatea de martor protejat intr-un proces al lui Ghita. Sustine ca si-a confectionat singur aparatura cu care i-a inregistrat pe procurorii DNA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Vlad Cosma a renuntat, luni, la calitatea de martor cu identitate protejata in dosarul fostului deputat PSD, Sebastian Ghita. El a aratat instantei ca a avut aceasta calitate ca urmare a presiunilor procurorilor de la DNA Ploiesti.

Pe parcursul audierii lui fostului deputat, care a durat aproape doua ore, sora acestuia, Andreea Cosma (actual deputat PSD), l-a sustinut in sala de judecata. Ea a urmarit cu sufletul la gura intreaga audiere, a discutat cu avocatul si a comentat declaratiile fratelui sau.

Fostul deputat PSD a dat detalii despre cum procurorii DNA Ploiesti ar fi facut dosarele in baza unor declaratii care nu ar fi fost reale, care ar fi fost puse in marturiile date de unii martori sub acoperire.

Fostul parlamentar a povestit la Inalta Curte ca aparatura de interceptare cu care i-a inregistrat pe procurorii DNA Ploiesti ar fi confectionat-o singur.

Completul din acest proces este format din magistratii Marcela Cobzariu (presedinte), Stefan Pistol si Daniel Gradinaru.

La finalul sedintei de judecata, procurorul DNA a aratat ca declaratia lui Vlad Cosma este necredibila in raport de circumstantele cauzei si de situatia sa in alte dosare.

"Declaratia acestuia nu este absolut relevanta", a spus procurorul DNA. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pe 20 aprilie, cand vor continua audierile de martor.

Citeste si Inalta Curte ar putea pronunta astazi sentinta definitiva in cazul lui Vlad si Mircea Cosma. Fostul deputat: Nu fac comentarii

Foto: Ziare.com

Declaratia lui Vlad Cosma

Vlad Cosma a aratat magistratilor ca este prieten cu Sebastian Ghita de 12 ani.

"Faceam parte din acelasi partid politic cu Sebastian Ghita, iar in perioada 2012-2016 am facut amandoi parte din Camera Deputatilor", a explicat fostul parlamentar in fata Inaltei Curti.

Vlad Cosma a dat detalii si despre Razvan Alexe, unul din martorii din acest dosar, care este inculpat cu el in cazul de coruptie. "L-am cunoscut in 2008, era consilier al unui deputat si in acest context, fiind si eu consilier parlamentar, insa nu pot preciza ca am avut cu acesta vreun fel de relatii de prietenie", a spus fostul parlamentar.

Vlad Cosma a aratat ca vrea sa renunte la statutul de martor protejat, care i-ar fi fost impus de procurorul Mircea Negulescu.

"Doresc astazi in instanta sa relatez ca eu in acest dosar am minim doua calitati. Am doua calitati, cea de martor cu identitate reala si cea de martor cu identitate protejata, la aceasta ultima calitate doresc sa arat ca renunt si ca doresc sa dau declaratii doar ca martor cu identitate reala.

Statutul de martor cu identitate protejata mi-a fost impus de procurorul Mircea Negulescu, fara ca eu sa solicit acest lucru. Nu ma refer la cererea aceea prin care am solicitat acest statut, care reprezenta o formalitate dictata de Negulescu, de fapt, solicitarea acestui statut mi-a fost impusa", a precizat Vlad Cosma.

Cronologia lui Vlad Cosma

Fostul deputat a explicat instantei ca declaratiile i-au fost dictate si ca nu era de acord cu ce era in acestea, iar el nu a vrut sa le semneze. Din acest motiv, le-a semnat in calitate de martor cu identitate protejata. El a explicat contextul in care a ajuns martor cu identitate protejata si a prezentat o cronologie a acestei situatii.

Totul ar fi inceput in noiembrie 2015, atunci cand a fost chemat la DNA Ploiesti, impreuna cu sora sa, Andreea Cosma. Acolo erau procurorii Mircea Negulescu si Lucian Onea (procuror-sef DNA Ploiesti- n.red.).

"Surorii mele i s-a cerut sa formuleze un denunt impotriva lui Sebastian Ghita si Liviu Tudose. Pentru ca sora mea era notar, iar Ghita si Tudose erau clientii ei, sigur stia ceva despre ei in perceptia domnilor procurori, sens in care i-au solicitat acesteia un denunt. Ne-au spus ca se doreste redeschiderea unui dosar impotriva lui Tudose si Ghita", a declarat Vlad Cosma.

I s-ar propus calitatea de martor protejat, dar Andreea Cosma ar fi refuzat. "A primit si o amenintare, ca va fi inculpata intr-un dosar penal, lucru care s-a si intamplat, la aproximativ doua saptamani", a declarat Vlad Cosma.

In acest context, Cosma a revenit la DNA dupa doua saptamani, unde l-a vazut pe Razvan Alexe, pe holul institutiei. "L-am vazut pe Marcel Pavaleanu la audieri, caruia procurorii ii spuneau sa confirme denuntul lui Razvan Alexe", a explicat Vlad Cosma. Era vorba despre o intalnire intre unul dintre politistii din acest caz, care s-ar fi intalnit cu Alexe.

Vlad Cosma a explicat ca ar fi dat si el o declaratie de martor cu identitate protejata, in care confirma aceasta intalnire.

In ianuarie 2016, procurorii DNA i-ar fi chemat pe el si pe tatal sau, Mircea Cosma. Li s-ar fi cerut sa faca denunturi impotriva lui Ghita si a mai multor procurori si politisti din Prahova. Cei doi ar fi refuzat.

"Intre timp, sora mea, Andreea Cosma fusese trimisa in judecata. Tatalui meu i s-a spus in mod clar ca, daca o sa refuze, vor exista repercusiuni", a precizat fostul deputat. Intalnirea ar fi fost tensionata si s-ar fi derulat, "ca si celelalte intalniri", sub amenintarile procurorilor de a instrumenta dosare impotriva noastra.

Care ar fi fost rolurile

"Aveau un rol, Negulescu era cel bun, Onea era cel rau. Faceau presiuni, era o amenintare continua la care am asistat timp de doi ani. Pe acest fond ne-am prezentat la parchet unde mi s-a solicitat sa dau declaratii", a mai spus Vlad Cosma.

"Am asistat totodata la momentul la care o persoana cu care nu aveam voie sa iau legatura (interdictie care a fost pusa intr-un alt dosar - n.red.) a dat o declaratie de martor cu identitate reala, in prezenta mea, iar la scurt timp, tot in prezenta mea, a dat o declaratie de martor cu identitate protejata in care isi sustinea declaratia de martor cu identitate reala.

Dupa luarea depozitiei acelei persoane, am urmat eu. In prezenta aceleiasi persoane, am dat declaratie de martor cu identitate protejata, in sensul in care eu trebuia sa sustin in declaratia de martor cu identitate protejata declaratia dictata de Negulescu, ceea ce declarase anterior persoana. Am consemnat aspecte care ma priveau pe mine personal, care nu erau reale, printre rasetele lui Negulescu, Onea si ale politistului Mihai Iordache, care consemna declaratia. Trebuia sa o semnez la final declaratia, fara sa o citesc detaliat, am vazut ca in continutul sau erau inserate formulari specifice lui Negulescu: am auzit ca, stiam ca, cunosteam etc. Aceasta a fost declaratia de martor cu identitate protejata, de care ma dezic astazi", a afirmat Vlad Cosma.

"Am dat declaratii in mai multe dosare"

Ulterior momentului februarie 2015, cand ar fi semnat declaratia de martor cu identitate protejata, Vlad Cosma a aratat ca a continuat sa fie citat constant la DNA Ploiesti. "Am dat declaratii in mult mai multe dosare. Am reclamat asta la Parchetul General. Am auzit cand vorbeau despre Ispas (Constantin Ispas, fost sef al DGA Prahova - n.red.), cand vorbeau ca trebuie sa stea in arest, sa faca denunt, pentru ca este un jegos si o zdreanta", a sustinut Vlad Cosma.

Fostul deputat a incercat sa explice ce l-ar fi determinat pe Negulescu sa faca aceste amenintari. "Despre domnul Mihaila am auzit ca Negulescu avea o ranchiuna pe el, am auzit ca ii viza functia de conducere, iar despre Tudose spunea ca spera sa-l gaseasca spanzurat in padure la Paulesti. Negulescu avea un suflet negru. Pot sa dovedesc astazi in instanta cu inregistrari facute de mine", a explicat Vlad Cosma.

Intrebarile instantei

Inalta Curte a vrut sa afle detalii despre cum Vlad Cosma i-a inregistrat pe procurorii DNA.

Judecator: De ce i-ati inregistrat, cum ati ajuns in aceasta situatie?

Vlad Cosma: Ceea ce m-a determinat astazi sa inregistrez modul de ancheta al procurorilor de la Ploiesti a fost generat de practica acestora, pe care practic o traisem pe propria piele, cu speranta ca intr-o zi voi putea sa demonstrez aceste lucruri.

Judecator: Cu ce ati inregistrat, de unde aveati aparatura?

Vlad Cosma: De mic copil, pasiunea mea a fost IT-ul. Mi-am confectionat singur aparatura de inregistrare. Am facut inregistrari si cu telefonul.

A negat totul pe linie

Vlad Cosma a explicat ca niciodata el sau tatal sau, Mircea Cosma, nu i-ar fi solicitat lui Sebastian Ghita sa intervina la procurorul Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, in dosarele care priveau familia sa.

Vlad Cosma a mai negat si ca Sebastian Ghita ar fi avut, in vara anului 2013, intalniri cu Viorel Dosaru, fostul sef al IPJ Prahova, sau cu afaceristul Razvan Alexe. "Sunt niste inventii ale procurorului Negulescu", a acuzat Vlad Cosma.

"Am facut interpelare"

Fostul deputat a dat detalii si despre testarea cu aparatul poligraf la IPJ Buzau. "Este un aparat vechi de 40 ani!", a spus acesta. "Se amuzau ca Viorel Dosaru se duce la testare la Buzau. Radeau si spuneau ca degeaba solicita acesta testare, pentru ca rezultatul era, ca de obicei, cel dorit de procurorii DNA", a mai spus fostul parlamentar.

Andreea Cosma, din sala, catre fratele sau: "Spune ca am facut si interpelare!".

"Mai am un regret, deoarece stiam aceste lucruri in 2015-2016, nu am avut taria sa spun public aceste lucruri, sa le dezvalui instantei sau organelor", a mai precizat Vlad Cosma. "Este o zi grea astazi", a oftat fostul parlamentar, facand trimitere la pronuntarea pe care Inalta Curte urmeaza sa o dea astazi in dosarul sau.

Declaratia cumnatului lui Ghita

Mihai Anastasescu a fost cumnatul lui Sebastian Ghita, fosta sotie a acestuia este sora sotiei fostului deputat. "Sunt in procedura de divort acum, cazul este in pronuntare. Nu stiu care mai este starea civila a lui Sebastian Ghita", a declarat Mihai Anastasescu.

Acesta este din 2008 presedinte al Consiliului de Administratie la Asesoft, iar din 2011 a preluat de la Sebastian Ghita pachetul majoritar al companiei.

El a dat detalii instantei in calitate de martor despre un contract semnat intre Asesoft si firma Tehnologica Radion, controlata de milionarul Teodor Berna. Berna sustine ca a fost santajat de Ghita in acest caz. "Contractul mi-a fost adus la mapa, la semnat. Eu nu m-am dus la Berna sa semnez contractul. Nu-l stiam pe Berna. Nu mai stiu cine a negociat acest contract, probabil cineva din echipa de vanzari. Cu Sebastian Ghita nu am discutat despre acest contract", a precizat Anastasescu.

Acesta a aratat ca s-au prestat servicii in baza contractului, dar ca in final Tehnologica Radion a oprit platile. "Cred ca s-au platit cateva sute de mii de lei", a spus Anastasescu.

Inalta Curte a decis reaudierea fostului sef al Politiei Ploiesti, Cristian Gelu Manea, la solicitarea facuta de acesta. Potrivit datelor comunicate de instanta, in cazul acestuia, procurorii DNA au deschis o ancheta pentru marturie mincinoasa.

Toader, intalnire cu omologul sarb

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se va afla luni la Belgrad, unde va discuta cu omologul sau sarb Nela Kuburovic pe tema extradarii lui Sebastian Ghita. La randul sau, Ghita a anuntat deja ca ii va da lui Toader un memoriu prin care va cere suspendarea cererii de extradare, invocand probele false din dosarul sau.

"Abia astept sa ajunga aici (Tudorel Toader - n.red.). Cand intra pe treptele Ministerului Justitiei, ii dau raportul in mana, ca ma gandesc ca nu a trait in Romania. Sa le explice sarbilor ca el, Tudorel Toader, a venit cu probe false sa extradati un cetatean. (...) Stiti ceva si cu Tudorel Toader? Ori in caruta, ori in teleguta, ca asa duplicitar, nu mai merge", a continuat Ghita.

Citeste si Toader merge luni in Serbia. Sebastian Ghita il asteapta sa-i ceara sa-i suspende extradarea

Acuzatiile DNA

In acest dosar, in 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiesti i-au trimis in judecata pe fostul deputat Sebastian Ghita, pe procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si pe fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, intre luna iunie 2013 si primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si fostul deputat Sebastian Ghita.

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala.

In acest caz, Inalta Curte a emis un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita.

Dosarul cu primarul

La Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte se judeca si apelul DNA in dosarul in care Ghita a fost achitat. El a fost acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, pentru ca i-a dat mita o casa fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei Asesoft.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sebastian Ghita coruptie, #sebastian ghita inalta curte, #Sebastian Ghita Tudorel Toader, #Sebastian ghita Vlad Cosma , #DNA