Ghita a cerut bani pentru campania lui Ponta si stia ca i se deschide un nou dosar - referat DNA

Luni, 06 Martie 2017, ora 11:16
7024 citiri
Ghita a cerut bani pentru campania lui Ponta si stia ca i se deschide un nou dosar - referat DNA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Magistratii Tribunalului Prahova decid, luni, daca Sebastian Ghita va fi arestat preventiv in lipsa si in cel mai nou dosar de coruptie, in care acesta este cercetat pentru trafic de influenta, spalare a banilor si constituire de grup infractional organizat. Un martor din dosar a declarat ca fugarul aduna bani pentru campania lui Ponta.

In acest nou dosar, DNA il acuza pe Ghita ca a cerut zeci de milioane de lei mita si a pacalit Banca Mondiala sa-i dea un credit de 10 milioane de euro.

Tot luni, Curtea de Apel Ploiesti se pronunta cu privire la contestatia DNA fata de punerea sub control judiciar a directorului Teamnet, Bogdan Padiu, si administratorului Asesoft, Cristian Anastasescu, cercetati in aceeasi cauza.

In dosar exista detalii incendiare, sustine Realitatea TV, care prezinta cateva fragmente din referatul procurorilor DNA.

Conform sursei citate, fostul deputat stia ca i se va deschide un nou dosar si se temea ca se va afla la cine intervenea pentru a obtine contractele cu statul. In plus, un martor a declarat sub juramant ca Ghita aduna bani pentru campania lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale din 2014.

Martorul mentioneaza numele companiei SIVECO.

"Domnul Victor Ponta devine prim-ministru in mai 2012, iar domnul Ghita sustine ca SC SIVECO ROMANIA SA nu va mai avea nicio problema daca va plati sumele pe care le solicita de data aceasta, deci Ghita Sebastian vine din nou la SC SIVECO ROMANIA SA si pretinde un alt milion de euro, insistand de data aceasta pe rapiditatea platii.

Din cate cunosc, acesti bani ii erau necesari pentru alegerile din acel an si anume pentru sustinerea campaniei PSD. Din aceasta suma, imi amintesc ca a fost achitata suma de 450.000 euro pe care, din ce-am auzit, a spus ca o va folosi pentru sustinerea campaniei lui Victor Ponta", a relatat martorul, conform declaratiei din dosarul DNA.

De altfel, mai multi martori audiati in dosar au declarat ca Sebastian Ghita cerea 10% comision de la anumite firme care au semnat contracte cu statul in domeniul IT, sustinand ca are nevoie de bani pentru a finanta campania lui Ponta, informeaza Digi24.

In acelasi dosar este mentionat si faptul ca, in prezenta mai multor "persoane de incredere", Sebastian Ghita "a afirmat ca a luat la cunostinta despre faptul ca la D.N.A. - S.T. Ploiesti exista in lucru un dosar urmare a unor denunturi formulate de 'Baba de la Siveco si de Berdila de la Romsys...', fiind convins ca fata de el urmeaza a fi dispuse masuri preventive, urmare a pierderii imunitatii conferite de calitatea de parlamentar".

Procurorii spun ca de aici reiese ca Sebastian Ghita "in mod deliberat se sustrage urmaririi penale in prezenta cauza", motiv pentru care se cere emiterea mandatului de arestare preventiva.

Pe de alta parte, Sebastian Ghita se lauda cu sprijin de la cel mai inalt nivel politic.

"In perioada 2007 - 2014, Ghita Sebastian Aurelian, in mod direct, a pretins de la reprezentantii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. si a primit, in mod indirect de la acestia suma de 22.872.321,21 lei (bani insusiti), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folositi pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. si S.C. Teamnet International S.A.", se arata in dosar.

La schimb, Ghita a promis ca "isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali si functionarilor publici" din mai multe institutii ale statului, "respectiv promitand ca va interveni la primul ministru al Romaniei Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabara, ministrii Comunicatiilor si Societatii Informationale, Zsolt Nagy si Valerian Vreme, ministrii sanatatii Eugen Nicolaescu si Nicolae Banicioiu, (...) in vederea atribuirii si derularii in bune conditii (fara impedimente la acordarea platilor) a contractelor finantate din fonduri publice incheiate cu S.C. SIVECO ROMANIA S.A", se arata in dosar.

Este al cincilea dosar de coruptie deschis pe numele lui Sebastian Ghita. Fostul deputat PSD a disparut din viata publica in data de 21 decembrie, iar in 10 ianuarie Inalta Curte a emis un mandat european de arestare pe numele omului de afaceri.

Citeste mai multe despre:

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ghita bani SIVECO campanie Ponta, #Ghita dosar DNA , #DNA