Fugarul Ghita e urmarit prin Interpol, dar apare nestingherit la Romania TV. Ce face CNA?

Luni, 02 August 2021, ora 11:1015214 citiri
Fugarul Ghita e urmarit prin Interpol, dar apare nestingherit la Romania TV. Ce face CNA?
Foto: Romania TV

De aproape o luna, Sebastian Ghita e cautat de Politie, iar ulterior chiar de Interpol in toata Europa. Totusi, el apare nestingherit la postul sau TV in inregistrari facute din ascunzatoare si lanseaza acuzatii halucinante. Singura institutie care reglementeaza ce apare la TV in Romania este CNA si pana acum aceasta a pastrat tacerea despre cele deja 8 clipuri cu Ghita difuzate de Romania TV.

In sfarsit, aflam joi dimineata ca la CNA exista depuse sesizari legate de aceste inregistrari si ca ele vor fi dezbatute in "cel mai scurt timp".

"In ultimile saptamani, presa din Romania a dezbatut intens continutul unor inregistrari difuzate de un post de televiziune, continut care face referire la institutii publice si persoane aflate la conducerea acestora. Raportat la deontologia jurnalismului dar si la prevederile Legii audiovizualului numarul 504 din 2002, informatiile in cauza au generat critici justificate, veridicitatea si/sau probitatea acestora fiind serios puse la indoiala.

Pana in acest moment, in legatura cu inregistrarile mentionate, Consiliul a primit o sesizare din partea Directiei Nationale Anticoruptie - D.N.A. dar si alte sesizari din partea membrilor C.N.A. sau din partea publicului. In cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere in sedinta publica", precizeaza Valentin Jucan, membru CNA, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Jucan adauga ca, desi multi jurnalisti au solicitat detalii in legatura cu posibilele incalcari ale legislatiei audiovizuale, "este bine sa nu existe antepronuntari".

"Totusi, succint, se poate afirma ca din informatiile analizate pana acum reiese faptul ca sunt puse serios sub semnul intrebarii norme fundamentale ca: informarea corecta a publicului, respectarea dreptului la propria imagine si aplicarea principiului audiatur et altera pars (prezentarea tuturor punctelor de vedere - n.red.) ", scrie Jucan.

Acesta subliniaza ca CNA poate verifica inregistrarile numai din punct de vedere al modului in care au fost difuzate, verificate si folosite de catre Romania TV, "nu si din punct de vedere al confirmarii continutului lor, aceasta etapa intrand in competenta institutiilor judiciare si de securitate. De asemenea, va fi important de stabilit daca exista date care sa arate faptul ca radiodifuzorul in cauza nu isi mai indeplineste misiunea cu buna-credinta si daca prin eventualele sale actiuni nejustificate a fost adusa atingere autoritatii de stat".

Amintim ca Parchetul General a deschis o ancheta dupa inregistrarea audio prezentata de Sebastian Ghita, in care Traian Basescu vorbeste despre informatii pe care le primea din dosare aflate in curs de solutionare.

B.B.