DNA: Cum intervenea Ghita la procurori si sefi din Politie

Joi, 24 Martie 2016, ora 07:37
4803 citiri
DNA: Cum intervenea Ghita la procurori si sefi din Politie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si un subsecretar de stat in Ministerul de Interne au fost retinuti de DNA, fiind acuzati ca au permis accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii dintr-un dosar care nu erau destinate publicitatii.

E vorba despre procurorul general adjunct al PCA Ploiesti, Liviu Tudose, dar si de fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in perioada iunie 2013 - primavara anului 2014, in calitate de procuror general al PCA, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala.

Procurorii spun ca scopul lui Tudose era acela de a obtine functii de conducere in cadrul unor institutii publice pentru sine, dar si acela de a zadarnici urmarirea penala efectuata in cauza respectiva.

"Scopul respectiv era urmarit atat de inculpatii din dosarul mentionat, cat si de deputatul Ghita Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice si firme cercetate in cauza", se arata in comunicat.

De asemenea, tot in legatura cu acel dosar aflat pe rolul PCA, seful Inspectoratului Judetean de Politie Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, in perioada iunie 2013-septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghita la informatii ce nu erau destinate publicitatii, in schimbul mentinerii in functie sau promovarii in alte functii de conducere.

In dosarul respectiv, ofiterii din subordine erau delegati sa efectueze acte de urmarire penala, noteaza anchetatorii.

Totodata, in vara anului 2013, Aurelian Mihaila, in calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiesti, a permis ofiterului de politie Constantin Ispas accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii din acelasi dosar al PCA, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrand in posesia informatiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obtinute, urmarind accederea in functii de conducere in cadrul MAI.

"In vara anului 2014, inculpatul Mihaila Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in scopul de a-i fi inmanate unui jurnalist, pentru a le publica.

Informatiile respective constau intr-un contract de vanzare cumparare pentru achizitia unui bun si un inscris olograf in care era prezentata, in rezumat, situatia de fapt din dosarul mentionat", se mai arata in comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, Mihaila mai este acuzat si ca in vara anului 2014, in calitatea detinuta, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plangere formulata in numele unei persoane impotriva unui alt procuror din aceeasi unitate de parchet, sub aspectul savarsirii unor infractiuni de fals in declaratii.

Plangerea respectiva, nedatata si nesemnata, a fost ulterior inmanata unui ofiter cu functie de conducere in cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti, pentru a fi valorificata.

"In vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofiter de politie, a pretins unui om de afaceri, aflat in relatii foarte apropiate cu lideri politici locali si centrali, sustinere politica pentru ocuparea unor functii in cadrul MAI, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror cu functie de conducere din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru a-l determina sa ii ofere informatii ce nu erau destinate publicitatii, fapt care s-a si realizat in perioada septembrie 2013-octombrie 2013.

Informatiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Mihaila Aurelian Constantin", precizeaza comunicatul DNA.

Deputatul Sebastian Ghita mai este acuzat in acest dosar si de faptul ca a condus pe drumurile publice un autoturism avand permisul suspendat.

Sebastian Ghita, suspect intr-un dosar care vizeaza procurori, politisti si politicieni. DNA cere arestarea

Sebastian Ghita, prima reactie dupa ce DNA a cerut arestarea sa

Concret, pe 22 iulie 2012, Ghita a fost depistat pe raza localitatii prahovene Barcanesti, in conditiile in care exercitarea dreptului de a conduce era suspendata pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

"La data de 22.07.2012, in calitate de imputernicit la comanda Inspectoratului de Politie al judetului Prahova, la solicitarea lui Ghita Sebastian Aurelian si in schimbul oferirii de catre acesta a sprijinului pentru mentinerea in functia de inspector sef al IPJ Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe langa lucratorii de politie rutiera din cadrul Biroului DN 1 pentru ca acestia sa nu dispuna masurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contraventii (depasirea limitei legale de viteza pe raza localitatii), a unei infractiuni la regimul circulatiei (in perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghita Sebastian Aurelian avand suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) si intocmirea dosarului penal.

In acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghita Sebastian Aurelian in scopul impiedicarii tragerii la raspundere penala", spun procurorii.

Acuzatiile DNA

Viorel Dosaru, Liviu Tudose, Aurelian Mihaila si Constantin Ispas au fost retinuti, miercuri seara, de procurorii DNA Ploiesti, ei urmand a fi prezentati, joi, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Dosaru este acuzat de luare de mita, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta si favorizarea faptuitorului, iar Liviu Tudose este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informatii nedestinate publicitatii si luare de mita.

In acelasi dosar, Aurelian Mihaila este acuzat de doua infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cercetare abuziva, in timp ce fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas, este cercetat pentru trafic de influenta si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Sebastian Ghita, anchetat in acest nou dosar, solicitarea ajungand la Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ghita acuzatii DNA, #Ghita procuror politisti DNA , #DNA