Disparitia lui Sebastian Ghita in numele drepturilor omului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 24 Decembrie 2016, ora 07:18
51822 citiri
Disparitia lui Sebastian Ghita in numele drepturilor omului

La inceputul acestui an, in februarie, Curtea Constitutionala emitea, cu majoritate de voturi, o decizie primita cu ropote de aplauze de foarte multi care au privit-o ca pe o victorie a drepturilor omului: eliminarea SRI din supravegherea tehnica realizata in dosarele penale. Adica SRI nu mai putea oferi suport procurorilor pentru interceptari, telefonice si ambientale, si nici pentru filaje.

Cu riscurile de rigoare, intr-o societate curpinsa de un soi de "Mccarthy-ism" pe stil nou, am atras atunci atentia in mod repetat ca pentru justitie, nu doar pentru DNA, acesta decizie poate reprezenta un dezastru, nu doar prin riscul eliminarii unor probe din dosare, efect evitat in buna masura si cu mult curaj de judecatorii ICCJ, ci si, daca nu mai ales, prin faptul ca parchetele nu au nici personal, nici logistica, nici know-how-ul necesar pentru a compensa pierderea suportului SRI.

DNA a fost singura structura de parchet care a reusit sa compenseze in oarecare masura golul, dar numai pe partea de interceptari telefonice. Cu aceasta unica exceptie, parchetele au devenit dependente practic de suportul Directiei de Operatiuni Speciale (DOS) din Ministerul de Interne. Si lucrurile au inceput sa mearga din ce in ce mai greu, mai ales la nivelul interceptarilor ambientale si al filajului, ceea ce, desigur, majoritatea nu avea cum sa vada.

Poate sa vada insa acum un efect imens, socant si extrem de frustrant: disparitia lui Sebastian Ghita. Inculpatul era filat de DOS. Este o informatie aproape oficiala. Politistii l-au pierdut luni noaptea, pe DN1 la 200 de km/h, acasa sau unde l-or fi pierdut, fapt este ca l-au pierdut si au anuntat procurorii abia dupa vreo 16 ore.

Ar fi scapat si de sub filajul SRI? Nu stiu, dar in anii scursi de la evadarea lui Hayssam, soldat cu un soc imens la nivelul servciilor secrete, asemenea accidente, cel putin in cazuri importante, nu au existat.

Da, sunt foarte multi cei convinsi ca Ghita nu putea scapa fara suport din servicii. Eu nu contest aceasta ipoteza, ba chiar mi se pare foarte posibila mai ales daca Ghita a iesit din tara fiind sub interdictie de a parasi Romania. S-a vorbit mult despre apropierea lui Ghita de SRI, chiar el facea parada de ea. Nu e un secret pentru nimeni ca era considerat copilul teribil al serviciului, un fel de creatie ratata si la un moment scapata de sub control.

Era membru in comisia de control a SRI, si chiar in seara disparitiei a plecat de la o receptie oferita de conducerea serviciul la finalul mandatului memebrilor acestei comisii. Fapt este si ca a beneficiat de o ascensiune a afacerilor cu totul exceptionala, firma sa de IT fiind in mai toate care au miscat sub soare in domeniul informatic din zona publica.

Dar, chiar daca Ghita a fost extras, daca filarea lui Ghita ar fi fost responsabilitatea oficiala, legala a SRI ar fi fost cu mult mai greu ca el sa fie scapat fara consecinta fireasca a decontarii consecintelor fix ca in cazul Hayssam. Cu siguranta ar fi fost mai greu si mai riscant. Mai pe romaneste, daca Ghita disparea de sub filajul SRI, se puteau repeta efectele din cazul Hayysam, adica zburau niste capete.

Asa, gratie iluminatei decizii a CCR, ca ne place sau nu, SRI nu are nicio responsabilitate legala in privinta lui Sebastian Ghita. Ba chiar am o veste cutremuratoare pentru cei care aplaudau decizia CCR din februarie: daca SRI l-ar fi filat pe Ghita intr-un dosar penal, ar fi comis o ilegalitate, ar fi incalcat drepturile omului infractor.

Ca un om ca Sebastian Ghita nu avea ce sa caute in comisia SRI, ca este el un rebut toxic al sistemului, ca fenomenul Ghita este o culpa in sine, cum a fost si fenomenul Oprea, ca prezenta unui anchetat penal in patru dosare sta la masa cu sefii SRI si mai si dispare imediat dupa ce a ciocnit paharele cu ei sunt discutii care mi se par cat se poate de legitime si foarte grave. Nu exclud nici ca Ghita sa fi legat disparitia sa de vizita la SRI pentru a da o palma celor care nu i-au asigurat imunitatea. Dar motivele legale care au facut posibila disparitia sunt o alta discutie.

Ca SRI putea cere un mandat pe siguranta nationala pentru Ghita poate fi o alta chestiune. Dar de ce sa o fi facut cat timp de el se ocupa cu maxim profesionalism, nu-i asa?, o directie speciala din Ministerul de Interne. Daca asa e conform cu drepturile omului, atunci asa sa fie si in practica. A vrut cineva sa lase brese? Iata ca acum trec prin ele elefantii. Asta se intampla cand distrugi un mecanism fara sa ai ce pune in loc de azi pe maine.

Nu mai aplaudam?

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#dosparitie Ghita SRI, #CCR SRI dosare penale , #stiri Sebastian Ghita