Cum s-a autodenuntat mogulul Ghita

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 31 Martie 2016, ora 12:27
10082 citiri
Cum s-a autodenuntat mogulul Ghita

Pe urmele Elenei Udrea si, uneori, Traian Basescu, eu cred ca ultimul mogul inca in libertate a reusit performanta ca, in discursul prin care s-a aparat in Parlament in fata cererilor DNA de retinere si arestare, sa se autodenunte in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Cum a reusit Sebastian Ghita aceasta rara performanta?

Explicatia vine probabil din disperarea unui personaj care ajunsese sa fie infipt in centrul puterii si al sistemului politico-economic atat de bine, ca prabusirea ii provoaca halucinatii care il impiedica sa mai faca distinctia intre realitate si lumea fantastica pe care a construit-o in jurul sau.

Asa a ajuns, de exemplu, sa citeze ca adevarate stiri tot felul de productii prezentate cu titlul de exclusivitate pe site-uri pe care nu merita sa intri nici macar din curiozitate jurnalistica. Sa iti construiesti apararea cu teze care se bazeaza pe "bombele pe surse" de pe un site precum comisarul.ro inseamna ca degeaba te-a prezentat lumea drept mogulul IT-ului, ca nu stii sa faci diferenta minima intre informatie, stire si realitate.

Ghita sustine ca statul roman a devenit unul totalitar, condus de forte "oculte", care se propaga in societate prin teroarea provocata de frica arestarilor. Cheia de bolta a acestui monstru ar fi, in viziunea lui Ghita, complicitatea procurorilor care dau informatii din dosare in spatiul public intru manipularea si distorsionarea adevarului si care, evident, actioneaza sub influenta acelorasi forte "oculte".

Un lucru bun cred ca e ca mogulul Ghita a dat si cateva nume ale unor jurnalisti care s-au facut complicii acestei practici ilegale - Dan Tapalaga si Sorina Matei. Dincolo de faptul ca ultima a lucrat ani buni pentru Ghita, halucinant e faptul ca televiziunea de stiri a mogulului din Ploiesti si-a facut un titlu de rating si glorie din faptul ca practica exact acest tip de jurnalism, care sustine emisiuni intregi pe baza unor informatii exclusive din dosare doar de ei cunoscute si care, de prea multe ori, nici nu au devenit realitate.

Daca nici asta nu mai e autodenunt, nu stiu ce altceva ar mai putea fi. Ideea centrala din discursul lui Ghita, aceea ca intreaga clasa politica tace de spaima catuselor, de la Basescu, Tariceanu, Ponta si pana la Iohannis, imbina si mai tragic fantasticul cu realitatea.

Or avea 4 milioane de romani dosare penale, dar nu se compara neplata unei amenzi cu fapte precum amenintari repetate cu moartea, mita sau santajul, de ultimele fiind acuzat si Ghita de catre procurori.

Votul de respingere a cererilor DNA pe care Ghita l-a primit in Parlament inseamna, dupa parerea mea, ca spaima lui e impartasita de majoritatea colegilor sai.

Daca frica a ajuns sa paralizeze o clasa politica intreaga si nimeni nu poate articula nimic mai mult decat forta "oculta" care ii baga in sperieti si vrea sa-i execute, atunci Ghita sa faca un pas si sa vorbeasca liber, sa prezinte toate filmele si inregistrarile pe care le-a arhivat.

Doar ca discursul lui Ghita din Parlament a sunat ca o stire fabricata in redactia postului de stiri pe care l-a creat. O amestecatura de halucinatii cu lucruri adevarate, in care a mai ingramadit idei coerente cu spaime cunoscute doar de elita politico-economica din Romania ultimilor ani.

In locul productiilor artistice, Ghita putea sa vorbeasca despre liderii fortelor "oculte" si cine ii ghideaza. Putea incepe cu lucrurile pe care le cunoaste direct, nu sa repete informatiile "pe surse" de care e plin Internetul.

Ar fi putut povesti despre legaturile dintre servicii, justitie si economie. Ar fi facut lumina acolo unde acuza DNA ca aduce intunericul. Macar atat. Altfel, declaratiile lui Ghita pot fi interpretate cel mult ca un autodenunt.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Sebastian Ghita DNA, #Sebastian Ghita vot arestare Parlament, #Sebastian Ghita scapa arestare, #Sebastian Ghita mita santaj , #DNA