Creste teancul de sesizari la Inspectia Judiciara dupa ultimele inregistrari ale lui Ghita

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 18:27
4799 citiri
Creste teancul de sesizari la Inspectia Judiciara dupa ultimele inregistrari ale lui Ghita
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, marti, Inspectia Judiciara, la solicitarea DNA, in cazul ultimelor inregistrari ale lui Sebastian Ghita si a afirmatiilor facute la o emisiune a postului Romania TV.

Sesizarea Inspectiei Judiciare a fost facuta de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a solicitat sa se verifice daca informatii prezentate pe postul Romania TV si alte afirmatii facute la o emisiune au adus atingere independentei sistemului judiciar.

"Inspectia Judiciara a fost sesizata (...) pentru a stabili daca si in ce masura afirmatiile prezentate de postul de televiziune Romania TV in data de 13 ianuarie 2017, in cadrul emisiunii 'Ora de varf', precum si informatiile prezentate de acelasi post de televiziune in data de 16 ianuarie 2017, au adus atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", arata CSM.

Fostul deputat Sebastian Ghita a avut, de la disparitia sa inregistrata in urma cu aproape o luna, opt aparitii la postul de televiziune pe care il controleaza, unde a adus acuzatii la adresa procurorului-sef al DNA si a fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea si a prezentat o inregistrare audio in care fostul presedinte Traian Basescu vorbeste despre informatii pe care le-ar fi primit din dosare penale.

Procurorul-sef al DNA a mai sesizat o data CSM, in 9 ianuarie, in legatura cu acuzatiile aduse de Sebastian Ghita in inregistrarile prezentate la postul Romania TV din 28 decembrie 2016 pana in 5 ianuarie 2017, despre care a aratat ca sunt "tendentioase si mincinoase", urmaresc decredibilizarea DNA si acrediteaza ideea ca independenta si impartialitatea procurorilor sunt influentate de persoane cu anumite interese, iar solutiile sunt dispuse in mod arbitrar.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie a deschis in 4 ianuarie un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu, faptele cercetate fiind legate de inregistrarile prezentate de Sebastian Ghita.

Marti a fost audiat in acest dosar Traian Basescu, in calitate de martor, dupa ce in 3 ianuarie Ghita a prezentat o inregistrare audio in care fostul presedinte discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocand si numele judecatoarei Camelia Bogdan, dar si pe cele ale procurorului sef al DNA Codruta Kovesi si pe al lui Florian Coldea.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, sustine ca inregistrarile de la postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghita sunt prezentate intr-o maniera "destul de tendentioasa", intr-o anumita forma, sugerand procurorilor ceea ce ar trebui sa faca.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CSM Inspectia Judiciara Ghita Kovesi , #DNA