Cazul Ghita: Cand poate incepe procedura de extradare si ce mai asteapta Ministerul Justitiei

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 11:18
10050 citiri
Cazul Ghita: Cand poate incepe procedura de extradare si ce mai asteapta Ministerul Justitiei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut marti ca, pentru a declansa procedura de extradare din Serbia a lui Sebastian Ghita, se mai asteapta acum doar deciziile definitive de la instantele care au hotarat arestarea sa preventiva.

"Potrivit legii, instantele din Romania emitente ale mandatelor de arestare trebuie sa verifice in procedura de urgenta indeplinirea conditiilor legale pentru a solicita extradarea. (...) Cand primim incheierile, declansam cererea de extradare", a declarat ministrul Toader, intr-o conferinta de presa.

"Ministerul Justitiei are deja pregatita acea procedura-cerere, asteptam incheierile de la instante si imediat, in minutul urmator, dam drumul la cerere", a promis Toader, care spune ca, daca nu s-ar respecta procedura, "ar profita de ea cine are interesul".

"In procedura de urgenta, la prima instanta, poate formula contestatie numai procurorul, partea nu participa, nu e citata, nu poate face contestatie din simplu motiv ca e cautata. Sper sa ramana definitiva hotararea la prima instanta, sa primim decizia, sa dam drumul la procedura", a explicat oficialul MJ.

Ministrul estimeaza ca, lucrand cu celeritate, in "3 zile maxim", instantele vor verifica si trimite hotararile la MJ.

"Va asigur ca, din momentul in care primim de la instantele de judecata, imediat imediat ne indeplinim obligatiile. Fiti sigura ca nu vom intarzia niciun minut. Nu se pune problema sa iesim din termen", a adaugat ministrul, cand o jurnalista l-a intrebat daca exista riscul sa fie depasite cele doua saptamani ramase din perioada pentru care Ghita a fost arestat in Serbia.

Politia Romana: Sebastian Ghita a fost arestat pentru 18 zile, in vederea extradarii

Ghita nu va fi judecat intai in Serbia, dar poate cere azil

Cat despre posibilitatea ca Ghita sa fie intai judecat la Belgrad pentru detinere de acte false, ministrul Toader nu crede in aceasta varianta.

Intrebat insa si despre o posibila negociere cu ministrul sarb al Justitiei, pentru ca Sebastian Ghita sa fie judecat in lipsa in Serbia, Toader a replicat: "Eu nu am competenta sa negociez pe lege, nu am competenta sa fac sugestii omologului din Serbia."

In ceea ce priveste posibilitatea ca Sebastian Ghita sa ceara azil in Serbia, ministrul a spus ca, "din moment ce este si azilul o institutie, sigur ca exista posibilitatea folosirii acelei institutii. Poti folosi orice mijloc prevazut de lege."

Citeste mai multe despre capturarea fugarului Ghita:

Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad, in noaptea de joi spre vineri. Ghita avea acte false, permis de conducere si buletin de Slovenia, si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#extradare Ghita ministrul Justitiei , #retinut