Afacerea Ghita-SRI, Rusia si Romania bananiera

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 11:53
12537 citiri
Afacerea Ghita-SRI, Rusia si Romania bananiera
Foto: Arhiva Hepta.ro

Halucinanta si eronata trecere in rezerva a generalului Florian Coldea ar trebui sa ne inghete sangele in vine. Si sa dea alarma nu numai in Romania, ci peste tot unde inca nu s-a inteles ce inseamna o presa manipulata.

Ea releva cat de vulnerabila e foarte defecta democratie romaneasca. Cat de usor gresesc mai marii ei. Si lasa sa se intrevada, la rigoare, o probabila imixtiune a Rusiei lui Putin mai ampla si mai adanca in treburile romanesti, decat au crezut multi, sustine jurnalistul Petre Iancu, intr-un editorial publicat pe site-ul Deutsche Welle.

In fine, ea tradeaza cat de rau sta presa romaneasca, al carei segment independent, oricum anemic, se vede fortat de lipsa de transparenta a Executivului sa recurga la conjecturi si deductii, spre a intelege cat de cat ce se petrece in Romania.

Desi data oficial ca "voluntara", la "cererea lui Coldea" dupa exonerarea fostului sef adjunct al SRI, de catre o comisie interna care ar fi "verificat" alegatiile impotriva generalului-locotent, eliminarea lui din serviciul secret n-a fost, din varii motive, in regula deloc.

Mai intai, nu e ok din ratiuni procedurale, insignifiante doar in dictaturi, in schimb foarte importante intr-un stat de drept. Caci trecerea in rezerva s-a petrecut la umbra deasa a unor interesate denunturi TV, neprobate si neverificate realmente. Denunturi apartinand unui delator fugar, el insusi probabil ex-agent secret si pe deasupra nu doar oligarh corupt, probabil mare infractor ci, colac peste pupaza, un ins care s-a situat, de bunavoie, la extrema fascistoid-antidemocratica a spectrului politic, dupa ce a fost prieten la toarta, aliat, probabil complice si agent electoral al altui mare penal, in speta fostul premier PSD-ist, Victor Ponta.

Un fugitiv mafiot si extremist ca arbitru iresponsabil al situatiei romanesti

Or, fugarului penal i se poate cere socoteala pe moment la fel de putin ca si televiziunii sale "postfactuale", care, desi joaca un rol considerabil in incercarile grele prin care trece democratia romaneasca, se bucura totusi, aiuritor, de o impunitate strigatoare la cer.

Incat, in reactie la delatiunile transportate de Romania TV, voluntara "orbire" flagranta a CNA pare doar o marunta piesa la dosar, un simplu mizilic fata de inadecvarea presedintelui in raport cu ansamblul problemelor pe care le ridca dosarul Ghita-Coldea.

Apoi, nu e in regula din ratiuni de imagine. Caci problema lui Coldea nu sunt, evident, cei 5.000 de euro pe care ar urma sa-i incaseze de acum incolo, ca renta viagera, asa cum sunt indemnati sa creada naivii si invidiosii, cu totii momiti sistematic sa-si abandoneze discernamantul de catre imperiul stirilor false devastand fireste, actualmente, spre bucuria Rusiei, democratiile din lumea libera si deci si, implicit, din Romania.

La urma urmei, e vorba de o pensie rezonabila pentru un spion sef indelungat, cu aporturi incontestabil pozitive la consolidarea securitatii nationale, nu in ultimul rand in domeniul luptei anticoruptie, precum cele aduse de Florian Coldea. Iata si de ce trecerea sa in rezerva la insistentele unui mare corupt, eventual manevrat ori sustinut de Moscova, precum mai toate celelalte clone populiste si extremiste de stanga si de dreapta aparute in Europa, in ultimii ani, i-a daruit mafiei aflate la lucru in Romania un triumf nemeritat.

E absolut aiuritor cadoul unui asemenea succes de proportii, o victorie neta - si nu doar de imagine - repurtata de marii corupti asupra rudimentelor statului de drept romanesc.

Caci nu se poate interpreta altfel, adecvat, scoaterea pe tusa, complet netransparenta, a unui ins care, la cate pacate o fi avand, are, precum Coldea, cel putin virtutea incontestabila de a fi virulent detestat de ostirea nomenclaturista a oligarhiei care a devalizat tara in rastimpul terifiantelor ei decenii de postcomunism.

Arsenalul limitat la dispozitia lui Iohannis si Hellvig si erorile lor

Ce-i drept, pare oarecum de inteles ca nu s-a facut o Comisie de ancheta parlamentara, de vreme ce alcatuirea uneia credibile ar ridica probleme insurmontabile. Caci actuala majoritate politica apartine gruparii lui Ponta, nereformatul partid-stat, a carui clona extremista e formatiunea fugitivului Ghita.

Incat incercarea presedintelui, ramas, de la investirea noului guvern, ultima reduta a democratiei in fata tavalugului marilor corupti, o tentativa sustinuta de omul sau din SRI, Hellvig, de a ascunde sub covor mizeria increngaturii oneroase a afacerilor SRI si a celor puse pe roate de Sebastian Ghita, pare, pana la un punct, comprehensibila.

Dar, in acest caz, seful statului si omul sau de la carma serviciului secret intern ar fi trebuit sa stea in banca lor.

Ar fi fost recomandabil sa se abtina de la zguduirea instabilei plute pe care navigheaza SRI in valtoarea din proximitatea cascadei. Si ca atare sa evite orice actiuni care s-o destabilizeze suplimentar si sa lase concomitent impresia ca ar fi vandut la masa verde meciul, oferind, pe sub tejghea, oligarhiei securisto-mafiote, o izbanda facila, neverosimil de usor obtinuta, asupra anticoruptiei.

Pe scurt, in raport cu arsenalul lor limitat si cu trecutul sulfuros al serviciului secret, ambii grei ai executivului romanesc au reactionat uimitor de prost, inadecvat si disproportionat, precum si, pe de o parte, prematur, cu Florian Coldea, pe de alta regretabil de tardiv in a evalua corect gradul de pericol al unui Sebastian Ghita si al impactului delatiunilor sale.

Panicati de ecoul negativ al amestecului tipic pentru dezinformari KGB-iste, amalgamand toxic semiadevarurile si minciunile sfruntate debitate de Sebastian Ghita caruia, ca fugitiv si in absenta unor probe concludente nimeni n-ar fi trebuit sa-i acorde vreo importanta deosebita, ambii s-au repezit. In loc sa stea stramb si sa gandeasca drept, au luat, pripit, masuri nefericite.

Cand, in fapt, ar fi trebuit sa arunce la bataie tot ce are statul roman la indemana spre a depista ascunzisul acuzatorului, s-au grabit sa-i "ia" profesional, fie si elegant, "gatul", tocmai celui invinuit de un extremist avand, prin tinta declaratiilor sale, toate datele de a figura ca spion dublu, in solda unui stat strain, ostil Romaniei libere si aliatilor ei apuseni.

Greseala lor cea mai grava pare, in context, a fi ca, actionand in conformitate cu predictiile dusmanilor democratiei romanesti, cei doi inalti dregatori au discreditat institutii cheie ale statului de drept, creand impresia ca Romania ar fi pe cale sa se transforme definitiv intr-o republica bananiera.

In plus, si-au afectat propria imagine expunandu-se celor mai diverse banuieli, ceea ce nu face decat sa sporeasca destabilizarea resorturilor democratice ale tarii si sa alimenteze angoasele generale, intensificand sentimentul multora ca prefacerea Romaniei intr-o distopie infricosatoare ar putea fi iminenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Senastian Ghita, #rezerva Coldea, #Ghita SRI , #DNA