Aberatia zilei: Vrajelile presedintelui Comisiei de control SRI

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 17:28
8325 citiri
Aberatia zilei: Vrajelile presedintelui Comisiei de control SRI
Foto: TVR

Presedintele Comisiei de control SRI, Georgian Pop (PSD), sustine ca Sebastian Ghita, implicat in scandalul Udrea-Cocos-Coldea, nu poate fi inlocuit in aceasta comisie pentru ca, vezi Doamne, are un mandat de 4 ani. Totusi, componenta comisiei s-a schimbat in urma cu doar doua zile.

Subiectul mentinerii lui Sebastian Ghita in aceasta comisie, dupa demisia lui din PSD, a fost abordat marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, la care au participat Georgian Pop si Liviu Codarla (UNPR).

"Trebuie sa spun un lucru extrem de important: legislatia si hotararea care reglementeaza activitatea noastra spune ca avem un mandat de 4 ani. Noi suntem votati (...) Fiecare dintre noi avem un vot al plenului comun, indiferent ca suntem deputati sau senatori", a explicat Georgian Pop de ce PSD il tolereaza pe Ghita in Comisia de control SRI.

Mai mult, acesta a tinut sa sublinieze si care ar fi justificarea pentru presupusul mandat de 4 ani in comisie.

"Chestiunea cu patru ani e cumva un avantaj al membrului comisiei, cumva sa fie protejat, sa spunem, de o anumita ingerinta profund politica intr-o decizie care priveste securitatea nationala", a argumentat el.

In schimb, Liviu Codarla a sustinut ca un membru al acestei comisii poate fi revocat la cererea grupului care l-a propus.

Atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat au existat numeroase schimbari in componenta comisiilor. De exemplu, in actuala legislatura, Georgian Pop insusi a fost membru in comisia pentru aparare si in comisia de validare doar pana in februarie 2013, dupa care a fost inlocuit.

De asemenea, chiar din Comisia comuna pentru exercitarea controlui SRI au mai plecat deputatii PSD Eugen Bejinariu (in februarie 2013) si Sorin Grindeanu in decembrie 2014.

Deci se poate.

Culmea este ca trecerea lui Sorin Grindeanu la comisia de comunicatii a fost votata martea trecuta de plenul Camerei Deputatilor, inclusiv de Georgian Pop, iar intrarea lui Radu Stroe in Comisia de control SRI a fost votata luni, de plenul reunit al celor doua camere, prin vot secret. In aceeasi zi, deputatul a depus un juramant conform caruia va pastra secretul informatiilor la care va avea acces, nu a colaborat cu structurile fostei Securitati si nu este cadru al vreunui serviciu de informatii.

Simplu. Deci nici vorba de un mandat de 4 ani.

De altfel, regulamentele celor doua camere parlamentare spun foarte limpede ca un parlamentar isi poate pierde calitatea de membru al unei comisii la propunerea grupului parlamentar din care a facut parte, de exemplu in cazul in care acesta paraseste partidul, lucru confirmat pentru Ziare.com de un alt membru al comisiei, deputatul Cezar Preda (PNL).

"Un membru al comisiei poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a numit. Se adreseaza Biroului Permanent", ne-a declarat Cezar Preda.

Prin urmare, situatia este limpede. Daca PSD s-a despartit cu adevarat de Sebastian Ghita, atunci tot PSD il poate disloca oricand doreste din Comisia de control SRI, mai ales ca el se afla in centrul unui urias scandal mediatic generat de dezvaluirile Elenei Udrea.

Si, atunci, de ce ne arunca praf in ochi domnul deputat PSD Georgian Pop?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Georgian Pop Ghita comisia SRI, #Sebastian Ghita comisia SRI, #mandat comisie SRI , #PSD
Comentarii