Sebastian Bodu: Cum vrea UE sa schimbe regulile pentru administrarea unei firme

Joi, 14 Iulie 2011, ora 10:25
3089 citiri
Sebastian Bodu: Cum vrea UE sa schimbe regulile pentru administrarea unei firme

Raportul privind guvernanta corporativa contine chestiuni de o importanta cruciala despre cum va arata viitorul corporatiilor - atat al celor listate, cat si al celor nelistate, dar de o marime considerabila. Acestea fiind spuse, astfel de masuri nu ar trebui aplicate IMM-urilor, unde flexibilitatea guvernantei este esenta.

De ce ar trebui legislatia UE sa acopere si companiile nelistate? Simplu, deoarece in zilele noastre aceste companii nu definesc doar o relatie intre management si actionari, dar si o relatie intre companie - ca entitate juridica - si toti cei care graviteaza in jurul ei: actionari, creditori, clienti, angajati, administratie publica locala si centrala.

Daca o companie este de o marime considerabila si/sau actionand intr-un mediu specific (financiar, oligopolistic, strategic etc.), eventualele sale probleme depasesc interesele actionarilor sai.

Asadar, punctele principale ale acestui raport, ca si viitoarea guvernanta corporatista, ar trebui sa intareasca legaturile cu compania, atat ale administratorilor non-executivi, cat si ale actionarilor sai.

In aceasta privinta, o linie clara de demarcare ar trebui trasata intre atributiile presedintelui Consiliului de Administratie si cele ale Directorului General. Mai mult decat atat, administratorii non-executivi ar trebui sa aiba istoric profesional si experienta (de ex. fosti directori executivi in alte companii si/sau pe alte piete).

Asemenea calificari sunt necesare deoarece Consiliul este cel care selecteaza directorii si, mai mult, vegheaza asupra activitatii lor, cu scopul de a raporta actionarilor si autoritatilor de supraveghere.

Pentru a-si indeplini cat mai bine aceasta atributiune, ei trebuie sa fie instruiti si competenti. Mai mult, numarul de functii pe care un administrator il poate detine ar trebui limitat, exceptand situatiile in care companiile respective sunt membre ale aceluiasi grup sau administratorul isi exercita mandatul ca reprezentant al unui investitor institutional, unde detine functia de baza.

Componenta Consiliului de Administratie ar trebui sa fie, de-asemenea, mai diversa si rolul non-rezidentilor (pentru companiile multinationale) si al femeilor ar trebui sa creasca, dar fara sa existe o cota obligatorie, aceasta echivaland cu incalcarea dreptului de proprietate al actionarului de a alege pe cine considera corespunzator.

Implicarea actionarilor in participarea la decizie in cadrul companiei trebuie stimulata, chiar daca investitia este pe termen scurt; votul electronic ar putea fi o solutie in acest sens. Comportamentul fata de risc al managementului ar trebui sa fie aprobat de Consiliul de Administratie si prezentat public, iar bonusurile directorilor ar trebui legate mai mult de rezultatele pe termen lung, pentru a descuraja apetitul exagerat fata de risc, lucru ce ameninta compania pe termen lung.

De asemenea, politica de remunerare (incluzand politica de bonusuri) atat a administratorilor, cat si a directorilor ar trebui aprobata de catre Adunarea Generala a Actionarilor. Cooperarea dintre actionari ar trebui, de-asemenea, permisa (in Romania, de exemplu, aceasta este interzisa cand este vorba despre vot), iar conflictul de interese dintre actionari si companie (de exemplu, in cazul tranzactiilor cu persoane asociate) ar trebui sa duca la o abtinere a actionarilor interesati de a mai vota, indiferent de cota lor de participare la capitalul social.

Actionarii minoritari ar trebui sa fie protejati impotriva hotararilor abuzive ale actionarului dominant, dar fara a permite minoritarului un comportament de hartuire a majoritarului.

Si, nu in ultimul rand, toate aceste noi prevederi ar trebui sa aiba in vedere si costurile implementarii oricarei masuri, pe baza unei analize costuri/beneficii (cum ar fi obligativitatea evaluarii externe periodice).

Sebastian Bodu,

europarlamentar

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Sebastian Bodu guvernanta corporatista, #viitor corporatii mari, #legislatie europeana corporatii , #stiri Sebastian Bodu