Invitatii Ziare.com Sebastian Bodu: Sa nu crezi in greci nici cand iti fac daruri, varianta financiara

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 18:20 3717 citiri
Foto: Arhiva

Premierul grec a anuntat luni ca planul de salvare a zonei euro agreat de liderii europeni va fi supus aprobarii prin referendum de catre cetatenii eleni.

Aceiasi cetateni eleni care, de doi ani de zile, saptamanal, fac greve peste greve, unele de o violenta iesita din comun. Aceiasi greci pentru care plata impozitelor este fatis considerata un drept si pentru care al 14-lea salariu este un drept inviolabil.

Daca joi pietele au reactionat pozitiv la anuntul liderilor europeni, saptamana aceasta FTSE World Index a coborat cu 0,4 procente. Pretul marfurilor industriale a cazut brusc, in timp ce dolarul SUA si obligatiunile americane au fost la mare cautare.

Aceste reactii arata dezamagirea investitorilor fata de neputinta Uniunii Europene de a rezolva criza deficitelor bugetare, criza care se propaga pana in SUA si pana in Hong Kong, afectand comertul international, investitiile, exporturile si creditarea.

Poate este o parere personala, dar cred ca decizia Guvernului elen este jignitoare la adresa eforturilor liderilor principalelor state membre UE de a rezolva criza profunda prin care trecem cu totii in prezent.

Cred ca Guvernul si premierul elen se gandesc cum sa isi salveze functiile, asta dupa ce zeci de ani s-au imprumutat fara limita, banii scurgandu-se in consum si dupa ce au masluit ca ultimul plastograf raportarile statistice catre UE.

Care ar trebui sa fie raspunsul Europei la decizia premierului elen? Probabil ca Grecia ar trebui invitata sa paraseasca zona euro, iar bancile germane si franceze sa fie urgent capitalizate, cu orice risc. Fie prin Fondul European pentru Stabilitate Financiara, fie direct de fiecare dintre cele doua guverne interesate de pastrarea stabilitatii pietelor monetare.

Dupa acest pas Grecia poate sa faca oricate referendumuri vrea, sa ia sau nu bani de la FMI (cu siguranta ca nu, cu o astfel de atitudine), sa se spele pe cap cu propriile banci care vor intra in faliment, sa isi devalorizeze moneda pana o sa ajunga cutia de chibrituri 10 milioane de drahme si sa mareasca salariile bugetarilor cat o vrea de mult actualul premier socialist sau cel care ii va urma.

Sebastian Bodu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News