Bodu: Guvernul incalca Tratatul UE propunandu-l pe Orban la Curtea de Conturi

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 18:21
2073 citiri
Bodu: Guvernul incalca Tratatul UE propunandu-l pe Orban la Curtea de Conturi
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu sustine ca Guvernul incalca Tratatul de functionare a UE prin avansarea propunerii ca Leonard Orban sa ocupe functia de membru al Curtii Europene de Conturi, intrucat acesta nu are pregatirea profesionala necesara unui asemenea post.

"Propunerea avansata de Guvernul Ponta pentru ocuparea functiei de membru al Curtii Europene de Conturi, mai exact cea a domnului Leonard Orban, va deschide o noua pagina in incalcarea legislatiei comunitare de catre Romania, de data aceasta a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene", mentioneaza Sebastian Bodu.

Bodu arata ca articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratalui, prevede ca "membrii Curtii sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebita pentru aceasta functie".

Leonard Orban promite sa fie independent la Curtea de Conturi

"Acesta fiind textul expres al Tratatului, care reprezinta legislatia primara a Uniunii Europene - echivalentul Constitutiei Romaniei, si nu o simpla recomandare - mi-e greu sa inteleg de ce Guvernul incearca sa forteze o derogare de facto de la Tratat prin numirea domnului Leonard Orban", mai arata Bodu.

Europarlamentarul PDL apreciaza ca, daca Victor Ponta vrea sa "scape" de "singurul specialist in afaceri europene din Guvern" printr-o "promovare", ar trebui sa gaseasca o functie pentru care acesta este pregatit profesional.

"Este regretabil ca domnul Leonard Orban, de altfel un profesionist in cu totul alt domeniu decat auditul financiar, care ii este complet strain, va fi pus in situatia jenanta de a raspunde la intrebari legate de absenta totala a experientei sale in acest domeniu, cu ocazia audierii sale in Comisia de control bugetar a Parlamentului European. Este adevarat ca Parlamentul da doar un aviz Consiliului, insa acest aviz trebuie sa confirme sau infirme indeplinirea, de catre candidat, a criteriilor prevazute la articolul 286 din Tratatul de functionare a UE", mai arata Bodu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, va fi audiat, miercuri, la Bruxelles, de Comisia de Buget a Parlamentului European, in vederea obtinerii avizului pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi.

Audierea lui Orban va avea loc in jurul orei locale 16.00 si va dura in jur de 30-40 de minute, acesta trebuind sa ii convinga pe membrii Comisiei ca indeplineste conditiile necesare ocuparii postului de membru al Curtii Europene de Conturi de la Luxemburg.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Bodu Guvern incalcare tratat, #Guvern incalcare tratat UE, #Bodu Orban Curte Conturi, #Orban Curtea Europeana Conturi , #stiri Sebastian Bodu
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5