Bodu: Europarlamentarii PSD au votat impotriva Romaniei

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 18:55
2157 citiri
Bodu: Europarlamentarii PSD au votat impotriva Romaniei
Foto:Arhiva

Europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu ii acuza pe pesedistii din Parlamentul European ca au sprijinit acceptarea "criteriului de merit" in selectia sefilor de delegatii diplomatice ai UE in defavoarea unor criterii precise, situatie care defavorizeaza Romania si statele estice ale Uniunii.

"Noi, romanii din PPE, am sustinut introducerea criteriilor geografice in formarea corpului diplomatic european - adica numarul de locuitori, numarul de mandate in PE si ponderea voturilor din Consiliu. Din pacate, votul dat astazi pe criterii nationale, si nu pe criterii de doctrine politice, avantajeaza statele membre vechi. (...) Ca urmare a votului la care au contribuit masiv si europarlamentarii PSD, Romania se va alege cu praful de pe toba desi are diplomati care chiar ar fi meritat sa ocupe functii de reprezentanti diplomatici ai Uniunii in statele terte", a declarat Sebastian Bodu.

Democrat-liberalul afirma ca s-a asteptat ca delegatia PSD, care il include si pe fostul ministru de Externe Adrian Severin, sa sprijine o reprezentare mai ampla a statelor din est in corpul diplomatic al UE.

Acesta crede ca invocarea meritului este modalitatea prin care statele est-europene vor avea o pondere redusa in corpul diplomatic al UE pentru urmatorii cinci ani. "Eu personal nu cred in criterii subiective si echivoce precum meritele, fara a se spune ce inseamna 'merite', fara a se preciza criterii concrete. Dupa cate stiu eu, inteligenta este distribuita uniform pe teritoriul Uniunii si nicidecum, asa cum cred unii, cu toti desteptii in vest si toti prostii in est", a apreciat Bodu intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a anuntat luna trecuta primele numiri de ambasadori UE, iar printre acestia nu se regasesc reprezentanti ai Romaniei. Noile membre UE sunt slab reprezentate in aceasta prima parte de numiri din noul serviciu diplomatic european. Doi polonezi vor conduce misiunile UE din Coreea de Sud si Iordania, un bulgar va merge in Georgia, iar un lituanian in Afganistan.

Romania, alaturi de alte noua state membre UE, a cerut Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, prezentarea unui raport care sa detalieze modul in care se recruteaza reprezentantii serviciului diplomatic, a declarat, saptamana trecuta, ministrul de externe, Teodor Baconschi, dupa ce a fost audiat in Comisia de politica externa a Senatului pe tema reprezentarii Romaniei in Serviciul de Actiune Externa al Uniunii Europene (SEAE).

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, i-a solicitat zilele trecute Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe sa asigure reprezentarea echilibrata a tuturor statelor membre in pozitiile cheie ale SEAE, iar Catherine Ashton si-a luat angajamentul sa rezolve aceasta situatie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Sebastian Bodu, #corp diplomatic Uniunea Europeana , #stiri Sebastian Bodu