Cât de costisitor devine să fii șofer de la 1 ianuarie. Val de scumpiri pentru proprietarii de mașini. „Va ajunge la fel de scump ca și în Germania”

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 21:20
102966 citiri
Cât de costisitor devine să fii șofer de la 1 ianuarie. Val de scumpiri pentru proprietarii de mașini. „Va ajunge la fel de scump ca și în Germania”
Mașini în trafic FOTO Pixabay

De la 1 ianuarie 2024 vor apărea cheltuieli suplimentare pentru șoferi. Punctul de amendă va crește, carburanții se vor scumpi anul viitor, odată cu majorarea accizelor, iar specialiștii se așteaptă și la creșterea prețurilor la RCA.

Analistul fiscal Adrian Negrescu a explicat, pentru Ziare.com, ce îi așteaptă pe șoferi în viitorul apropiat. Specialistul este de părere că „să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca și în Germania”.

„Autoritățile vor mai mulți bani de la noi și vor face orice ca să îi obțină. Pentru șoferi, pentru cei care au o mașină personală, asta va însemna creșteri de costuri în cascadă în următorii ani, de la noul impozit în funcție de vechimea mașinii, la rovignete și carburanți.

În perspectiva următorilor 5 ani, să deții o mașină mai veche de 10 ani va însemna costuri foarte mari, de la taxele de proprietate, la costurile cu service-ul. Altfel spus, să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca și în Germania, acolo unde mulți nu își permit să mai țină o mașină mai veche de 5-10 ani, pentru că taxele sunt uriașe și de aceea preferă să le schimbe foarte des, în baza unor leasing-uri sau alte programe financiare”, a declarat Adrian Negrescu.

Analistul fiscal este de părere că toate serviciile de care are nevoie o mașină se vor scumpi.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„În 2024, taxa pe mașină va fi indexată cu rata inflației, cu 13,8%, iar costurile de service se estimează că vor crește, în medie, cu 20-30%, pe fondul eliminării plafonării RCA.

În plus, de la 1 ianuarie și 1 iulie, statul va crește accizele la carburanți, astfel că prețurile la pompă vor crește și vor pune și mai multă presiune pe portofelul șoferilor care s-au lovit deja de scumpirea anvelopelor de iarnă, de creșterea costurilor cu reviziile obligatorii, de tarifele noi de RCA”, spune Adrian Negrescu.

Punctul de amendă

Guvernul a stabilit un nou mod de calcul al punctului de amendă începând cu anul 2024. În prezent, deși legea preciza că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, valoarea acestuia este înghețată la 145 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară.

Raportat la salariul minim brut pe țară actual, de 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei. Guvernul vrea însă să crească salariul minim pe economie la 3.700 de lei. În acest caz, punctul de amendă va crește la 185 de lei.

Majorarea amenzilor va fi de aproximativ 14%.

În prezent, pentru o faptă pedepsită cu 3 puncte de amendă cum ar fi de exemplu nepurtarea centurii de siguranță, amenda ar fi acum 435 de lei. Când punctul de amendă va crește la 165 de lei, amenda va fi de 495 de lei.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă - se aplică doar persoanelor juridice.

Scumpiri la RCA și carburanți

Specialiștii spun că cererea crescută din ultima perioadă pentru asigurări auto, pe fondul falimentului Euroins, a dus la creșterea prețurilor. Însă se așteaptă noi scumpiri de la anul, mai ales că prețul polițelor RCA a fost plafonat până la sfârşitul lui 2023, în contextul falimentului companiei Euroins.

Cele mai mari tarife de referință RCA le au în continuare proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat acum un tarif de referință RCA de 4.747 de lei, în creștere ușoară cu 0,8% față de tariful de 4.709 lei publicat în luna februarie din acest an.

Ultimele tarife orientative au fost stabilite de ASF în februarie 2023, marcând o creștere medie de peste 16% față de tarifele din august 2022. Comparând cu februarie 2022, tarifele din februarie 2023 au arătat o creștere variind între 10% și puțin peste 40%.

La anul vor crește și prețurile carburanților odată cu accizele. Guvernul va crește anul viitor accizele la carburanți în mai multe etape, cu rata inflației.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#scumpiri, #RCA, #Amenzi, #scumpire benzina, #scumpire motorina , #stiri economice