Ministrul Finanțelor anunță noi scumpiri: ”Va mai veni un val de inflație peste noi”. Care ar urma să fie perioada cea mai dificilă din an

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 22:35 5644 citiri
Adrian Câciu spune că se resimte faptul că depindem de importuri FOTO Facebook / Guvernul României

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat luni, 3 ianuarie, că românii s-ar mai putea confrunta cu un nou val de scumpiri la jumătatea acestui an, dacă nu se va interveni împotriva inflației.

Ministrul a subliniat că inflația afectează inclusiv bugetul de stat, pentru că așa cum cresc încasările, cresc și cheltuielile.

”Încasările suplimentare se datorează taxelor amânate în 2020, care au fost eșalonate și au venit la bugetul pe 2021 și vor veni în continuare și în 2022. Inflația creează un volum mai mare de venituri, dar niciun finanțist cu adevărat profesionist nu ar trebui să se bucure. Așa cum îți influențează veniturile, îți influențează și cheltuielile”, a spus Adrian Câciu luni seară, la B1TV.

Pentru a limita efectele inflației, guvernul și Banca Națională trebuie să ia o serie de măsuri, a subliniat acesta.

Potivit ministrului, există trei valuri inflaționiste care se suprapun. Pe lângă inflația cauzată de creșterea prețului la energie și cea cauzată de balanța comercială, urmează un nou val inflaționist cauzat de ridicarea dobânzilor de către băncile naționale.

”Inflația cu care ne confruntăm are două componente care se resimt și una care va veni. Cele care se resimt, le știm cu toții. În primul rând este inflația, datorată prețurilor la energie care are componentă internă și componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie. Este o parte a inflației. O altă plată a inflației se datorează importurilor. Suntem o țară care depindem de importuri, mai ales pe investiții, unde nu avem producție internă. Aceasta este ceea ce resimțim astăzi.

Va mai veni un val de inflație peste noi care se numește, în termeni profesionali, inflația monetaristă, cea care este declanșată de explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa. S-au tipărit bani. Prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflație generată de dobânzi sau inflația monetaristă. Toate aceste trei tipuri de inflație se suprapun, iar grosul inflației în România se va afla la jumătatea anului 2022, dacă nu se intervine”, a explicat Câciu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com