De ce s-au scumpit unele produse după plafonarea adaosului comercial. "Retailerii câștigă per ansamblu cât câștigau și înainte"

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 09:36
1897 citiri
De ce s-au scumpit unele produse după plafonarea adaosului comercial. "Retailerii câștigă per ansamblu cât câștigau și înainte"

Plafonarea adaosului comercial a dus la ieftinirea produselor de bază, în schimb, s-au scumpit alte produse, pentru ca retailerii să compenseze pierderile.

„Dacă te așezi pe salteaua de apă, ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Este ceea ce în economie se numește 'waterbed effect'”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Întrebat dacă a observat creșteri de prețuri la alte produse, poate non-alimentare, în această perioadă în care Guvernul a limitat adaosul comercial la anumite alimente de bază, președintele Consiliului Concurenței a spus că da.

”Am văzut într-adevăr că în perioada în care scad prețurile la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Undeva marja comercială, câștigurile retailerilor se conservă. Câștigă mai puțin pe produse de bază și ceva mai mult pe alte produse.

Oamenii care cumpăra produse de bază sunt cumva avantajați și cei care cumpără alte tipuri de produse, mai scumpe, plătesc ceva mai mult”, a mai declarat Chirițoiu, citat de Hotnews.ro.

Acesta spune că s-au scumpit atât produse alimentare, cât și non-alimentare.

„Ne-am uitat pe ansamblul pachetului, cum au evoluat marjele. În economie se spune waterbed effect. Dacă te așezi pe salteaua de apă ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Ce vedem este o conservare a marjei, adică retailerii câștigă per ansamblu cât câștigau și înainte. Câștigă ceva mai puțin la produsele mai ieftine și mai mult la celelalte. Pe ansamblu sunt tot pe la 2% marjă netă.”, a mai declarat Chirițoiu.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#scumpiri preturi, #pret, #scumpiri alimente, #plafonare preturi, #Bogdan Chiritoiu Consiliul Concurentei , #stiri preturi