Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce scumpiri vor mai fi în lunile de vară. Analist: de ce plafonarea prețurilor e ”cea mai proastă idee”

Marti, 21 Iunie 2022, ora 03:00
6564 citiri
Ce scumpiri vor mai fi în lunile de vară. Analist: de ce plafonarea prețurilor e ”cea mai proastă idee”
Plafonarea prețurilor carburanților ar putea duce la o penurie a acestora FOTO / Pixabay

Este încă prima lună de vară, dar românilor parcă nu le vine să se bucure cu adevărat de soare și vacanțe. Inflația în continuă creștere îi face pe oameni mai îngrijorați cu fiecare început de lună. Deja unele majorări de prețuri s-au anunțat pentru 1 iulie, iar altele se discută în coaliția de guvernare.

Încă nu vom ști cât urmează să plătim pentru un litru de carburant sau pentru o pâine, însă analiștii spun că vom avea o vară fierbinte pentru economiile noastre.

Specialist: Inflația va atinge pragul maxim în această vară

Consultantul economic Adrian Negrescu spune că inflația ar urma să atingă pragul maxim în această vară aceasta fiind amplificată de creșterea prețurilor la energie, materii prime, carburanți și nu numai.

”Românii, actori de voie, de nevoie în producția ”Vara scumpirilor””, spune Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

”Dacă este să luăm în calcul prognozele Băncii Naționale, inflația ar urma să atingă maximul în această vară, când prețurile la produsele alimentare, nealimentare și servicii vor atinge cel mai ridicat nivel de creștere.

Dacă este să judecăm după evoluția prețurilor producției industriale, care au crescut cu 50% în aprilie, ne așteptăm că aceste scumpiri să le regăsim în majoritatea produselor și serviciilor pe care le cumpărăm.

Suntem în pragul unei furtuni aproape perfecte din punct de vedere economic, inflația fiind amplificată de creșterile de prețuri la energie, la gaze, la materii prime și, în această perioadă, la carburanți.

Fiecare leu în plus la benzină și motorină se traduce în creșterea prețurilor la tot ceea ce cumpărăm, pentru că mâncarea, produsele nealimentare, serviciile, mai toate se bazează pe consumul de carburanți”, a explicat Negrescu.

”Furtuna perfectă”: euro să ajungă la 5 lei

Pe de altă parte, moneda națională dă semne de slăbiciune, iar acest lucru afectează implicit prețul produselor pe care le importăm.

”Pentru ca furtuna financiară să fie perfectă, mai trebuie doar să vedem moneda națională depreciindu-se peste nivelul de 5 lei/euro. Ar însemna că tot ceea ce importăm, de la alimente la electronice, electrocasnice, toate să devină mai scumpe ca urmare a modificării cursului valutar de achiziție.

O asemenea perspectivă va trimite economia românească direct în recesiune, în condițiile scăderii accelerate a puterii de cumpărare a românilor, a diminuării drastice a consumului.

Vom avea un vârf de inflație în această vară, dar să nu ne așteptăm ca prețurile să revină pe un făgaș normal prea curând. Ne vom confrunta cu creșteri de prețuri ceva mai temperate până anul viitor în iarnă, abia din 2024 sperând că inflația va reveni pe un trend normal.

Până atunci ne mai așteaptă un puseu de creșteri de prețuri în aprilie-mai anul viitor, când vor fi eliminate toate facilitățile la plata energiei și gazelor, un val de inflație care va zdruncina și mai mult economia românească”, a mai spus Adrian Negrescu.

”Plafonarea prețurilor, cea mai proastă idee. Înseamnă să nu se mai găsească deloc produsul”

Pe de altă parte, specialistul în finanțe Claudiu Năsui este de părere că vom avea scumpiri pe linie la produse și servicii și nu este exclus ca acestea să apară chiar de la 1 iulie.

”Toate prețurile vor crește. Avem mult prea mulți lei pe care i-au tipărit ca să-i poată cheltui și care-și fac loc pe toată piața. Acești bani care au creat inflația imensă de acum și care era total previzibilă și predictibilă. Eu din decembrie anul trecut avertizam că o să ajungem la 15%. Încă nu am ajuns la această cifră dar absolut toate prețurile vor crește.

Singurul lucru se poate întâmpla ca să nu se întâmple acest lucru este ca guvernul să scadă impozitele, pe carburanți, de exemplu: să reducă TVA-ul, să reducă din acciză.

Atunci am avea o șansă să avem prețuri mai mici.

Ei, ce vor, este să folosească în continuare carburantul pe post de taxator. Coaliția nu pare că dă semne că ar vrea să reducă accizele. Mai mult, Marcel Ciolacu a spus că vrea plafonare a prețurilor la benzină și motorină. Plafonarea înseamnă să nu se mai găsească deloc carburant. Noi nu avem de ales între a găsi produse ieftine și scumpe. Noi putem găsi scump sau să nu le mai găsi deloc.

Dacă puteam plafona prețul pâinii, carburanților, sau al altor produse, iar piața ar fi funcționat, s-ar fi făcut până acum, pentru că toată lumea vrea produse ieftine. Dar ca să fie ieftin, trebuie să fie abundent. Ori noi avem o problemă de cerere și ofertă care are de suferit din cauza războiului. Iar dacă tu îi plafonezi prețul, pur și simplu dispare produsul. E cea mai proastă soluție”, a explicat Claudiu Năsui pentru Ziare.com.

CFR călători va scumpi biletele de la 1 iulie. Vorbim mai exact de o majorare cu 20%, după 9 ani în care nu s-a operat vreo modificare de preţ. Ar fi prima actualizare de tarife din 2013 încoace, în condiţiile în care preţurile la carburanţi şi energie electrică au crescut constant.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#scumpiri carburanti, #scumpiri bilete trenuri, #scumpiri alimente, #recesiune, #inflatie, #plafonare preturi , #stiri economice