Factorii care provoacă scumpiri ale carburanţilor. De ce preţul benzinei poate avea doar un trend ascendent în timp

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 22:00
3699 citiri
Factorii care provoacă scumpiri ale carburanţilor. De ce preţul benzinei poate avea doar un trend ascendent în timp
În ultimii 20 de ani, prețul benzinei s-a dublat pe piețele internaționale, de la 0,60 de dolari, la 1,20 de dolari FOTO Pixabay.com

Evoluțiile recente de pe piața combustibililor i-au făcut pe șoferii români să simtă că nu mai au aceeași putere de cumpărare, iar creșterea prețului la carburant are efecte asupra tuturor, chiar și asupra celor care nu dețin un automobil sau un permis de conducere.

Nu este prima oară când asistăm la depășirea unui prag important al prețului pentru un litru de benzină și, cu siguranță, valoarea de referință va continua să fluctueze și în 2022, potrivit unei analize autovit.ro.

Resursele de petrol sunt tot mai limitate

Cu resurse de petrol tot mai limitate, în zonele cu exploatare intensă, și cu un număr al automobilelor în continuă creștere, prețul benzinei nu poate avea decât un trend ascendent.

Mai mult, în ultimii 20 de ani, prețul benzinei s-a dublat pe piețele internaționale (de la 0,60 de dolari, la 1,20). Cu toate acestea, felul în care se stabilește prețul unui litru de benzină depinde de mai mulți factori, iar lista acestora începe cu modul de rafinare al petrolului.

Benzina, motorina și diverși alți combustibili sunt fabricați din petrol, a cărui clasificare se face în funcție de densitate și de conținutul de sulf.

Pentru obținerea benzinei la o calitate corespunzătoare este nevoie de petrol Brent și WTI, cele două tipuri de țiței de calitate superioară, ușor de rafinat și cu un conținut redus de sulf. Acestea se extrag din Marea Nordului, respectiv din câmpurile petroliere din America de Nord.

Odată scos din pământ, petrolul este rafinat, prin încălzirea într-un furnal și distilarea în diferite grade de densitate iar benzina necesită un interval cuprins între 30 și 200°C.

Dacă valoarea petrolului Brent era de 25 de dolari per baril, în 2011, astăzi, aceeași cantitate valorează 80 de dolari.

Printre factorii care determină valoarea prețului petrolului se mai numără:

  • costul cu explorarea zăcămintelor de petrol;
  • costurile operării sondelor și extragerii petrolului;
  • taxele locale, federale sau guvernamentale pe care le suportă companiile petroliere;
  • costurile cu transportul petrolului către rafinării;
  • costurile cu transportul către benzinării;
  • costurile campaniilor publicitare periodice.

Ce istoric are prețul carburanților

Valoarea unui litru de benzină reprezintă unul dintre cele mai evidente etaloane ale situației economice la nivel mondial iar statisticile dovedesc acest lucru.

În Statele Unite ale Americii, în anul 2011, prețul unui litru de petrol era de 0,38 dolari. Zece ani mai târziu, aceeași cantitate de combustibil valora 0,82 dolari.

De asemenea, aceleași repere temporale au fost marcate, în Marea Britanie, de tranziția de la 1,10 la 1,90 dolari, în timp ce Australia a înregistrat următorul traseu: 0,57 dolari, în 2001, respectiv 1,23 dolari, în 2011. Arabia Saudită, una dintre națiunile cu cele mai mari rezerve de petrol, a urmat o evoluție de la 0,22 dolari la 0,18 dolari.

Cât costă un litru de benzină, în funcție de regiune

Țări cu rezerve importante de petrol se găsesc pe aproape toate continentele planetei, dar valoarea unui litru de benzină poate diferi inclusiv ca urmare a unor decizii politice sau a relațiilor internaționale.

În luna septembrie 2021, americanii puteau cumpăra benzina la un preț mediu de 0,93 dolari, în condițiile în care dețin rezerve de petrol estimate la 52.637 de barili. În Marea Britanie, prețul unui litru de benzină este de 0,93 de dolari.

Șoferii din Arabia Saudită, țară care deține 258.600 de barili de petrol, se pot lăuda cu un preț al litrului cifrat la doar 0,62 dolari.

În prezent, cea mai mică valoare medie a unui litru de benzină o deține Iranul, cu 0,06 dolari. Un fapt deloc surprinzător, ținând cont de rezervele de petrol ale acestei țări, cifrate la 208.600 de barili. Valoarea unui baril este echivalentă cu o cantitate de 159 de litri de petrol.

În România, comparativ cu luna noiembrie 2021, prețul mediu al unui litru de benzina a scăzut cu 2.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 3.5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 11.0 lei mai puțin decât în urmă cu o lună.

La data de 26 decembrie 2021, preţul unui litru de benzină era 6 lei iar unul de motorină de 5.99 lei, potrivit peco-online.ro.

Ce factori pot provoca scumpiri

Factorii care pot interveni asupra prețului benzinei pot acționa simultan sau în momente diferite, în funcție de țară și de evoluția economică a momentului.

Disponibilitatea de moment a rezervelor de țiței, la nivel mondial, precum și dezastrele naturale, care perturbă activitatea rafinăriilor și lanțurilor de distribuție, sunt factori de risc importanți.

La aceștia se adaugă deciziile luate de concurenți, în raport cu cererea de pe piață, precum și fluctuațiile în consumul general. Este cunoscut, de exemplu, faptul că benzinăriile vând mai mult carburant în timpul verii.

Stațiile amplasate în zone izolate sau în localități mai mici reușesc să vândă o cantitate mai mică de benzină, astfel că vor practica prețuri mai mari.

Benzinăriile mari, construite sub forma unui complex ce înglobează un magazin, o cafenea și o spălătorie, generează mai mult profit din activități comerciale diverse, așa că pot practica o politică de prețuri mai prietenoasă cu buzunarul șoferului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
Creștere puternică a cererii globale de petrol în 2024. Prognoză pozitivă în următoarele două decenii
OPEC anticipează o utilizare solidă a combustibililor în lunile de vară şi şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, evidenţiind...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#scumpiri carburanti, #benzina, #motorina, #petrol, #scumpiri, #rafinarii, #autovit ro , #masini