Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă

Miercuri, 17 August 2022, ora 20:31
5138 citiri
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi economiei”.

Anunțul a fost făcut în cadrul primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţiei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, s-a discutat despre măsurile de protejare a consumatorilor casnici şi a economiei de efectele creşterii preţurilor la energie.

”La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populaţiei şi economiei româneşti alimentarea cu energie. Aşa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetăţenilor şi economiei. În paralel, stabilim noi responsabilităţi pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunităţile pe care România le are la nivel naţional şi geostrategic”, a afirmat Ciucă.

Prim-ministrul a stabilit un plan de acţiune care să asigure predictibilitate din perspectiva producţiei de energie, cât şi din punct de vedere bugetar, se menţionează în comunicat.

La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta pe 22 august situaţia programelor de investiţii în capacităţile de producţie, atât ale companiilor de stat, cât şi cele dezvoltate de mediul privat.

Tot pe 22 august, ANRE urmează să transmită Guvernului o informare cu privire la evoluţia pieţei energetice din ianuarie până în prezent, cât şi cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

De asemenea, până la data de 31 august, Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic.

Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie este constituit din miniştrii Energiei, Finanţelor, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Administraţiei Naţionale Apele Române, Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Autorităţii de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#scumpire energie electrica, #Nicolae ciuca premier, #plafonare pret energie electrica populatie , #stiri Nicolae Ciuca
Comentarii
Poza Gigi-FDP
Gigi-FDP
rank 5
Tot 50 de bani ? Romanii pot sta linistiti Ciuca e om bun