Femeia ce a depășit limitele umane: A coborât în mare la o adâncime record, dintr-o singură respirație VIDEO

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 02:00
8791 citiri
Femeia ce a depășit limitele umane: A coborât în mare la o adâncime record, dintr-o singură respirație VIDEO
Amber Bourke, campioană la scufundări din Australia FOTO: The Guardian

Oamenii de știință credeau cândva că oamenii ar putea înota doar până la o adâncime de 30 de metri, cu o singură respirație. Însă Amber Bourke, o australiancă care a descoperit că are talent la scufundări în Egipt, a reușit să plonjeze la peste 70 de metri, în adâncul mării.

Bourke fusese campioană la înot sincron în adolescență, așa că știa deja cum trebuie să-și țină respirația câteva minute, la un moment dat. Dar descoperirea scufundărilor a făcut-o să-și dorească să ajungă cât mai jos în apă, potrivit The Guardian.

”Noile experiențe mi-au deschis ochii asupra posibilităților și am avut sentimentul că mă pot scufunda mai adânc și am vrut să văd de ce sunt capabilă și cât de mult aș putea merge”, a spus australianca.

Până în anul 2018, Bourke s-a impus ca una dintre cele mai bune scufundătoare din competițiile mondiale, iar acolo în apele adânci de pe coasta Filipinelor era gata să doboare recordul mondial la feminin.

Considerată ca una dintre cele mai provocări ale sportului, scufundarea necesită plonjarea verticală în apa adâncă dintr-o singură respirație, folosind doar forța musculară, pentru a ajunge cât mai jos.

Cu fiecare metru coborât, presiunea asupra corpului crește, micșorând spațiile care conțin oxigen. Conform fiziologilor, la 30 de metri adâncime, presiunea exercitată asupra corpului uman este de patru ori mai mare decât la suprafață, iar volumul de aer din interiorul organismului se micșorează la un sfert din normal.

Cele mai mari 9 secrete pentru minte și corp: Adăugați-le zilnic în viața voastră și veți trăi 100 de ani

Bourke a reușit să ajungă la adâncimea de 73 de metri (timpul dus-întors a fost de 3 minute și 15 secunde), un record mondial, dar o întrerupere de o secundă odată ce a ajuns la suprafață a descalificat-o. Dar performanța în sine a australiencei rămâne.

”Dacă stai suficient sub apă, există întotdeauna șansa ca oxigenul tău să scadă la un nivel la care creierul tău va decide să se închidă, pentru a se proteja de leziunile creierului”, a spus australianca.

Omenirea poate scăpa de Apocalipsa venită din spațiu: Cine dispune de tehnologia care salvează Pământul? VIDEO

În urmă cu zece ani, Bourke avea peste 20 de ani și era într-o excursie în Egipt, când a descoperit ceva uluitor despre ea însăși. Într-un mic sat din peninsula Sinai, a dat peste un loc unde se preda ”scufundări libere”, fără aparat de respirație și a decis să încerce.

”Mi-am ținut respirația timp de patru minute și am plonjat până la 18 metri. Și ambele lucruri, nu mi-am dat seama că sunt posibile”, a spus Bourke, actuala campioană australiană la scufundări la adâncime și în piscină.

Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Cinci adolescenţi au fost inculpaţi pentru terorism în urma unei investigaţii asupra unui atac cu armă albă de la o biserică din Sydney din aprilie în care două persoane au fost...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#scufundari, #scufundari subacvatice, #record scufundare ocean, #campioana scufundari, #campioana Australia, #Australia , #fenomen