3 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când îți scrii primul CV

Advertorial
Luni, 05 Septembrie 2022, ora 14:42
5717 citiri
3 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când îți scrii primul CV
FOTO: unsplash.com

Scrierea primului CV poate părea o sarcină descurajantă. Cel mai probabil, ai în minte împrumuturi pentru studenți, iar presiunea de a obține un loc de muncă înaintea colegilor tăi poate fi uneori copleșitoare. Vestea bună este că nu trebuie să te simți neajutorat. Prin puțină muncă și urmând o strategie, puteți crea un CV eficient care să îți ofere un start bun pe piața muncii.

Iată trei lucruri pe care ar trebui să le știi atunci când îți scrii primul CV.

Gestionează-ți așteptările

La fel ca în cazul majorității experiențelor pe care le ai pentru prima dată, cel mai bine este să îți temperezi așteptările atunci când vine vorba de rezultate. Piața muncii, la urma urmei, este foarte competitivă. Vei concura cu cei care au experiență de muncă anterioară și, uneori, chiar și acreditări academice mai bune. Acest lucru nu trebuie să te descurajeze, ci este doar un fapt: studii recente arată că posturile vacante în companii atrag în medie 250 de candidați.

Colectiv, acești factori pot lucra împotriva, însă concurența este un lucru bun. Ea ar trebui să te împingă să te străduiești mai mult și să continui să cauți modalități de a-ți îmbunătăți CV-ul și abilitățile vandabile. De fapt, atunci când vine vorba de primele CV-uri și cereri de angajare, ideea ar trebui să fie aceea de a trata procesul ca pe o experiență de învățare.

Crezi că vei obține un loc de muncă la terminarea școlii pe care îl vei avea pentru tot restul carierei? Foarte puțin probabil. CV-ul tău este la fel de fluid; privește-l ca pe un document viu care se schimbă cu fiecare cerere și experiență de muncă. Poți folosi CV Maker românesc pentru a crea un CV cu aspect profesional și a reduce semnificativ timpul pe care trebuie să îl petreci pentru crearea acestuia.

Așadar, chiar dacă procesul pare descurajant la început, nu trebuie decât să faci față, iar cu timpul lucrurile se vor îmbunătăți.

Analizează-ți experiențele

Proaspeții absolvenți și cei care își scriu primul CV sunt adesea îngrijorați de faptul că experiențele lor nu sunt suficient de substanțiale. Adevărul este că, atunci când vine vorba de a-i atrage pe recrutori, este vorba mai puțin despre "ce" anume ai făcut și mai mult despre "cum" ar putea avea legătură cu postul vacant.

De exemplu, dacă aplici pentru un post de coordonator de resurse umane, ar fi bine să te concentrezi asupra oricărei experiențe de muncă part-time care ar putea fi relevantă (cum ar fi, de exemplu, să lucrezi ca șef de echipă la un restaurant fast-food). Ceea ce trebuie să faci este să realizezi un bilanț al responsabilităților care sunt relevante pentru postul de coordonator de resurse umane:

  • A desfășurat întâlniri zilnice cu personalul de serviciu.
  • A pregătit și actualizat manualele de formare a personalului de servire.
  • A gestionat formarea și orientarea noului personal de servire.

Atunci când îți vei trece în revistă experiențele, găsește puncte comune între ceea ce ai făcut și cerințele postului pentru care tocmai candidezi.

Folosește anunțul de angajare ca un ghid

Cel mai bun mod de a te asigura că CV-ul tău atrage atenția este să îl adaptezi la descrierea postului.

Mulți recrutori folosesc un sistem de urmărire a candidaților (ATS). Acesta este un program software care vă scanează CV-ul pentru a găsi cuvinte cheie care să corespundă anunțului de angajare. Dacă CV-ul tău include un număr bun de aceste cuvinte cheie, ai putea trece de ATS către următoarea etapă a procesului de angajare.

Așadar, atunci când citiți o cerere de angajare, luați aminte la următoarele:

  • Cuvinte-cheie utilizate pentru aptitudini dificile - aptitudini necesare pentru a îndeplini cele necesare în descrierea postului.
  • Cuvinte-cheie utilizate pentru competențe transversale - atribute sau trăsături de personalitate pe care recrutorii le caută la un candidat.

Cuvintele pe care aceștia le-au folosit pentru a-și descrie candidatul ideal ar trebui să servească drept bază pentru redactarea propriului CV. Cu cât vei putea să te potrivești mai mult cu anunțul de angajare, cu atât există mai multe șanse ca CV-ul tău să fie remarcat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scriere cv, #cv, #angajare , #angajari