Școli în pericol să se prăbușească la cutremur. Elevii nu vor mai învăța în 39 de clădiri cu risc seismic de gradul I. Măsurile decise de Guvern

Marti, 21 Februarie 2023, ora 17:36
2419 citiri
Școli în pericol să se prăbușească la cutremur. Elevii nu vor mai învăța în 39 de clădiri cu risc seismic de gradul I. Măsurile decise de Guvern
Pertele unei școli scăpat după cutremur

Comitetul interministerial pentru analiza de risc seismic, coordonat de premierul Nicolae Ciucă, a decis, în prima şedinţă a structurii ca, până vineri, Ministerul Educaţiei să sprijine autorităţile locale să identifice soluţii pentru relocarea în spaţii sigure a copiilor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I.

De asemenea, Guvernul va face, în şedinţă de miercuri, o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, de către unităţile de învăţământ, a situaţiei clădirilor aflate în risc seismic 1, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfăşoară, în prezent, activităţi şcolare, 15 având destinaţia săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinaţii (cămin, sală de sport, alte destinaţii).

Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. În cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit ca mâine, în şedinţa de Guvern, să fie analizat, în primă lectură, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea acestui program guvernamental.

Tot ca urmare a celor stabilite în reuniunea de astăzi, Guvernul va face miercuri, în şedinţă, o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

„Vom monitoriza cu atenţie ca tot ceea ce stabilim în acest comitet să se aplice. În acest moment este prioritar să urgentăm reabilitarea şi consolidarea şcolilor şi tuturor clădirilor în care se desfăşoară procesul educativ, a spitalelor şi clădirilor publice. Avem identificate o parte din fonduri. Acolo unde nu vom avea resursa financiară de la Fondul de rezervă ne vom coordona cu Ministerul de Finanţe şi identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcţie de nivelul de risc seismic şi de coordonarea cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale pentru că este nevoie de asumarea atât la nivelul Guvernului, cât şi al autorităţilor locale”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.

Clădiri din Gorj, evaluate de experți atestați

În cadrul întâlnirii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat lista clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I şi a menţionat care dintre acestea sunt, în prezent, în uz.

„O parte din inspectorii şcolari din judeţele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic I şi în care se desfăşoară activităţi didactice au anunţat Ministerul, în cursul zilei de azi, că deja au fost identificate soluţii pentru relocarea elevilor. Inspectoratele şcolare au termen până miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, împreună cu autorităţile locale, soluţii de relocare”, a declarat Ligia Deca, conform sursei menţionate.

De la ultima actualizare a informaţiilor în SIIR, din luna septembrie a anului 2022, din cele 118 clădiri declarate de conducerile unităţilor de învăţământ ca fiind încadrate în RSI, unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite.

În cadrul reuniunii, ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a menţionat că imediat după seismele din Gorj şi replicile care au urmat, a avut o legătură directă cu Instituţia Prefectului din acest judeţ, cu autorităţile administraţiei publice locale şi, în urma solicitărilor, a dispus ca doi experţi atestaţi cu practică pentru această categorie de expertizare, inclusiv unul dintre ei pe monumente istorice, să se deplaseze în judeţul Gorj şi să evalueze clădirile afectate.

„Am ţinut legătura cu Instituţia prefectului din judeţul Gorj şi am cerut cât mai rapid posibil să avem o evaluare a daunelor pentru a stabili măsurile de sprijinire a autorităţilor locale. În şedinţa de mâine vom putea intra cu o serie de măsuri”, a afirmat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.

De asemenea, ministrul Dezvoltării a precizat că în data de 20 februarie s-a închis apelul de proiecte pentru consolidare, depuse pentru a primi finanţare prin noul program iniţiat de Guvern. Prin acest apel au fost depuse 366 de cereri de finanţare care privesc 132 de blocuri de locuinţe şi 234 de clădiri publice, inclusiv şcoli. Valoarea acestor cereri care urmăresc consolidarea de clădiri cu risc seismic este de 5,7 miliarde lei. Ministerul Dezvoltării a făcut o evaluare continuă a acestor solicitări, la marea majoritate fiind transmise solicitări de clarificare, astfel încât începând cu 1 martie să poată fi emis ordinul de ministru pentru introducerea în programul de consolidare a investiţiilor eligibile, acoperite integral de la bugetul de stat.

Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Cutremur în România, vineri dimineața. Județul în care a avut loc seismul de 3,5 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#scoli, #cladiri, #cutremur, #pericol , #elevi