Școlile, obligate să facă publică autorizaţia de securitate la incendiu. Ce mai prevede proiectul USR din parlament

Duminica, 17 Decembrie 2023, ora 19:24
1472 citiri
Școlile, obligate să facă publică autorizaţia de securitate la incendiu. Ce mai prevede proiectul USR din parlament
Sala de clasa goală FOTO Pixabay

USR a depus la parlament un proiect de lege care îi va ajuta pe părinți să afle în ce condiţii învaţă copiiii lor și cât de protejaţi sunt elevii.

Proiectul obligă școlile să facă publice, pe site-ul propriu, autorizaţia de securitate la incendiu şi autorizaţia sanitară de funcţionare.

”Primul pas în rezolvarea unei probleme este recunoaşterea faptului că ea există. Legea învăţământului preuniversitar ascunde problemele grave de infrastructură şi securitate ale şcolilor din România. Impresia generală este că sunt aspecte neimportante de care mai nimeni nu e interesat şi tocmai această aparentă nepăsare devine un factor care întreţine pericolul şi îl lasă să se amplifice. Dacă această lege va ajunge la promulgare, imaginea şcolii româneşti se va impune ca aceea a unei instituţii preocupate cu adevărat de siguranţă”, a transmis deputatul USR Andrei Miftode, co-iniţiator al proiectului de lege.

Potrivit USR, pe legislaţia actuală, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare revine primăriei în cazul unităţilor de învăţământ de stat. În cazul unităţilor particulare sau confesionale, obligaţia legală revine acestora.

”Totuşi, mii de şcoli funcţionează fără să aibă ambele autorizaţii şi fără ca beneficiarii actului de educaţie să ştie acest lucru. Proiectul USR propune modificarea Legii învăţământului preuniversitar în sensul introducerii obligaţiei ca unităţile şcolare să afişeze pe site-urile proprii cele două autorizaţii. Dacă acestea nu există, şcolile vor fi obligate să aducă acest fapt la cunoştinţa publicului”, arată formaţiunea.

”Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar cade corect în sarcina autorităţilor locale. Dar şcolile continuă să funcţioneze şi fără ele, iar părinţii nu ştiu în ce situaţie se află şcoala copilului lor. Este un gest de minim respect faţă de oameni publicarea acestor autorizaţii, dacă ele există sau, dimpotrivă, menţionarea faptului că şcoala e într-o situaţie mai dificilă, dacă nu îndeplineşte anumite standarde”, precizează senatorul USR Irineu Darău, co-iniţiator al proiectului.

Tot pe site-ul şcolii va trebui publicat, potrivit proiectului USR, Regulamentul de ordine interioară, iar la intrarea în unitatea de învăţământ va trebui afişat vizibil Regulamentul de acces pentru persoane din afara şcolii.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#scoli Romania, #elevi scoala, #autorizatie securitate incendiu, #autorizatie functionare, #USR, #proiect de lege , #stiri invatamant