Viitorul depinde de ceea ce învață copiii!

Advertorial
Luni, 20 Iunie 2022, ora 17:03
4037 citiri
Viitorul depinde de ceea ce învață copiii!
FOTO: Shutterstock.com

Copiii sunt viitorul! Copiii vor avea un viitor mai bun! Acestea și alte variante sunt mesaje pertinente și adevărate. Le auzim frecvent, dar uneori le pierdem sensul profund. Ceea ce învață copiii acum este ceea ce vor face în viitor, iar ceea ce învață depinde de ceea ce putem noi să-i învățăm. Iar pentru a închide cercul acestei demonstrații este necesar să spunem că de calitatea, domeniile și abordarea strategiilor din educație depinde viitorul copiilor, al nostru și al planetei. Copiii de azi sunt muncitorii, medicii, inginerii, economiștii, profesorii, liderii și părinții de mâine.

Investițiile în educație

Toată lumea înțelege necesitatea de a face investiții în educație. Asta nu înseamnă doar grija și preocuparea pentru propriii copii, ci pentru toți. Banii investiți în educație se întorc cu plus valoare și poartă șansa unui viitor mai bun. Pledoariile și dezbaterile pe această temă sunt atât de frecvente încât riscă să devină un subiect desuet, pentru că obișnuiți să trăim intens în prezent, ignorăm viitorul și inevitabilele lui probleme - criza climatică, energetică, impactul demografic, criza alimentară. Toate aceste mari provocări ale viitorului le lăsăm pe umerii copiilor de azi.

Inițiativele voluntare intervin acolo unde politicile publice eșuează. Un exemplu care merită evidențiat este United Way România, fundaţie românească înființată în 2004, afiliată la United Way Worldwide, SUA, care prin acțiunile sale a reușit să aducă o îmbunătăţire reală a calității vieţii în comunitate, prin încurajarea donaţiilor individuale, corporatiste şi a voluntariatului.

Pentru programele educaționale desfășurate de United Way se direcționează mai bine de 60% din fondurile Fundației. Banii, eficiente și adevărate investiții în viitor, susțin încurajarea accesului liber la educație prin oferirea de suport (rechizite, masă caldă), cât și prin implicarea în activități de educație non-formală. Pentru a susține activitatea și pentru a diversifica suportul educațional te poți implica activ. Fa o donatie sau implică-te prin acțiuni coordonate de voluntariat.

Educație non-formală

Școala continuă este principala formă de educație și ocupă un rol esențial în formarea pentru viitor a copiilor, dar metodologia școlară nu reușește să acopere toate nevoile și cerințele educaționale. Aici intervine învățământul non-formal care oferă copiilor programe adaptate ce încurajează și dezvoltă aptitudini noi, care sporesc considerabil oportunitățile de angajare și implicit oferă independență financiară și condiții mai bune de viață.

Unul dintre programele de educație non-formală încurajate de United Way România este cel dedicat mediului. Pe scurt, copiii învață în mod practic și interactiv despre: reciclarea selectivă, aruncarea și depozitarea corectă a oricărui tip de deșeuri, utilizarea eficientă a resurselor, combaterea risipei alimentare și a apei, eficientizarea energiei. De asemenea, află despre poluarea solului, a apei și a aerului, dar și despre schimbările climatice și impactul lor asupra vieții. Cunoștințele dobândite sunt evaluate atât prin activități practice și teoretice, cât și prin urmărirea schimbărilor de comportament ale copiilor, ceea ce oferă garanții esențiale pentru viitor.

Răspunsuri concrete la nevoile reale

Organizațiile necentralizate au capacitatea de a răspunde rapid la nevoile reale ale comunității. United Way România, prin programele educaționale pe care le derulează, a înființat 12 centre de zi cu rol de huburi comunitare, ceea ce a dus la reducerea ratei de abandon școlar, îmbunătățirea relației comunitate-școală-familie. Eforturile s-au concentrat cu precădere în comunitățile rurale din județele Călărași, Cluj, Giurgiu, Ilfov, Prahova și Timiș.

Pentru dezvoltarea personală a copiilor, programul se distinge prin numeroase activități de educație non-formală: cluburi de citit și de pictură, ateliere de utilizare a unui PC, prezentări despre reguli de bază pentru o igienă corespunzătoare, workshopuri pe diferite teme, activități sportive, vizite la muzee și alte activități care le îmbunătățesc abilitățile de comunicare și cresc potențialul de integrare socială.

Programele derulate de fundație sunt diversificate și se adresează tuturor factorilor implicați, pentru a oferi copiilor un viitor, în mod real, mai bun. Pentru aceasta, deși copiii sunt principalul obiectiv, United Way România s-a implicat și în pregătirea profesorilor, cursurile derulate cu aceștia având ca scop îmbunătățirea metodelor de lucru cu copiii din medii defavorizate. Programele fundației s-au adresat și părinților (inclusiv în cazul celor cu mulți copii), pentru a dezvolta abilitățile parentale și relația dintre copii, părinți și școală.

Pentru că viitorul este foarte complex, strategiile educaționale, atât cele curriculare, cât și cele non-formale trebuie să acopere o plajă de interes cât mai diversă, astfel încât fiecare membru al societății, mic sau mare, să reușească să-și găsească un rol activ și să-și dezvolte potențialul creativ, indiferent de domeniul de activitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#scoala, #invatamant, #educatie copii , #stiri invatamant