Cum plănuiesc universitățile să înceapă cursurile: fizic versus online

Miercuri, 11 August 2021, ora 04:05
7821 citiri
Cum plănuiesc universitățile să înceapă cursurile: fizic versus online
Universitatea din București FOTO Facebook/ Universitatea din București

Anul universitar 2021-2022 va începe în octombrie, iar câteva mari universități din țară au anunțat deja cum plănuiesc să îl înceapă. Cu toate că există dorința de a chema din nou studenții fizic la cursuri, totul depinde de evoluția cazurilor și de cât de puternic va lovi valul patru România până în octombrie.

Universitatea Babeș-Bolyai – Cluj

Senatul Universității Babeș-Bolyai a decis în 29 iulie că studenții vaccinați, care au trecut prin boală, sau care sunt testați periodic, vor putea participa fizic la cursuri din 27 septembrie. În plus, toate examenele se vor desfășura fizic.

Totuși, Daniel David, rectorul UBB, a precizat că prezența fizică nu o să fie obligatorie.

”Nu îi forțăm. Cei care nu sunt vaccinați sau cei care nu doresc să vină clasic, starea de alertă încă le dă posibilitatea să își desfășoare activitățile într-o variantă online sau o altă variantă pe care o să o decidă fiecare facultate. Asta înseamnă că poate să fie online integral, studenții pot fi chemați pe grupuri și să facă ore modular, însă fiecare facultate va stabili acest lucru”, a declarat rectorul.

De asemenea, președintele Senatului UBB, Florin Streteanu, a precizat că vor exista soluții alternative pentru cei care nu doresc să se vaccineze sau să se testeze periodic.

”Acolo unde există posibilitatea, cursurile vor putea fi transmise și în regim online și vor putea fi urmărite de către cei care sunt acasă. Există și varianta înregistrării cursului, acolo unde este posibil”, a declarat Florin Streteanu.

Președintele Senatului UBB a adăugat că studenții care sunt vaccinați, dar care nu doresc să revină fizic la facultate, nu vor fi obligați să o facă.

Universitatea din București

Universitatea din București a anunțat că ”își propune” să reia toate activitățile didactice în format fizic de la 1 octombrie 2021. Totuși, reprezentanții universității au precizat că acest lucru se poate modifica, în funcție de evoluția pandemiei.

”Cu excepția cazurilor de forță majoră care pot fi generate de evoluția situației pandemice, începând din toamnă, cursurile, laboratoarele, seminarele, stagiile de practică și celelalte tipuri de activități didactice, precum și evaluările și examinările periodice, semestriale și anuale se vor desfășura față în față”, se arată în comunicatul din 8 iulie.

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a decis reluarea activităților didactice în format fizic în anul universitar 2021-2022, anunțul fiind făcut în 30 iulie. Cu toate acestea, unele cursuri vor putea avea loc și online, dar în anumite condiții.

Pentru programele de studii organizate la forma de învățământ cu frecvență, activitatea de curs va putea fi desfășurată și în sistem online, în limita a cel mult 25% din cuantumul de ore semestrial pentru fiecare disciplină. Pentru programele de studii organizate la formele de învățământ cu frecvență redusă și la distanță, activitățile de tutorat se pot organiza și în sistem online, în limita a cel mult 75% din cuantumul de ore semestrial pentru fiecare disciplină.

Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea de Vest și-a exprimat intenția de a relua în totalitate cursurile în format fizic în anul universitar 2021-2022, la toate nivelurile de studii. În plus, reprezentanții UVT au precizat că peste 75% din personalul universității s-a vaccinat contra COVID-19, la data transmiterii comunicatului, în 13 iulie.

”Ne dorim cu toţii să revenim în amfiteatre, în săli de seminare şi laboratoare, în spaţiile de evenimente, pentru că doar acolo este posibilă interacţiunea nemediată şi implicarea studenţilor şi mentorilor lor într-o comunicare directă, atât de necesară educaţiei din universitate. Din septembrie, revenim cu totul la formatul clasic în care funcţionează cele 11 facultăţi ale UVT”, a transmis rectorul universității, Marilen Gabriel Pirtea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#universitati, #facultate, #an universitar, #Covid 19, #prezenta fizica, #Universitatea Bucuresti , #facultati