Universitatea de Vest din Timisoara va gazdui, in 2021, cea mai mare conferinta europeana in domeniul asigurarii calitatii invatamantului universitar

Advertorial
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 17:15
17657 citiri
Universitatea de Vest din Timisoara va gazdui, in 2021, cea mai mare conferinta europeana in domeniul asigurarii calitatii invatamantului universitar

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) a fost desemnata de catre Asociatia Europeana a Universitatilor (European University Association - EUA) sa fie, in perioada 18-20 noiembrie 2021, in premiera pentru Romania, gazda celei mai prestigioase conferinte anuale europene in domeniul asigurarii calitatii in invatamantul universitar - European Quality Assurance Forum (EQAF).

EQAF creeaza un cadru pentru dezbateri, dezvoltare profesionala si schimburi de bune practici pentru toate entitatile implicate in procesul de asigurare a calitatii invatamantului universitar - universitati, agentii de evaluare externa a calitatii, institutii europene sau organizatii studentesti.

Conferinta reuneste anual peste 500 de rectori, prorectori, experti in asigurarea calitatii, cercetatori sau studenti din intreaga Europa si nu numai, evenimentul aducand la un loc de fiecare data participanti de pe toate continentele.

EQAF este organizata anual, incepand cu anul 2006, de Grupul E4, format din cei mai importanti stakeholderi europeni in domeniul invatamantului universitar: Asociatia Europeana a Universitatilor (European University Association - EUA), Organizatia Europeana a Studentilor (European Students Union), European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) si European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE).

In fiecare an, EQAF este gazduita de o universitate dintr-o alta tara, evenimentul ajungand pentru prima oara in Romania - Timisoara fiind, practic, cel mai estic punct in care se organizeaza conferinta, exact in anul in care orasul nostru va detine si titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) a elaborat aplicatia pentru gazduirea acestei conferinte in parteneriat cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior din Romania (ARACIS) si cu Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), avand sprijinul Presedintelui Romaniei, Excelenta Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, a Ministerului Educatiei si Cercetarii, Consiliului National al Rectorilor, Primariei Municipiului Timisoara si Organizatiei Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT), reunind astfel toti "actorii" relevanti pentru invatamantul universitar din Romania in acest demers.

Propunerea UVT a fost declarata castigatoare de comisia de evaluare a EUA dintr-o lista cu alte 10 universitati europene aplicante.

Trei raspunsuri ale rectorului UVT cu privire la evenimentul international anuntat astazi, o viitoare premiera absoluta pentru Romania:

● Rectorul UVT, presedinte in exercitiu al "Consortiului Universitaria" subliniaza importanta evenimentului ce va fi gazduit de Romania anul viitor: "Gazduirea unui eveniment de o asemenea anvergura reprezinta pentru Universitatea de Vest din Timisoara si pentru invatamantul superior romanesc o recunoastere a activitatii sale in domeniul internationalizarii si asigurarii calitatii educatiei.

Dupa ce, in anul 2019, odata cu aniversarea celor 75 de ani de existenta, UVT a gazduit doua importante evenimente ale colaborarii Europa de Est-China (7th China-CEEC Education Policy Dialogue si 6th China-CEEC Higher Education Institutions Consortium meeting), ce s-au bucurat de participarea unor reprezentanti din 18 state, anul 2021 va aduce un nou reper important in comunitatea universitara Romania si din Timisoara.

Astfel, organizarea in premiera, la Timisoara, in anul Capitalei Culturale Europene, a European Quality Assurance Forum, este o oportunitate importanta pentru UVT si pentru invatamantul superior din Romania, pentru a se alinia tendintelor internationale, ceea ce institutia noastra isi propune in permanenta."

● Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, adauga si o descriere a contextului in care a fost obtinut acest succes: "Asigurarea calitatii este o preocupare permanenta in comunitatea UVT, fiind un domeniu prioritar in planul strategic al institutiei pentru urmatorii ani.

Impreuna cu intreaga comunitate universitara, echipa de conducere a UVT a dezvoltat o viziune educationala a universitatii - sub forma unei platforme de calitate Teaching & Learning Brand -, care stabileste principiile ce stau la baza procesului de predare-invatare-evaluare, si care e acum in curs de implementare.

Vom digitaliza mare parte din procesele de evaluare interna a calitatii, avand in lucru noi platforme informatice, pentru a le face mai eficiente, si vom pune accent foarte mare pe formarea cadrelor didactice in domeniul psihopedagogic, in acord cu aceasta viziune.

Ne dorim un proces educational centrat pe student, dar si mai eficient si conectat la lumea de azi si, mai ales, de maine. Feedback-ul primit de la studentii nostri e deosebit de important pentru a ne ajuta sa devenim mai buni si sa le oferim chiar lor experiente de invatare cat mai bune, astfel incat sa dezvoltam permanent diferite mecanisme de consultare a acestora.

Asigurarea calitatii e un proces complex, ce implica toate "rotitele" care lucreaza impreuna intr-o universitate, iar pentru UVT acest proces este o responsabilitate a intregii comunitati".

In concluzie, profesorul univ.dr. Marilen Pirtea transmite un mesaj de optimism si mobilizare:

"Ne exprimam speranta ca situatia globala se va imbunatati in curand si ca vom putea reveni la activitatile obisnuite, in deplina siguranta, urmand ca, in 2021, UVT sa fie gazda unui eveniment de referinta pentru invatamantul universitar european, cand vor fi invitati in Romania o mare parte a cercetatorilor de top ai Europei, din domeniul calitatii invatamantului universitar".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#UVT Romania, #European Quality Assurance Forum , #universitati
Comentarii