UNICEF recomanda Ministerului Educatiei sa suspende evaluarea la clasa a VIII-a

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 22:26
4349 citiri
UNICEF recomanda Ministerului Educatiei sa suspende evaluarea la clasa a VIII-a
Foto: Arhiva Pixabay

Romania ar trebui sa ia in considerare suspendarea evaluarii de la clasa a VIII-a si revizuirea parcursurilor scolare, se arata in cel mai recent raport realizat de UNICEF. Ministerul Educatiei inca nu poate spune daca este sau nu eficienta renuntarea la aceasta testare.

"Avand in vedere consecintele negative ale actualelor examinari nationale asupra invataturii, motivatiei si evolutiei elevilor, este importanta cresterea calitatii lor. Ca o prima prioritate, Romania ar trebui sa imbunatateasca calitatea si impartialitatea evaluarii nationale pentru clasa a VIII-a, tinand cont de miza importanta a acestei pentru studiile viitoare ale elevilor.

Pe viitor, Romania ar trebui sa revizuiasca parcursurile scolare si certificarea de la nivelul invatamantului secundar, luand in considerare inclusiv posibilitatea suspendarii evaluarii nationale pentru clasa a VIII-a", se arata in raportul "Evaluarile si examinarile in sistemul de educatie din Romania", realizat de Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF).

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a explicat, in cadrul prezentarii raportului UNICEF, ca inca nu se poate lua o decizie referitoare la evaluarea nationala de la clasa a VIII-a.

"Mi-e greu sa spun daca se vor pastra sau nu evaluarile de clasa a VIII-a. Ne dorim in primul rand ca toti copiii sa mearga la gradinita si la scoala, sa beneficieze de o educatie incluziva de calitate si sa finalizeze cel putin invatamantul obligatoriu.

In acest sens trebuie sa schimbam abordarea si sa privim evaluarea elevilor, a cadrelor didactice, a scolilor si a sistemului de educatie ca o oportunitate de a primi feedback si de a interveni pentru a face ca procesul educational sa fie unul de o mai buna calitate, centrat pe elevi", a declarat Pavel Nastase, ministrul Educatiei.

In cadrul lansarii acestui raport, Consiliul National al Elevilor a explicat ca lipsa de transparenta in evaluarea elevilor duce la multe neajunsuri in sistemul de educatie.

"O mare parte din neajunsurile invatamantului deriva din lipsa de transparenta si eficienta in evaluarea exponentilor acestuia, fie ca vorbim despre elevi, profesori, scoli. CNE a remarcat cum de prea multe ori accentul cade doar pe materiile ce fac subiectul examenelor nationale. Aceste examene in forma actuala promoveaza capacitati de memorare in detrimentul celor rationale, logice", a explicat Ioana Baltaretu, vicepresedintele Consiliului National al Elevilor.

2 din 5 elevi romani nu inteleg un text citit, dublu fata de media UE. Cat ne costa si ce trebuie sa schimbam

Raportul arata ca in Romania este mare nevoie de includerea tuturor copiilor intr-un proces de invatare de calitate.

"Accentul se pune pe imbunatatirii echitatii participarii scolare si pe absolvirea, la timpul porivit, a unui ciclu de invatamant de baza. De asemenea, strategia noastra se concentreza pe imbunatatirea calitatii si relevantei invatamantului ca modalitate de reducere a decalajelor de echitate existente in materie de invatare. Sustinerea participarii tuturor copiilor la educatia timpurie ramane o prioritate", a afirmat Afshan Khan, director regional UNICEF.

Raportul "Evaluarile si Examinarile in Sistemul de Educatie din Romania" a fost lansat de UNICEF, in parteneriat cu Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si cu Ministerul Educatie si a fost prezentat in ziua in care a inceput evaluarea nationala pentru elevii de clasa a IV-a.

Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#evaluare elevi clasa VIII, #UNICEF evaluare nationala elevi, #efecte evaluare nationala elevi, #probleme invatamant Romania , #evaluare educatie