Solutii pentru ingrijirea copiilor in perioada vacantei prelungite de primavara: bunici, afterschool sau bona

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 01:14
2902 citiri
Solutii pentru ingrijirea copiilor in perioada vacantei prelungite de primavara: bunici, afterschool sau bona
Copiii viziteaza animelel FOTO Facebook/ Opera Comica Bucuresti

Copiii de gradinita si elevii din clasele care nu dau examene au primit "cadou de iepuras" o vacanta de o luna, mai exact, in perioada din 2 aprilie - 4 mai 2021. Teoretic, scoala ar trebui sa reinceapa din data de 5 mai. Pentru copii este o bucurie, insa parintii care nu pot lucra de acasa trebuie sa gaseasca solutii.

In Bucuresti, autoritatile locale au anuntat ca au gasit solutii pentru copiii sub 12 ani ai caror parinti nu pot lucra de acasa sau provin din familii monoparentale, insa doar in perioada 12 - 23 aprilie 2021 (perioada de vacanta suplimentara fata de vacanta scolara initiala).

Sunt cinci locatii unde acestia pot fi supravegheati si pot face activitati didactice si jocuri recreative. Anuntul a fost facut de primarul Nicusor Dan.

Alexandru Rafila: Vacanta elevilor de o luna e o solutie de compromis

Muzeul Copiilor (situat in sectorul 3, pe Bulevardul Decebal),

Hub-ul educational Proedus de la AFI Cotroceni (la limita dintre sectoarele 5 si 6),

Opera Comica pentru Copii (pe Calea Giulesti, in sectorul 6),

Sala Palatului (sectorul 1, un spatiu adiacent).

Sediul Corului National de Camera Madrigal (in sectorul 4).

"Copiii vor beneficia de supraveghere din partea personalului specializat in lucrul cu ei, dar si de activitati educationale - jocuri creative, vizionarea de spectacole, lucru manual, exercitii de dezvoltare personala. Se vor respecta riguros masurile de protectie anti-COVID-19, copiii urmand sa poarte masca si fiind impartiti in grupe mici, cu asigurarea distantarii necesare intre ei", a precizat primarul.

Desigur, numarul locurilor este limitat: 1.300 de copii putand beneficia, insa municipalitatea ia in calcul suplimentarea numarului daca cererea este mare.

Gradinitele pot fi deschise si pe perioada vacantei

"Ministerul Educatiei a creat cadrul legal pentru ca gradinitele sa poata organiza activitati cu copiii si in perioada vacantei de primavara.

Astfel, un numar insemnat de gradinite din sistemul de educatie vor functiona si pe perioada vacantei de primavara, cu avizul directiilor de sanatate publica.

Numarul acestora este diferit de la o saptamana la alta, in functie de solicitari si de capacitatea gradinitelor de a asigura resursa umana", anunta pe Facebook ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Afterschool

Cele mai multe afterschool-uri raman deschise in aceasta perioada si chiar in perioada vacantei. Insa preturile variaza si pot depasi 2.000 de lei lunar.

Astfel, daca nu aveti bunici sau alte rude care se pot ocupa de copii, parintii care nu pot lucra de acasa pot lua in considerare si aceste centre educationale daca bugetul le permite.

In Bucuresti sunt mai multe afterschool-uri deschise, iar unele dintre acestea isi incep programul mai devreme de ora 7.00.

Trebuie verificate insa locurile disponibile si programul fiecarui afterschool in parte

Bonele

Unii parinti pot lua in considerare si varianta bonelor. Dar si aceasta varianta poate fi scumpa. Daca nu aveti o cunostinta de incredere care se poate ocupa de copii, contra-cost, pe perioada in are sunteti la serviciu, cel mai bine este sa colaborati cu agentii care se ocupa de angajarea bonelor.

Si mai trebuie stiut faptul ca multe bone au facut cursuri de pregatire in domeniu. Serviciile unei bone ajung la aproximativ 2.000 de lei lunar, insa pretul poate varia in functie de numarul de ore si de tipul activitatilor.

Elevii au intrat vineri, 2 aprilie, in vacanta de primavara prelungita printr-o modificare a structurii anului scolar. Pentru cei mai multi dintre ei vacanta se va incheia in 4 mai. Clasele terminale vor face cursuri online in perioada 12 aprilie - 29 aprilie.

Structura anului scolar a fost modificata recent prin ordin al ministrului Educatiei, astfel incat vacanta de primavara a fost prelungita. Vacanta are loc in perioada 2 aprilie - 4 mai pentru cei mai multi dintre prescolari si scolari.

Florin Citu exclude introducerea unui certificat de vaccinare: "In Romania nu se va aplica, romanii vor putea merge in vacanta" VIDEO

Unde a plecat Simona Halep in vacanta, alaturi de iubit, si ce surpriza a asteptat-o acolo FOTO

Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Un român care a descoperit o eroare în registrele de stare civilă a cerut în mediul online sfaturi și soluții pentru o problemă încurcată. Potrivit acestuia, el apare în evidențele...
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Un copil în vârstă de până la doi ani nu ar trebui să aibă acces la ecrane, iar între doi şi patru ani timpul petrecut la astfel de dispozitive poate fi cuprins între 30-60 de minute,...
#copii, #vacanta prelungita, #gradinite, #afterschool , #vacanta elevi
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5