Top 10 tari cu cei mai scoliti locuitori

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 23:218522 citiri
Top 10 tari cu cei mai scoliti locuitori
Foto: thecolumbusteam.com

In ultimii 50 de ani, rata absolventilor de facultati a crescut cu aproape 200% in tarile dezvoltate, arata rezultatele unui studiu publicat recent.

Studiul realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) arata ca numarul persoanelor cu studii superioare a crescut, insa nu in mod egal, foarte multe tari fiind lasate in urma, relateaza Bubblews.

Astfel, asociatia a identificat primele zece tari la nivel mondial cu cei mai scoliti cetateni, acestea fiind si printre cele mai bogate state din lume. Statele Unite, Japonia si Canada se afla in acest top, avand si printre cele mai mari PIB-uri. La fel si in cazul Norvegiei si Australiei.

Toate aceste tari investesc foarte multi bani in sistemul de invatamant. Si, in mod logic, au si cei mai educati locuitori. Dintre toate tarile din clasament, SUA aloca cel mai mare buget pentru acest sector.

Romania nu se afla in acest clasament, insa vestea buna este ca numarul absolventilor de facultati s-a dublat in ultimii zece ani, crescand de la 7,1% la 14,4%, potrivit rezultatelor recensamantului din 2011.

Cele mai bune sisteme de invatamant sunt in: Canada, Israel, Japonia, Statele Unite, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Norvegia, Marea Britanie, Australia si Finlanda.

1. Canada Procentajul persoanelor adulte cu studii universitare din Canada este de 50%, fiind in crestere cu aproximativ 2,3% pe an.

2. Israel Populatia cu studii superioare din Israel este in proportie de 45%, insa statisticile nu sunt imbucuratoare, pentru ca statul evreiesc incepe sa investeasca din ce in ce mai putin in sistemul de invatamant.

3. Japonia 44% din cetateni au studii universitare aici, inregistrand o crestere, in medie, cu 3,2% pe an.

4. Statele Unite Procentajul populatiei cu studii superioare este de 41%, avand o crestere anuala de circa 1,4%, fiind insa cea mai mica dintre cele zece tari.

5. Noua Zeelanda 40% dintre cetateni au studii universitare, numarul acestora crescand cu 3,5% in fiecare an. Cu toate acestea, Noua Zeelanda nu se numara printre cele mai bogate tari ale lumii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News