Titularizarea, un fel de Bac al profesorilor (Opinii)

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 22:14
1292 citiri

A venit si a trecut examenul de titularizare. Este, se pare, ultimul an in care concursul se va desfasura la nivel national, caci de la anul fiecare scoala isi va organiza propriul concurs.

Prea mare diferenta intre elevii care tocmai au terminat liceul si profesorii lor nu este. Ma refer la modul in care sustin un examen. Aflu ca un profesor de religie a fost eliminat din examen deoarece a incercat sa fradeze cu telefonul mobil. Nici altii nu au fost mai presus. Multi s-au inscris, putini s-au prezentat. Din cei putini care au dat examen, si mai putini vor lua peste nota 7, atat cat au nevoie pentru a se putea titulariza.

Multi vad acum invatamantul ca pe o barca de salvare. Daca tot nu gasesc un loc de munca dupa ce termina facultatea, se gandesc ca nu poate fi chiar atat de greu sa se aseze la catedra si sa citeasca dintr-o carte.

Rezultatul e dezastruos si se reflecta in pregatirea elevilor: multi profesori (daca ii putem numi asa) habar nu au ce cauta prin scoli, caci bani cu siguranta nu gasesc. Multi ajung sa ii distreze pe elevi. Unul, furios ca nu luase bacalaureatul, se confesa reporterlor spunandu-le ca la ora se distrau de minune, caci profesoara lor facea ca foca.

Imi amintesc ce spunea Traian Basescu despre profesori, ca nu trebuie sa se planga de faptul ca lucreaza prea mult. Se gandea ca un profesor vine la catedra si se asaza pe scaun exact cum vine un strungar in fata masinariei lui. A fi profesor inseamna a-ti incepe lectia cu cateva ore inainte de cea propriu-zisa, adica se te documentezi, sa te pregatesti. Nu este de ajuns sa intelegi pentru tine ceea ce citesti.

Daca nu reusesti sa transmiti informatia astfel incat ea sa fie si inteleasa, esti nul ca profesor.

Multi din acest domeniu se gandesc ca se asaza in fata unor scaune, si nu in fata unor copii. In fata unor banci, si nu in fata unor individualitati. Invatamantul nu este neparat o destinatie pentru toti oamenii cu studii superioare care mai urmeaza si cursurile modulului psihopedagogic. Ar trebui sa fie pentru cei care isi doresc sa fie profesori si carora chiar le place aceasta meserie, cu neajunsurile si cu castigurile ei.

Nu este pentru cei care nici ei nu stiu ce predau, care, de multe ori, sunt mai slab pregatiti decat elevii lor. E putin probabil sa il poti invata pe cel din fata ta ce este aceea o fraza daca nu stii nici macar ce este aceea o propozitie.

Daca nu ai habar cine a fost Titu Maiorescu si de ce este el atat de important pentru literatura noastra. Daca nici tu nu stii care este finalitatea lectiilor tale si cum sa atingi obiectivele. Daca nu stii sa le explici elevilor de ce trebuie ei sa stie cum sa abordeze un text literar. Si de ce trebuie ei sa stie ce tip de personaj este Tugurlan sau ce este aceea o metafora.

A sti sa faci ca foca nu este de ajuns. Cu atat mai putin sa ai la mana o patalama care sa iti spuna ca ai trecut printr-o facultate. Vorba unui cunoscut: "La banii mei, fac si zece facultati daca vreau".

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#examen bacalaureat liceu, #profesori titularizare scoala , #titularizare