Proiect: toate tezele de doctorat din perioada 1990-2016 vor fi verificate. Prevederile inițiativei semnate de Sorin Cîmpeanu

Miercuri, 25 August 2021, ora 17:57
5108 citiri
Proiect: toate tezele de doctorat din perioada 1990-2016 vor fi verificate. Prevederile inițiativei semnate de Sorin Cîmpeanu
Proiectul este semnat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu FOTO Gov.ro

Toate tezele de doctorat din perioada 1990 - 2016 vor fi verificate, conform unui proiect de ordin al Ministerului Educației, arată educatieprivata.ro.

Conform sursei citate, verificările vor fi efectuate de universitățile în care s-au susținut tezele de doctorat.

Proiectul, asumat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a fost supus dezbaterii publice.

Art. 1 (1) Instituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform

prevederilor legale, în perioada ian.1990-iun.2016, au obligația să elaboreze o Strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat și să demareze activitatea de verificare a respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat.

(2) Strategia proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat menționată la alin (1) va fi elaborată și publicată pe site-ul fiecărei universități până la sfârșitul anului 2021.

(3) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), în cadrul fiecărei instituții de învățământ superior se înființează, adaptat la dimensiunea activității și specificul fiecărei universități, o structură administrativă distinctă (serviciu/birou) care are atribuții: digitizarea și verificarea tuturor tezelor de doctorat, precum și formarea de formatori în etică și integritate.

(4) Atribuțiile structurii prevăzute la alin (3) se corelează cu activitatea Secretariatului IOSUD.

Art. 2 (1) Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituție de învățământ superior. Conducerea școlilor doctorale susține activitatea de verificare.

(2) Ulterior finalizării verificărilor se întocmește un raport detaliat cu privire la respectarea/nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, raport care va fi transmis Ministerului Educației.

(3) În cazul în care se constată abateri de la etica și deontologia universitară este sesizată, în conformitate cu legislația în vigoare, comisia de etică din cadrul instituției de învățământ superior, iar Ministerul Educației va fi informat în acest sens.

Art. 3 (1) Ministerul Educației asigura finanțarea instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru activitatea de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat.

(2) Finanțarea activității de verificare a tezelor de doctorat din cadrul instituțiilor de învățământ superior se face în anul 2021 din fondul pentru finanțarea situațiilor speciale conform prevederilor legale, în cuantum de 25.017.031 lei.

Art. 4 Direcția Generală Învăţământ Universitar și instituţiile de învăţământ superior de stat şi particulare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 5 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Proiectul cu care Șerban Huidu vrea să dea lovitura după 25 de ani de Cronică: ”Cred că îmi ajung”
Proiectul cu care Șerban Huidu vrea să dea lovitura după 25 de ani de Cronică: ”Cred că îmi ajung”
Cunoscutul realizator de televiziune Șerban Huidu a revenit recent la Prima TV cu un sezon nou de „Cronica cârcotașilor”, însă în planurile sale de viitor se numără un proiect aparte....
Spania - Brazilia, festival de goluri în cel mai tare amical al zilei. Alte rezultate
Spania - Brazilia, festival de goluri în cel mai tare amical al zilei. Alte rezultate
Echipa naţională a Spaniei a încheiat la egalitate marţi seara, pe teren propriu, scor 3-3, cu echipa naţională a Braziliei, într-un meci amical disputat la Madrid. Pe stadionul Santiago...
#proiect, #Ministerul Educatiei, #rezultate, #teze doctorat, #teze doctorat verificate , #doctorat