Testarea periodică a profesorilor nevaccinați, soluție de avarie în fața valului 4 al pandemiei: "Este esențial să lăsăm egoismul la o parte"

Luni, 26 Iulie 2021, ora 22:30
3454 citiri
Testarea periodică a profesorilor nevaccinați, soluție de avarie în fața valului 4 al pandemiei: "Este esențial să lăsăm egoismul la o parte"
Școala ar trebui să înceapă fizic din 13 septembrie FOTO Hepta

Profesorii care nu doresc să se vaccineze ar putea fi testați periodic. Cel puțin așa arată un proiect de act normativ discutat de ministerele Educației și Sănătății. Documentul a fost adus în discuție de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care își dorește ca elevii să revină fizic în bănci începând de la 13 septembrie.

Specialiștii sunt de părere că un mediu școlar sigur presupune nu doar respectarea cu strictețe a regulilor igienico-sanitare ci și imunizarea cadrelor didactice și a celor auxiliare.

Totuși, aceiași specialiști consideră că vaccinarea nu ar trebui să devină obligatorie ci mai degrabă fiecare profesor să decidă să se imunizeze din spirit civic, pentru a putea pune punct pandemiei, dar mai ales pentru a putea lucra față în față cu elevii.

Școala va fi greu de recuperat

"Sunt de acord ca un profesor care dorește să profeseze dar care nu dorește să se vaccineze să primească teste gratuite astfel încât și noi, familiile, să avem garanția că totul este în regulă într-o unitate de învățământ. Noi, adulții, trebuie să încercăm să ne responsabilizăm la nivelul societății pentru a veni în sprijinul acestor copii ca să începem școala față în față. Dacă nu vom face asta, fie că vorbim de testare rapidă la profesori, sau de vaccinare, problemele din sistemul de educație se vor acutiza", a declarat pentru Ziare.com Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România.

În opinia acestuia, profesorii și sindicatele din Educație s-ar putea opune testării periodice și vaccinării obligatorii anti-COVID-19.

"Dacă vom avea un val patru de aceeași amplitudine, școala va fi greu de recuperat într-un interval scurt de timp. Testarea poate fi una dintre variante. Pe de altă parte, ca și părinte, îmi doresc ca al meu copil să se ducă într-o școală sigură. Școala sigură înseamnă condiții igienico-sanitare și profesori vaccinați", a completat Cristache.

O serie de reguli sanitare, între care purtarea măștii, distanțarea fizică, aerisirea încăperilor, vor rămâne obligatorii în interiorul școlilor. Nu și despărțitoarele de plexiglas, care și-au dovedit inutilitatea, conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sindicate din Educație: "E vorba de neîncredere"

De cealaltă parte, sindicalistul Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor în Educație, a explicat că potrivit unui studiu făcut în urmă cu câteva luni 43% din profesori erau de acord cu imunizarea anti COVID, situația în alte țări fiind similară.

"E vorba de neîncrederea oamenilor, e vorba de o campanie pro vaccinare prost dusa care nu a reușit să înlăture reticența unor colegi de-ai noștri. Sunt mesaje contradictorii care apar in mass media, iar în momentul în care constați că sunt și medici care refuză vaccinarea, această reticența e și mai mare. Cred că acest procent poate fi îmbunătățit în momentul în care se va constata ca nu este niciun pericol, că sunt puține efecte adverse și că reprezintă o cale sigura pentru reintrarea în normalitate", a completat Marius Nistor.

Infecționist: "Este esențial să lăsăm egoismul la o parte"

La rândul său, profesorul Emanoil Ceaușu, spune că nu doar vaccinarea profesorilor ci și cea a cadrelor medicale ar trebui să intre în linie dreaptă. Nu din obligativitate, ci din simț civic.

"Eu sunt pentru vaccinarea cadrelor medicale și a profesorilor dar și a celor din HORECA. Sunt mai multe aspecte aici. E vorba, în primul rând, de protecția ta personală, apoi e vorba de protecția colegilor cu care lucrezi pentru că dacă nu ești vaccinat îi poți infecta ușor. Apoi, e vorba de protecția celor cu care lucrezi, când e vorba de profesori sau de cei care lucrează în restaurant", a explicat profesorul Emanoil Ceaușu, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Capitală pentru Ziare.com.

"Ține de simțul civic. Este esențial să lăsăm egoismul la o parte ca să putem scăpa de această pandemie. Dacă am fi avut vaccin cât trebuia, la nivel mondial, și s-ar fi vaccinat toată populația în câteva luni, în acest moment nu mai era pandemie. Eu sunt pentru vaccinarea din simț civic a celor care lucrează cu populația. Nu există nimic mai sigur ca vaccinarea", a conchis infecționistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#scoala, #cimpeanu, #testare, #testare profesori, #profesori covid , #stiri invatamant