Task, meeting, skills, atasez si ma focusez: Ce limba vorbesc oamenii din corporatii (si nu numai)?

Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 16:49
Autor: Constantin Pescaru
Task, meeting, skills, atasez si ma focusez: Ce limba vorbesc oamenii din corporatii (si nu numai)?Foto: Arhiva Pixabay

Mediul de afaceri romanesc este expus tot mai mult la fenomenul de globalizare, iar Internetul a daramat barierele de comunicare si comert. Aceste lucruri au determinat influentarea limbii romane de cele cu circulatie internationala, cu precadere de engleza.

Astfel, "romgleza" - dupa cum a fost botezata - devine din ce in mai folosita. Si nu doar in corporatii, unde majoritatea angajatilor stiu cel putin o limba straina si lucreaza cu filiale si clienti din alte tari, ci si in companiile antreprenoriale autohtone. Ba chiar unele cuvinte si exprimari din engleza au intrat in limbajul colocvial si le folosim chiar si atunci cand ne facem un CV.

"Este evident ca influenta limbii engleze asupra limbii romane actuale are un caracter din ce in ce mai pronuntat, uneori chiar exagerat", precizeaza Corina Popa, fondatoarea proiectului Scoala de gramatica, pentru Ziare.com.

Am identificat cateva tendinte in vorbirea cotidiana pe care le-am dezbatut cu ea.

1. Folosirea termenilor in engleza, desi limba romana are cuvinte care exprima acelasi lucru

Exemple:

 • task in loc de sarcina (de lucru)
 • skill in loc de abilitate
 • meeting in loc de sedinta/intalnire
 • deadline in loc de termen limita/data limita
 • trend in loc de tendinta

"Aceste cuvinte preluate din limba engleza se numesc anglicisme: sunt neadaptate sistemului lingvistic romanesc din punct de vedere grafic, fonetic si morfologic, avand caracterul de xenism - se dovedesc, in majoritatea cazurilor, inutile, dat fiind ca limba romana are deja un termen capabil sa exprime la fel de exact conceptul sau lucrul desemnat in engleza, spune Corina Popa.

Inventarul anglicismelor este destul de mare: business, casual, make-up, beauty-tips, look, gloss, lifting etc. - cele mai ofertante zone fiind mediul de afaceri si industria modei si a frumusetii.

"As recomanda mai multa precautie in utilizarea excesiva, pana la sufocarea prezentei cuvintelor romanesti. Cum limba este un organism viu, pot ajunge sa arunce in desuetudine cuvintele romanesti existente, devenind asimilate in dictionare ca neologisme", sustine Corina Popa.

Daca a imprumuta termeni strict specializati (de regula, monosemantici) in domenii precum economia sau informatica este o necesitate, xenismele mentionate anterior pot fi usor evitate, prin folosirea termenilor echivalenti din romana.

2. Folosirea unor cuvinte in romana care seamana din punct de vedere fonetic cu cele in engleza, dand nastere unor propozitii care nu au sensul dorit.

Exemple:

 • (Proces de) inductie, cu sensul cuvantului induction din engleza: in limba romana, inductie are legatura cu campul electromagnetic si nu cu integrarea noilor angajati in companie.
 • Atasez un document in acest email, cu sensul verbului to attach din engleza: in limba romana, corect ar fi sa spunem ca anexez un document intr-un email.

Corina Popa spune ca aceasta categorie este cea mai controversata si necesita cele mai multe explicatii. Practic, este vorba despre un fenomen lingvistic numit "calc". Marele lingvist Theodor Hristea il considera un procedeu mixt de imbogatire lexicala, deoarece presupune copierea unui model extern si redarea lui cu mijloace interne, in cazul nostru - ale limbii romane. Astfel, putem considera acest fenomen la granita dintre traducere si imprumut.

In functie de ceea ce se "copiaza" de la un cuvant strain, dar si de elementele care ajung sa imbogateasca vocabularul limbii influentate, calcul lexical poate fi de structura morfematica (numit uneori, pe scurt, calc lexical) si de structura semantica (numit calc semantic), explica fondatoarea Scolii de gramatica.

Primul subtip putem spune ca nu a generat structuri care sa deranjeze urechile vorbitorilor romani, fiind responsabil pentru imbogatirea vocabularului cu lexeme derivate, precum: "prepaid" (preplatit), "to subscribe" (a se subscrie) sau cu structuri ca "watch dog (of democracy)" - caini de paza (ai democratiei), "White House" - Casa Alba etc.

Cel care ne da batai de cap, generand coliziuni omonimice si "falsi prieteni", asemeni celor de mai sus, este calcul semantic. Acesta poate fi considerat o sursa de omonimie, atunci cand nu exista nicio legatura intre sensul vechi (deja existent in limba) si noul sens imprumutat, mentioneaza Corina Popa.

Astfel, apar asa-zisii "prieteni falsi" - potentiale surse de greseli, precum: engl. abstract (rom. abstract cu sensul de "rezumat"), engl. apply (rom. a aplica cu sensul de "a face o cerere, "a candida"), engl. attachment (rom. atasament cu sensul de "anexa"), engl. determined (rom. determinat cu sensul de "hotarat, decis"), engl. expertise (rom. expertiza cu sensul "cunoastere a unui domeniu"), engl. topic (topica cu sensul de "subiect, tema").

"Cum versatil si locatie sunt doar doua exemple de cuvinte carora DEX le-a adaugat recent sensuri noi, putem astepta, in timp, schimbari si in cazul sensurilor cuvintelor pe care le-am mentionat", precizeaza Corina Popa.

3. Inventarea unor cuvinte in limba romana, asemanatoare din punct de vedere fonetic cu cele din engleza

Exemplu:

 • A se focusa (pe ceva), de la verbul to focus din engleza: acest verb nu exista in limba romana.

Aici ne referim la cazurile de adaptare morfologica a anglicismelor. "In general, verbele din limba engleza sunt preluate in romana si asimilate primei conjugari. Astfel, verbul a se focusaeste incadrat in clasa verbelor terminate in -a la infinitiv, cu flexiune in -ez (a se focusa - ma focusez, a forwarda - forwardez, a marketiza - marchetizez, a up-data - up-datez etc.). Mai restransa si rezervata comunicarii informale ar fi seria verbelor incadrate in conjugarea a IV-a: a bipui, a chatui. Iar lista poate continua", precizeaza Corina Popa.

***

Corina Popa este fondatoarea Scolii de gramatica, activist in educatie, presedintele organizatiei InterEDU, consilier pe probleme de educatie la Parlamentul Romaniei. Ea isi desfasoara activitatea de cercetare in domeniul neurolingvisticii aplicate educatiei la Asociatia Spaniola de Lingvistica Cognitiva. De profesie filolog, cu studii in domeniul relatiilor internationale, Corina a urmat Scoala Diplomatica din Madrid si, dupa absolvirea ei, s-a intors in tara pentru a ne ajuta sa vorbim corect romaneste.

 Articol citit de 14024 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Carrandash
  15.12.2019, 07:03
  attachez si ma fukkusez....
  ...asupra lu' care-i mai kkorekkt:
  atas de motocicleta sau anexa de motocicleta?
  atasat comercial sau anexa comerciala?
  focar de focus sau focus pe focar?
  deadline sau linie m.o.a.r.t.a.?
  ce parere are "fondatoarea de proiect" popa corina?
  ce parere are
  Carrandash
  15.12.2019, 04:52
  cateva "optservatii" pentru "fondatoarea de proiect" ....
  1. ce profesie o fi asta "fondatoarea de proiect" ?
  2. cum se traduce corect in Limba Romana "task force" ? "sarcina de forta" sau "sarcina cu forcepsul"?
  3. "(Proces de) inductie, cu sensul cuvantului induction din engleza: in limba romana, inductie are legatura cu campul electromagnetic si nu cu integrarea noilor angajati in companie." cum adica ca in Limba Romana (pentru "fondatoarea de proiect" popa corina, "limba romana" se ortografiaza cu litere mici cand, corect si legal, este obligatorie folosirea majusculelor "L" si "R") ? a auzit cumva "fondatoarea de proiect" popa corina de metoda "inductiei matematice" - chestie care, in Limba Romana, nu are nici-o legatura nici-o legatura cu fenomnele electromagnetice?
  just_comment
  14.12.2019, 17:27
  Cuvintele adoptate
  sunt uneori brutale si greu de transcris in romana: sa clicui (click) pe iconul ala, sa aploadez (upload), sa daunloadez (download), sa serui (share), etc.
  dar alteori sunt ascunse in spatele unor cuvinte similare celor din romana: accesez libraria (library), in loc de accesez biblioteca.

  ce mai, musiu Gulita si al sau furculision, Fripturision...
  Carrandash
  15.12.2019, 07:09
  si inca una buna....
  pentru chiultii romanisatanezi, englezescul "nationality" inseamna romanescul "nationalitate"....
  ceapa_verde
  12.12.2019, 10:05
  Cine foloseste cuvinte straine cand sunt echivalente in romana
  fie nu le stie in romana fie mediul in care traiesc le foloseste atat de mult ca le e rusine. Iar totul depinde de sef. Daca e cultivat, bun roman si cu vointa de fier atunci va folosi intalnire inloc de meeting. Iar, prin mimetism, cei din echipa vor prelua exprimarea corecta in limba romana. Conteaza si atmosfera generala din societate, si interesul Academiei romane pentru "limba noastra - o comoara..." pe care o avem si nu stim cum s-o pastram.
  Carrandash
  15.12.2019, 04:11
  de ce nu vrei sa reecunosti ca bunilor romani le este lehamite
  ...de cuvintele "sedinta", "miting", "lider", s.a.m.d.? bunilor romani le-au fost de ajuns ce peste juma' de veac cand cuvintele astea au circulat si pentru orice bun roman ele un arahat au insemnat?
  RAGNEA
  12.12.2019, 02:01
  Intrebare: cum se zice in Franceza la tricou?
  Raspuns: T-shirt.

  Stiu ca aveti intentii bune. Dar realitatea va trage in directia eficientei. Asa ca.....
  medgidnicolai
  14.12.2019, 18:39
  invatati limba romana
  daca mai stati pe plaiurile noastre. si romii nostri stiu cel mai slab scolarizati stiu in romania 2 limbi.
  WindowsXP
  14.12.2019, 17:33
  t-shirt, week-end, parking, sandwich, cool, smartphone, design
  au devenit demult universale.
  Nostim este faptul ca majoritatea celor care le folosesc le-a preluat din zbor, desi habar nu are de limba engleza. Este o tendinta care nu mai poate fi oprita si folosirea traducerilor gen "o seara buna", desi penibila, a devenit standard.
  Sau "multumesc de telefon", un nonsens de o inutilitate fara egal.
  Romanii au talent, dar nu numai ei.
  MosCraciun
  12.12.2019, 00:28
  "Ce limba vorbesc oamenii din corporatii?"
  In romaneste acestea se numesc BARBARISME.

  Limba romana este extrem de bogata. Este inutil sa adaugati barbarisme cu titlu de neologisme. Acestea sunt recunoasterea unei culturi insuficiente.
  ORCA
  12.12.2019, 00:08
  Un pret mic pentru un beneficiu foarte mare.
  Integrarea Romaniei in lumea business-ului international.

  Nu poti sa te aia impotriva vintului.....Dar poti sa incerci.
  Spiky
  14.12.2019, 18:50
  Eroare dă greșală, stimabililor!
  Limba vorbită in corporații este o limbă hunică prin natura ei, greșit numită romgleză,corect este wrongleză. Wronglezii, un neam hunic descendent evident din protodaci, prostodaci și pesedaci, au invadat in corpore corporațiile, decorporalizand limba romană...
  medgidnicolai
  12.12.2019, 13:03
  globalizarea si-a spus cuvantul
  pe vremea imperiilor roman a lui alexandru macedonski, a lui napoleon, a lui hitler. efectele s-au vazut. fiecare popor a revenit la limba sa materna dupa disparitia acestor imperii. si pe timpul austroungarilor au incercat unii sa-i oblige pe toti romanii din ardeal sa vorbeasca maghiara si nu au reusit. dar cei care habar nu au de istorie incearca. poate merge. drepturile omului si constitutia romaniei nu au invatat-o inca. banul i-a inebunit. si cum banul este ochiul ***, la ce sa te astepti.
  Carrandash
  15.12.2019, 04:23
  bine le zici medgidiotule!
  ==================
  "....ei care habar nu au de istorie incearca. poate merge. drepturile omului si constitutia romaniei nu au invatat-o inca. banul i-a inebunit. si cum banul este ochiul ***, la ce sa te astepti." medgidnicolai
  ==================
  ================
  "...pe vremea imperiilor roman a lui alexandru macedonski, ..."
  medgidnicolai
  ==============
  ==============
  "invatati limba romana

  daca mai stati pe plaiurile noastre. si romii nostri stiu cel mai slab scolarizati stiu in romania 2 limbi."
  medgidnicolai
  ===================
  medgidiotule, ce cauti tu plaiurile noastre atunci cand tu nu esti in stare sa te exprimi corect in Limba Romana cand pana si "romii nostri stiu cel mai slab scolarizati stiu in romania 2 limbi." ?????
  Kris
  14.12.2019, 17:46
  alexandru macedonski?
  Are you sure?