Studentii medicinisti cer actualizarea bibliografiei Rezidentiatului: Exista discrepante in continut

Sambata, 23 Mai 2020, ora 20:12
3320 citiri
Studentii medicinisti cer actualizarea bibliografiei Rezidentiatului: Exista discrepante in continut
Foto: Facebook / SMMR

Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) cere reevaluarea si actualizarea bibliografiei Examenului de Rezidentiat, pentru ca, intre altele, exista discrepante la nivelul continutului informational intre capitole sau chiar in interiorul aceluiasi capitol.

Conform unui comunicat de presa, alaturi de Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti (SMMR), in perioada 1-10 mai, s-a desfasurat o consultare publica, avand scopul documentarii pozitiilor publice ale celor doua Federatii, precum si prezentarii dorintelor colective referitoare la bibliografia din structura Examenului de Rezidentiat catre factorii decizionali din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Sanatatii si Consiliului National al Rectorilor.

"Acest document a fost completat de catre 1.378 de studenti medicinisti care vor sustine examenul de rezidentiat in perioada 2020-2022, precum si de medici rezidenti din toti anii si de pe toate specialitatile din domeniul Medicina. In timp ce raspunsurile studentilor reflecta parcursul de invatare, cele ale medicilor rezidenti reprezinta o perspectiva valoroasa asupra utilitatii viitoare a Examenului de Rezidentiat. Rezultatele provin din toate cele 12 centre universitare medicale din Romania", conform comunicatului transmis.

Printre cele mai presante probleme ridicate de majoritatea respondentilor se numara: calitatea defectuoasa a prezentarii informatiilor, utilitatea si relevanta continutului, discrepanta continutului informational intre capitole sau in interiorul aceluiasi capitol, dar si actualitatea stiintifica a informatiilor.

Astfel, se impune o noua abordare bine documentata, atat asupra continutului informational, cat si asupra formei de prezentare. In acest fel, bibliografia si modul de redactare a compendiilor destinate Examenului de Rezidentiat vor intruni standardele moderne de pregatire, vor oferi aplicabilitate si utilitate clinica, precum si relevanta in contextul evolutiei rapide si calitative a domeniului medical.

"Pentru a atinge aceste standarde, este de o foarte mare importanta alinierea la bibliografia de circulatie internationala. Nu incurajam plecarea tinerilor medici din Romania, insa pentru a diminua emigrarea acestora este necesara pregatirea in conformitate cu standardele mondiale ale educatiei medicale, adaptata la nevoile sistemului medical romanesc. Printre avantajele acestei variante de abordare a pregatirii viitorilor medici rezidenti se numara: cresterea calitatii examinarii, excluderea posibilitatii memorarii fara aplicabilitate clinica, precum si o crestere a utilitatii informatiei in viitoarea practica medicala", arata studentii la Medicina din Romania.

Dorinta tuturor studentilor, spune sursa mentionata, este ca Examenul de Rezidentiat "sa devina un proces gradual si bine fundamentat de educatie si nu doar un moment de trecere catre o noua etapa in pregatirea medicala continua".

Din FASR fac parte 11 organizatii studentesti medicale, reprezentand in total peste 25.000 de studenti la Medicina.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#revizuire examen rezidentiat , #universitati