Studentii marilor universitati se revolta impotriva ministrului Popa: Greva japoneza la Cluj, Bucuresti si Timisoara

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:28
3498 citiri
Studentii marilor universitati se revolta impotriva ministrului Popa: Greva japoneza la Cluj, Bucuresti si Timisoara
Foto: Facebook/UBB

Studentii si profesorii facultatilor din cadrul Universitatii din Bucuresti vor intra de joi in greva japoneza, in semn de protest fata de decizia Ministerului Educatiei de a reduce numarul locurilor bugetate in universitatile din Consortiul Universitaria.

"Prin votul unanim al Senatului Universitatii, astazi (miercuri - n.red.) s-a decis ca de maine, 19 aprilie, cadrele didactice si studentii UB vor protesta prin greva japoneza fata de decizia Ministerului Educatiei de a reduce numarul de locuri subventionate acordate UB", a anuntat miercuri decanul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Mihai Coman.

Astfel, studentii si profesorii vor purta pe brate banderole albe, iar cursurile se vor tine conform orarului.

Si studentii Universitatii de Vest din Timisoara au intrat in greva japoneza. Studentii spun ca sunt ignorati de catre Ministerul Educatiei, in pofida incercarilor de a atrage atentia asupra repartizarii netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

"Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT), ca singura organizatie sindical-studenteasca constituita la nivelul Universitatii de Vest din Timisoara, porneste, in spirit de solidaritate cu studentii celorlalte patru universitati din Consortiul Universitaria (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi), o greva japoneza pentru a-si exprima, inca o data, dezamagirea fata de felul in care universitatilor de elita din Romania le-au fost taiate un numar considerabil de locuri bugetate, ducand la diminuarea bugetului alocat procesului educational si serviciilor dedicate studentilor", se arata intr-un comunicat al studentilor.

De asemenea, studentii de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj au intrat in greva japoneza (foto).

Ministerul Educatiei a publicat repartitia preliminara a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenta, pentru forma de invatamant cu frecventa, in anul universitar 2018 - 2019.

Toate universitatile din Consortiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai putini bani de la stat pentru licenta.

Astfel, Universitatea din Bucuresti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul din Bucuresti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai putine decat anul trecut, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai putine decat anul trecut, in timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai putine decat anul trecut, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai putine decat anul trecut.

De asemenea, Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda din Brasov va avea in total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai putine decat anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timisoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai putine decat anul trecut.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a anuntat ca va da in judecata Ministerul Educatiei, pentru ca a redus numarul locurilor bugetate si a vorbit despre "triumful mediocritatii si al gastilor politice", afirmand ca nu exista nicio justificare rationala pentru reducerea numarului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenta si ca aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucuresti.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#greva japoneza Universitatea Bucuresti, #studenti greva japoneza Valentin Popa , #universitati