Guvernul le permite studentilor de la Medicina aflati in ani terminali sa faca voluntariat in spitalele COVID. Rasplata: 2.500 de lei lunar

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:23
2748 citiri
Guvernul le permite studentilor de la Medicina aflati in ani terminali sa faca voluntariat in spitalele COVID. Rasplata: 2.500 de lei lunar
FOTO Facebook/Elena Albu

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri seara, ordonanta care permite studentilor din anii terminali de la facultatile de Medicina sa desfasoare activitati de voluntariat in spitale COVID-19.

"Pentru a intari eforturile de combatere a raspandirii COVID-19 si pentru a ajuta personalul aflat de mai bine de noua luni in prima linie in lupta aceasta (...), a fost adoptata in forma finala ordonanta de urgenta care permite desfasurarea activitatilor de voluntariat de catre studentii din anii terminali ai facultatilor de Medicina, respectiv anii IV, V si VI, precum si anii III si IV de Asistenta medicala in unitati sanitare implicate in efortul de limitare a raspandirii infectiilor cu coronavirus, sub coordoanarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta", a afirmat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, dupa sedinta de Guvern.

El a spus ca universitatile centralizeaza solicitarile studentilor, iar acestea sunt traansmise la DSU, care face redistribuirea catre unitatile sanitare care au cea mai mare nevoie

"Aceasta activitate de voluntariat este premiata cu 2.500 de lei pe luna pentru cei care se inscriu in acest program", a mai spus el.

"Ordonanta este gata pentru adoptare astazi. Noi, de altfel, in colaborare cu universitatile, am inceput sa cream listele. In secunda in care este publicata, o sa incepem sa preluam studentii care s-au inscris si sa ii repartizam. Nu am asteptat adoptarea. Cand a fost in prima lectura ordonanta, am inceput sa ne mobilizam si cand se publica, speram maine deja incepem sa o implementam. Avem avizele de la CES si de la Consiliul Legislativ. Deja primim telefoane de la studentii care vor sa se inscrie si ii indrumam, prin universitatile unde sunt ei inmatriculati", a declarat Raed Arafat, la inceputul sedinte de miercuri a Guvernului.

Joia trecuta, seful DSU Raed Arafat a anuntat ca Executivul a discutat, in prima lectura, o OUG care sa permita absolventilor de Medicina inscrisi la Rezidentiat sa poata lucra in spitale cu pacienti cu coronavirus, sub supraveghere. De asemenea, Arafat a anuntat ca se are in vedere si cooptarea a 3.000 de voluntari.

Acesta a vorbit si despre un program de voluntariat.

"Totodata, in colaborare cu Consiliul Rectorilor si cu rectorii universitatilor care pregatesc studenti in medicina si studentii din Asistenta Medicala Generala, asistenti cu studii superioare, astfel incat sa se organizeze un program de voluntariat, unde studentii pot participa la procesul de ingrijire a bolnavilor pe baza de recrutare ca voluntari. Vor fi repartizati si vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situatii de urgenta din judetele unde vor fi repartizati si vor lucra in judetele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitara. La fiecare luna se asteapta o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecarei luni studentul va primi un premiu de in cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi in alte localitati decat centrele universitare unde studiaza sau localitatile de domiciliu sau resedinta vor primi o diurna, plus cazarea si masa gratuite din partea autoritatilor sau a unitatii sanitare unde vor activa", a precizat Raed Arafat.

Acesta a apreciat ca aceste masuri sunt extrem de importante, pentru ca pot creste capacitatea sistemului.

Arafat a precizat ca studentii vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alaturi de asistenti, alaturi de medici.

"Tintim in prima faza dintr-o pepiniera de 20.000 de posibili voluntari recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari", a mai explicat Raed Arafat.

Spitalele de adulti din Sibiu cu pacienti COVID-19 fie nu au autorizatie de la pompieri, fie functioneaza in cladiri vechi

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#studenti medicina, #voluntariat, #guvern, #spitale covid , #universitati