Singurul liceu din Bucuresti unde toti elevii au luat Bac-ul din prima. Cum se face scoala la Lauder-Reut - Interviu

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 12:33
14663 citiri
Singurul liceu din Bucuresti unde toti elevii au luat Bac-ul din prima. Cum se face scoala la Lauder-Reut - Interviu

Singurul liceu din Bucuresti cu 100% rata de promovare la bacalaureat inca din prima sesiune si inainte de depunerea contestatiilor, medii peste 9 la examenul de maturitate si un procent impresionant de olimpici la disciplinele din trunchiul comun.

Topul celor mai bune licee din Romania, in functie de rezultatele de la Bac

Sunt performantele liceului particular Lauder-Reut, una dintre putinele scoli romanesti care isi imbunatateste de la an la an calitatea actului educational, intr-un sistem educational romanesc marcat de critici, schimbari anuale si rezultate dezastruoase la examenele nationale.

Elevii de la Lauder-Reut, printre campionii Bacului - au promovat toti, cu o medie generala peste 9

Am discutat cu doamna Tova Ben Nun-Cherbis, presedinte al Complexului Educational Lauder-Reut despre ce inseamna o scoala de elita, o alternativa la sistemul din Romania, unde poti studia si business, media sau diplomatie, cu predare in limba engleza.

Rezultatele elevilor Lauder-Reut la examenul de maturitate sunt impresionante, avand in vedere ce observam la rata de promovare a ultimilor ani. Anul acesta, v-ati clasat, dupa prima sesiune de bacalaureat si inainte de constestatii, pe locul 8 la nivel national, in functie de mediile generale obtinute. Care este cheia acestei reusite?

Pornind de la afirmatia domnului Solomon Marcus cum ca viata nu este impartita pe discipline, interdisciplinaritatea in Complexul Educational Lauder Reut nu este un simplu slogan, este politica educationala.

La noi, oferta educationala extracurriculara diversa vine in completarea celei curriculare, ajutand copiii in a-si descoperi si dezvolta potentialul creativ si abilitatile evidente sau latente, in cat mai multe arii de cunoastere, care de multe ori ies din sfera standardizata: artistice, stiintifice, sportive, lingvistice si de comunicare, relationare, antreprenoriale etc.

Sistemul finlandez de invatamant, poate pe primul loc mondial ca rata de succes, nu cunoaste notiunea de abandon sau insucces scolar, iar elevii finlandezi se situeaza pe primele locuri in lume la testele standardizate pentru disciplinele exacte si stiintifice. Aceasta se intampla in conditiile in care accentul in scolile finlandeze se pune nu atat pe studiul si testarea sistematica la aceste discipline, ci tocmai pe identificarea si valorificarea potentialului si creativitatii, pe libertatea permanenta de alegere intre cat mai multe domenii de educatie "extracurriculara" - artistica si sportiva mai ales, la care se adauga o multitudine de alte optiuni.

In mod corect putem afirma ca si in scoala Lauder-Reut, accentul pe individualitate prin diversitatea optiunilor, integreaza si conduce pregatirea strict curriculara, catre achizitii si performante recunoscute. De aici si din ritmul constant de pregatire al elevilor la disciplinele curriculare si de examen, vine succesul permanent al elevilor nostri la evaluarile si examenele nationale, printre care si Bacalaureatul.

Exista o pregatire suplimentara care asigura rezultatele de elita la examenele nationale, in speta la Bacaluareat?

Exact. Din perspectiva examenului de Bacalaureat, tot ce pot adauga este ca avem un sistem de evaluare pentru elevii claselor a X-a, iar pregatirea sustinuta pentru examen incepe in clasa a XI-a, cand copiii dau si simulari; copiatul nu este tolerat, plagiatul de asemenea - dar si elevii ajung sa realizeze ca frauda le face in primul rand lor un deserviciu.

Desi stacheta este si foarte ridicata la noi, elevii se adapteaza, pentru ca devin constienti de diferenta pe care o face sistemul nostru, pentru succesul scolar si viitorul lor. In plus, ei dezvolta spontan si un atasament deosebit fata de scoala, de profesori, de colegi.

Cum se face scoala la Lauder-Reut? Cum aplicati concret principiile dumneavoastra in educatie?

Am sa mentionez trei aspecte majore ale culturii noastre educationale: modul in care privim calitatea actului educational; importanta practicarii obiectivitatii in evaluarea copiilor; si faptul ca reinvestim veniturile constant si masiv catre copii, asa incat sa putem asigura resursele umane si materiale necesare pentru calitate si performanta in educatie.

Astfel, noi cultivam calitatea in educatie, insa aceasta educatie este centrata pe dezvoltarea armonioasa a copilului pe toate planurile, academic, emotional, personal, social. Nu neglijam nici un aspect al acestei dezvoltari. De aceea noi pledam pentru o educatie holistica, multidisciplinara, diversa, si nu pe una unilaterala, centrata pe domeniul in care elevul poate sau chiar exceleaza. O pregatire intensiva, dar unilaterala poate conduce la performante imediate, insa pe termen lung va afecta negativ personalitatea si viitorul copilului. Prin urmare, la noi un olimpic sau elev care exceleaza intr-un anumit domeniu se va pregati atat pentru disciplina respectiva, cat si pentru celelate, conform unor criterii de performanta bine conturate (spre exemplu sa aiba media generala minima 8.50 cu 10 la purtare, in liceu).

Foarte important, la noi obiectivitatea evaluarii este o realitate si a fost recunoscuta ca atare de catre Ministerul Educatiei Nationale. Suntem pe locul 2 in Capitala conform celui mai recent clasament, ceea ce inseamna ca notele acordate de profesorii nostru corespund nivelului real de cunostinte al elevilor, fara exceptie. Obiectivitatea evaluarii este lege in scoala noastra si trebuie sa subziste tendintelor la subiectivitate venite din orice directie: dinspre parinti, elevi, orice alte entitati si chiar dinspre profesorii insisi!

Pentru succes si rezultate, sunt necesare investitii constante. Suntem o organizatie non-profit si ne asiguram bugetul prin contributia parintilor, din sponsorizari si donatii, insa totul se intoarce inapoi catre copii. Din acest motiv, la noi, media profesor/elev este de 1 la 4,5, iar sistemul nostru asigura minim 2 educatori/ invatatori/diriginti la clasa. Tot datorita reinvestitiilor constante ale veniturilor, elevii pot studia in grupe de nivel la multe discipline, sau in acelasi timp cu 2 profesori de matematica, de limba romana, engleza, ebraica sau alte limbi moderne (franceza, italiana, spaniola, germana).

Nu mai putin, temele si pregatirea suplimentara sunt asigurate tot de catre scoala, le oferim o reala pregatire individuala - nu sunt putine cazurile in care se lucreaza 1 la 1. Insa si elevii, la randul lor, trebuie sa invete, altfel ei sunt sfatuiti sa caute o scoala compatibila, pentru care performanta nu primeaza.

Dar profesorii? Cat de mare este contributia lor la performantele elevilor?

Profesorii conteaza la fel de mult, daca nu si mai mult decat orice politica si resursele educationale. Corpul nostru didactic - format in majoritate din cadre didactice din Romania, dar si din SUA, Marea Britanie si Israel- este de o calitate profesionala si umana validata exigent. In mod special trebuie sa fie dedicati profesiei, altfel nu se ajunge la rezultate cu copiii. Ii indrumam pe baza permanenta, pentru a-si apropria valorile si politica noastra educationala.

Aceasta abordare, alaturi de fidelizarea resursei umane, au contribuit la formarea unui colectiv de profesori de calitate, omogen ca viziune si scop, multi dintre ei optand pentru o loialitate remarcabila fata de noi - avem profesori cu o vechime de 16 ani, de cand au fost fondate gradinita si scoala Lauder-Reut!

Cum se impaca trunchiul comun de studiu cu disciplinele extracurriculare?

Noi incurajam permanent copiii sa participe la cat mai multe concursuri scolare, olimpiade si competitii, inclusiv internationale (cum au fost cele de public speaking, robotica, fizica aplicata, si altele). Copiii raspund spontan acestor incurajari si vor sa participe in numar tot mai mare, asa incat, de la an la an, numarul olimpicilor si al premiantilor a crescut exponential; numai anul trecut, am obtinut 335 de premii de la 155 de elevi - 92 premii I, 56 premii II, 94 premii III si 93 mentiuni); nu mai socotim distinctiile obtinute in competitii extrascolare, artistice sau sportive.

Scoala noastra are un profil teoretic bilingv (engleza) -real si umanist, ofera o diploma de bacalaureat la limba ebraica, unica in Europa; derulam si numeroase proiecte si parteneriate internationale (Comenius, Gruntvig, Cannes Lions, Junior Achievement,), vizite internationale de studiu, schimb de elevi si profesori cu scoli din toata Europa si Israel.

Asa cum am mai spus, le asiguram elevilor o paleta foarte larga de cluburi, cursuri optionale si activitati extrascolare, din care ei pot alege si explora oricat au nevoie, pana isi stabilesc vocatia reala.

Cea mai distinctiva nota o ofera insa pregatirea timpurie in domeniile business English, comunicare, media, diplomatie, protocol si relatii internationale, pentru elevii de liceu.

Cursurile de business, comunicare, media, diplomatie si relatii internationale sunt din ce in ce mai cautate si apreciate de tineri, deschizand multe usi pentru viitorul lor. Cu cine colaborati pentru aceste discipline?

Pentru aceste cursuri avem incheiate parteneriate educationale exclusive cu institutii universitare de elita din Romania si din strainatate: Institutul Diplomatic Roman - Ministerul Afacerilor Externe, Cannes Lions Romania, British Council, Lauder Business School of Vienna, Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy, Israel, Raphael Recanati International School, Israel, Institutul de stiinte Weizmann din Israel.

Cu mare emotie si bucurie va putem spune ca, incepand cu acest an scolar, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Bucuresti si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative au devenit si ele partenere ale Complexului Educational Lauder-Reut, pentru proiecte, concursuri si activitati de educatie matematica, robotica, informatica, stiinte aplicate si altele. Elevii participanti vor primi certificate de competente suplimentare, din partea Universitatii Politehnice.

Interviu realizat de Carmen Bejinaru

Director proiecte & relatii publice

Complexul Educational Lauder-Reut

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#rezultate bacalaureat Lauder Reut, #cel mai bun liceu Bucuresti, #rata promovare Bac Bucuresti , #licee