Sindicatele din educatie acuza ca sunt folosite in campanie, dupa ce ministrul Muncii a spus ca salariile au crescut cu aproape 300%

Joi, 02 Mai 2019, ora 18:50
7150 citiri
Sindicatele din educatie acuza ca sunt folosite in campanie, dupa ce ministrul Muncii a spus ca salariile au crescut cu aproape 300%
Foto: Faceboo/Marius Constantin Budai

Sindicatele din educatiile il acuza pe ministrul Muncii, Marius Budai, ca prezinta cifre eronate cu privire la cresterile salariale ale profesorilor si spun ca se simt folosite in campania electorala.

Reactia vine dupa ce, miercuri seara, Budai a spus intr-o emisiune la Antena3 ca, comparativ cu luna decembrie a anului 2016, s-ar fi aplicat o crestere salariala pentru profesori de 297%.

"In cadrul unei emisiuni televizate, difuzate ieri, 1.05.2019, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai a prezentat o serie de cifre privind cresterile salariale de care au beneficiat angajatii din sistemul public. Exemplul oferit de oficialul Guvernului Romaniei se refera la profesorul S cu grad didactic II, cu o vechime de peste 25 de ani in sistemul de invatamant, care are un salariu net aferent lunii martie de 5.526 lei. Comparativ cu luna decembrie a anului 2016, s-ar fi aplicat o crestere salariala de 297%.

Cifrele sunt ERONATE, lucru demonstrat de calculele realizate de expertii FSLI, dar mai ales de fluturasii de salarii ale agajatilor aflati in aceasta situatie. Astfel, salariul net REAL pentru aceasta categorie de profesori este de 3.360 de lei, in timp ce salariul brut, incluzand si indemnizatia de hrana, este de 6.100 de lei, la nivelul lunii martie 2019. Un calcul matematic simplu ne arata faptul ca majorarea aplicata salariului net 2019 vs 2016 este de 78%", se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, citat de Edupedu.

Mai mult de atat, precizeaza FSLI, in urma cresterilor salariale care urmeaza sa se aplice si in perioada urmatoare, salariul net al profesorului S, cu grad didactic II si cu o vechime de peste 25 de ani, va ajunge, in 2020, la 3.775 lei.

"Acest lucru ne demonstreaza faptul ca ministrul Muncii este departe de cifrele reale si mai ales de sumele pe care le incaseaza, cu adevarat, anagajatii din educatie", spun sindicalistii.

FSLI cere ministrului Muncii sa iasa in spatiul public cu o rectificare si sa arate datele reale intrucat, spune federatia, aceste declaratii false aduc deservicii grave angajatilor din educatie si arata o profunda lipsa de respect la adresa acestei categorii socio-profesionale.

"Este obligatoriu ca ministrul Muncii sa ofere opiniei publice, dar mai ales angajatilor din sistemul de invatamant, explicatii privind cifrele pe care le-a prezentat. Vrem sa stim ce calcule au fost facute si cine se face vinovat de raspandirea unor neadevaruri.

Salariatii din invatamant merita sa fie respectati! Prezentarea unor date eronate intr-o emisiune de dezbatere electorala ne face sa ne simtim, pur si simplu, folositi in campania electorala. Sistemul de educatie nu trebuie sa reprezinte o arma politica, domnule ministru!", se mai arata in comunicat.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#salarii profesori, #ministrul Muncii salarii profesori , #profesori