Cum să îți pregătești emoțional copilul pentru începerea școlii. Pașii pe care trebuie să îi respecți

Sambata, 03 Septembrie 2022, ora 23:29
2614 citiri
Cum să îți pregătești emoțional copilul pentru începerea școlii. Pașii pe care trebuie să îi respecți
Nu-i ignora îngrijorările copilului și arată-i că ai încredere în el FOTO: Pixabay.com

Începerea școlii e un moment important din viața copilului, dar și din viața părinților.

Acordă-i atenție de la început, asta ca să nu trebuiască să repari greșelile pe parcurs. Ajută-l să meargă cu drag la școală și să privească învățarea cu multă curiozitate și entuziasm. Dar și să știe ce urmează și care sunt regulile.

Începerea școlii vine cu provocări emoționale. Va avea colegi noi, profesori și va trebui să respecte noi reguli. Toate acestea îi vor da peste cap întreg programul cu care era obișnuit.

Explorează curtea școlii

Familiarizează-l cu școala, mai ales dacă este primul lui an acolo. Explorează împreună cu micuțul tău interiorul școlii, curtea, terenul de joacă și împrejurimile.

Intreabă-l cum se simte, ce-i place și ce nu-i place. Simplul fapt de a fi familiar cu zona îi va face mai ușoară pregătirea pentru începerea școlii. Această activitate este bună și pentru copiii care își cunosc deja teritoriul, dar suferă de anxietate școlară.

Nu-i ignora îngrijorările

Nu încerca să-i ignori sau să-i minimizezi îngrijorările, oricât de neînsemnate ți s-ar părea. Pentru el, fricile cu pricina răman la fel de reale și pot deveni copleșitoare dacă nu îți poate vorbi despre ele.

Vorbește-i despre cum va arăta prima zi de școală, despre cum este învățătoarea și despre oricare alte gânduri care îl mai preocupă.

Vorbiți împreună și despre așteptările pe care le are de la noul an școlar, de la profesori, colegi, de la el însuși și de la tine.

Demonstrează-i că ai încredere în el

Arată-i că ai încredere în el. Imaginea pe care și-o face despre sine este puternic influențată de nivelul de încredere, afecțiune și respect pe care i le acorzi.

Dacă este posibil, aranjează câteva înâlniri de joacă cu viitorii săi colegi. Gândul că va trebui să cunoască 20-30 de copii noi poate fi copleșitor și pentru un adult, cu atât mai mult pentru un copil.

Găsește activități distractive de învățare

Găsește câteva activități de învățare distractive pe care să le faceți împreună. Despre beneficiile îmbinării învățatului cu joaca ar fi multe de spus și există din ce în ce mai multe studii știintifice care atestă acest lucru.

Jocul este una dintre cele mai importante activităti cu ajutorul căreia un copil poate învăța: prin joc, un copil se poate dezvolta atât din punct de vedere emoțional (comunicare, relaționare, empatie) dar și cognitiv (vorbire, citire, logică, matematică).

De cele mai multe ori, nivelul seriozității și al concentrării pe care un adult îl poate pretinde de la un copil este nerealist deoarece este necompatibil cu stilul de învățare specific vârstei.

Citiți împreună

Citiți împreună lucruri care nu sunt incluse în materia obligatorie. Citiți de plăcere și din curiozitate și nu vă limitați la cărți: instrucțiunile unui joc, ambalajele diferitor produse, conținutul afișelor de pe stradă, subtitrările de la filme și desene animate.

Somnul este important

Somnul este esențial. Copiii cu tulburări de somn au mai multe probleme școlare și au, în general, o atitudine mai negativă asupra vieții.

Dacă în timpul verii copilul tău s-a obișnuit cu alt orar de somn, acum este cel mai bun moment sa începi să-l pregătești cu noul orar de somn. Ai grijă ca schimbarea să fie treptată.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
#scoala, #toamna, #emotional, #pregatire, #elevi, #parinti , #elevi