Scrisoare catre Ciolos: Cercetatori seriosi, la un loc cu indivizi imorali. Schimbati toti membrii Consiliului de Etica!

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 18:01
4868 citiri
Scrisoare catre Ciolos: Cercetatori seriosi, la un loc cu indivizi imorali. Schimbati toti membrii Consiliului de Etica!
Foto: Guvernul Romaniei

Ad Astra, asociatia cercetatorilor romani de pretutindeni, a adresat miercuri o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos si ministrului Educatiei, Adrian Curaj, in care se solicita inlocuirea tuturor membrilor CNE, consiliu de la care se asteapta o decizie in cazul de plagiat al lui Petre Toba.

In scrisoare, reprezentantii cercetatorilor romani isi exprima "ingrijorarea in privinta obiectivitatii si profesionalismului membrilor Consiliului National de Etica (CNE) ".

"Concluziile analizelor efectuate de catre actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt in contradictie cu cele ale universitatilor care au emis respectivele diplome.

De exemplu, in cazul lucrarii de doctorat a domnului Victor Ponta, Comisia de Etica de la Universitatea din Bucuresti a dat verdictul ca aceasta lucrare a fost un plagiat. In conditiile in care chiar universitatea emitenta a diplomei (a carei imagine este cel mai puternic afectata negativ de situatii de acest fel) a recunoscut acest aspect, faptul ca verdictul dat de catre CNE este cel opus ar trebui sa puna la indoiala corectitudinea si buna credinta a CNE per ansamblu.

Exemplul mentionat aici nu este din pacate singurul caz in care corectitudinea deciziei CNE este indoielnica", se arata in scrisoarea publicata integral pe site-ul Ad Astra.

Noul ministru al Educatiei, in lumina reflectoarelor: Va avea curajul sa-i retraga titlul de doctor lui Victor Ponta?

In universitati s-au creat filiere de coruptie. Toate doctoratele la control! Interviu cu Adrian Papahagi

Cercetatorii mai spun ca prin validarea unor lucrari despre care oricine poate spune cu usurinta ca au fost plagiate "prejudiciaza grav nu doar credibilitatea universitatilor, ci a sistemului de invatamant in general si a tuturor posesorilor de diplome acordate in Romania".

"Cercetatori seriosi, care si-au obtinut titlurile prin creatie originala, munca indelungata si sacrificii personale se trezesc pusi in aceeasi categorie, fiind doctori ai universitatilor romanesti, cu indivizi imorali care si-au obtinut titlurile prin fals si furt intelectual.

Consideram ca, pentru a elimina orice suspiciune in privinta viitoarelor decizii, inainte de a analiza orice alta sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu altii a caror integritate stiintifica si morala este deja dovedita", se arata in scrisoarea deschisa adresata de Ad Astra premierului si ministrului Educatiei.

Aberatia zilei: Tu stii cine e Apud? El nu stie

Ciolos, despre suspiciunile de plagiat in cazul Toba: Nimeni nu trece peste criteriul de integritate

Noul ministru de Interne, Petre Toba, a fost acuzat in mass-media ca si-a plagiat teza de doctorat, iar premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Educatiei sa intreprinda demersurile necesare astfel incat in cel mai scurt timp institutiile abilitate de lege sa se pronunte in acest caz. Petre Toba a negat acuzatiile aduse.

Guvernul Ciolos, solicitat sa adopte 4 masuri impotriva plagiatului

Dupa ce Victor Ponta (PSD) a fost acuzat de plagiat, in 2012, fostul ministru al Educatiei Liviu Pop (PSD), a schimbat intr-o singura zi componenta CNE, inlocuind cercetatori de renume international cu apropiati ai PSD. Verdictul dat fostului premier Ponta a fost unul favorabil, in ciuda numeroaselor dovezi concludente prezentate de experti ai Universitatii Bucuresti.

Acelasi CNE a decis rapid si ca fostul ministru de Interne Gabriel Oprea nu a plagiat in teza sa de doctorat, in ciuda probelor prezentate public de Universitatea Bucuresti.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Toba plagiat, #Ad Astra scrisoare Ciolos plagiat , #universitati