Scopul Educatiei nu este a-i demonstra tampitului ca e tampit (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 19 Iulie 2011, ora 21:37
7574 citiri
Scopul Educatiei nu este a-i demonstra tampitului ca e tampit (Opinii)
Foto: Arhiva (RTV)

Dimpotriva! Rolul Educatiei este sa faca in asa fel incat tampitul sa nu mai fie, eventual, tampit. Sa-l educe!

Dar cine sa mai aiba timp de nuante si sensuri ale lucrurilor din viata noastra, cand nimeni nu mai are dubii, toata lumea are doar certitudini si fiecare stie prea bine dinainte ce trebuie sa faca.

Nimeni nu mai sta sa judece, toti executa precum niste roboti comenzi si sarcini de partid.

Sa ne intelegem de la bun inceput. Misiunea politistului este sa-l prinda pe baiatul cel rau. In tarile civilizate, eventual, poate sa transmita si incredere si siguranta cetatenilor. Scopul presei este sa semnaleze derapajele Puterii. Rolul Educatiei nu este insa a demonstra ca traim intr-o tara unde majoritatea elevilor sunt varza, iar aproape toti profesorii sunt prosti.

Scoala in sine are drept principal scop educarea, iar evaluarea finala trebuie sa reflecte doar gradul in care elevul si-a insusit educatia generala pe care a primit-o.

Pentru performanta, merge mai departe la facultate. Pentru societate, se presupune ca este deja pregatit. Pentru o meserie anume, urmeaza o scoala practica, dedicata acelei profesii. Dar - ca la noi, la nimenea. Daniel Funeriu isi face un titlu de glorie si considera a fi reusit o performanta iesita din comun ca a demonstrat cat de multi tampiti scoate scoala romaneasca. Asemanarea si potrivirea cu ideile presedintelui sunt doar o coincidenta.

Partea a doua a demonstratiei - si profesorii sunt chiar mai tampiti decat elevii. Asa elevi, asa profesori si viceversa. Ba la profesori situatia este si mai trista. 70% dintre dascali au picat examenul de titularizare. Daca ii socotim si pe cei peste 5.000 care s-au prezentat la examen, dar au abandonat imediat dupa ce au intrat in clasa, atunci procentul ajunge la 90%! Ei, asa da! Asa rezultat pentru un minister al Educatiei rar mai intalnesti in lumea larga. Si, in loc sa isi dea demisia toata conducerea ministerului, ce iti aud urechile?

Daca vinovati de prostia elevilor sunt profesorii, pentru prostia acestora din urma vinovat nu mai este nimeni. Poate doar salariile prea mari, lefurile de lauze puturoase.

Da, stiu - perlele profesorilor le depasesc aproape pe cele ale elevilor. Este jenant, chiar este, sa auzi un profesor spunand ca "Virgula este o intrerupere de sarcina" sau "Motivele poeziei ar fi iubirea" ori "In 'Seara pe deal' merg oile la pascut". Este poate tragic sa citesti la un dascal o astfel de monstruozitate - "Poemul Luciafarul exprima expresia absolvita pe care le atinge gandirea poetului".

Ei si altii asemenea nu ar trebui intalniti niciodata la catedra nicaieri.

Foarte bine ca s-a eliminat copiatul din scoli. Foarte bine ca niciun profesor nu a mai reusit sa se inspire din carti in timpul examenului. Credeti insa ca perlele de mai sus nu ar fi fost debitate, daca ar fi reusit sa copieze? Si daca au fost in stare sa produca asemenea "perle", in acest caz cine este vinovat? Desigur, in primul rand, ei.

Dar apoi cine? Eu? Ministrul Agriculturii? Sistemul in general? Cine a concret? Stiu sigur ca in niciun caz vinovat nu este Traian Basescu. Dar presupun ca unul dintre vinovati ar trebui sa se gaseasca in varful Ministerului Educatiei.

Pentru ca imediat dupa ce ne-a asigurat ca a organizat concursuri corecte, misiunea ministerului era sa aiba rezultate bune la aceste examene. Daca totul e o catastrofa, iar rezultatele nu au fost fortate pentru a fi folosite politic, atunci un creier cel putin din Ministerul Educatiei trebuie sa isi asume raspunderea. Este intr-adevar o catastrofa, dar ceva trebuie schimbat.

Ma tem insa ca exact acesta a fost scopul pe care l-a urmarit ministerul. Sa demonstreze ce era de demonstrat. Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, care ii soptea ministrului Funeriu la ureche cuvant cu cuvant ce sa spuna, a declarat ca obiectivul principal al examenului din acest an a fost selectarea cadrelor didactice. Punct atins.

"Cel mai important este faptul ca obiectivul de a selecta resurse umane de calitate a fost atins, astfel ca nu orice absolvent poate ajunge in fata elevilor" - Oana Badea.

Vedem aceeasi logica, intelegem scopul. Ce mai conteaza, totusi, educatia, nu? La naiba cu ea, noi ne-am facut datoria fata de partid! Cei care nu au trecut examenul sunt numai buni de aruncat la gunoi, nu-i asa? Stim ca totul depinde de standardele de evaluare.

Curios e ca, daca le-am impune Guvernului insusi, prin Palatul Victoria nu ar mai ramane aproape nimeni care sa se ocupe cu branconajul la genul neutru. Sau care sa absoarba doar 3,5% din fondurile europene. Ar impunge fuga si ar lasa locul celor competenti.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Daniel Funeriu ministru Educatiei, #promovare scazuta titularizare, #bacalaureat titularizare promovare, #perle titularizare , #titularizare