Scandalul diplomelor de Bac: Adeverintele, refuzate de universitatile din Germania

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 07:57
4916 citiri
Scandalul diplomelor de Bac: Adeverintele, refuzate de universitatile din Germania
Foto: Adevarul

Ministerul Educatiei a anuntat ca absolventii care vor avea anul acesta adeverinte in loc de diploma de bacalaureat nu vor avea probleme la inscrierea la universitati, insa la unele institutii din Germania nu le accepta.

Andreea Velicu, din Brasov, a incercat sa se inscrie la medicina la Universitatea din Rostock, dar dosarul i-a fost respins pe motiv ca nu se accepta adeverinte in locul diplomei, arata Adevarul.

"Am crezut ca vor fi acceptate adeverintele in Germania, dar mie mi-au respins dosarul in prima faza si acum asteptam un raspuns de la ZAB (Zentralstelle fur Auslandisches Bildungsweses, centrul care se ocupa de studentii straini - n.red.) ", a declarat tanara.

Acum, Andreea Velicu asteapta inca un raspuns oficial din partea universitatii, altfel va fi nevoita sa astepte pana cand va primi diploma de bacalaureat.

Scandalul diplomelor de Bac: Reactia Ministerului Educatiei

"Sper sa fie favorabila (decizia- n.red.), nu cred ca este posibil ca niciun roman sa nu fie acceptat la o universitate germana din cauza Ministerului Educatiei.

Eu si colegii mei care voiam sa plecam la studii in Germania suntem, evident, foarte suparati, dar nu prea avem ce sa facem. Daca nu intru anul acesta, atunci stau acasa un an si incerc din nou in 2015, cand voi avea diploma de Bac in original", a adaugat ea.

Tanara primise o bursa integrala de studii din partea statului german, de la DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst - Serviciul German de Schimb Academic), dar o va pierde daca nu intra anul acesta la universitate.

Elevii care au sustinut si promovat anul acesta bacalaureatul primesc adeverinte, in locul diplomelor.

Un intreg scandal a izbucnit anul acesta, dupa ce DNA a inceput o ancheta privind monopolul unei companii private care se ocupa cu tiparirea documentelor. Ministerul Educatiei a anuntat ca tipareste adeverintele la Imprimeria Nationala.

Problema a aparut in contextul anchetei procurorilor DNA, care cerceteaza cum a primit in mod exclusiv firma Romdidac - care functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului - dreptul de a furniza diplomele scolare si universitare.

"Garantez ca tinerii care vor sa studieze in strainatate nu vor avea probleme, daca au probleme, trebuie sa contacteze Ministerul Educatiei si daca o universitate din strainatate are o problema, atunci se adreseaza Ministerului Rducatiei din tara lor sau ambasadei Romaniei", declara acum ceva timp ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#adeverinta bacalaureat respinsa Germania, #adeverinta bacalaureat refuzata universitati, #adeverinta bacalaureat refuzata Germania , #Bacalaureat 2014