De ce au scăzut notele de admitere în liceu: ”Acești elevi au fost pur și simplu pierduți”

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 21:30
13510 citiri
De ce au scăzut notele de admitere în liceu: ”Acești elevi au fost pur și simplu pierduți”
Pandemia a avut un impact negativ asupra învățământului FOTO Pixabay

Mediile de admitere la liceu au fost mai mici în anul 2021, comparativ cu anul 2020, diferențele fiind semnificative. Mai mult, s-au obținut de șapte ori mai puține medii de 10 anul acesta decât anul trecut. Cauza principală este pandemia, care a avut efecte devastatoare asupra sistemului de învățământ.

Ștefan Vlaston, profesor de matematică și președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare, a explicat pentru Ziare.com că elevii au pierdut trei semestre și că au fost privilegiați doar copiii care au avut acces la sistemul online și care au avut bani pentru meditații.

E evident să fie așa după trei semestre pierdute din educație și în care unii elevi au avut acces la online și au avut bani de meditații și alții nu au avut nici una nici alta. Din păcate sunt elevi buni și foarte buni care nu au avut nici acces la online, nici bani de meditații și e posibil să fi picat sau să nu se fi prezentat la examen”, spune Ștefan Vlaston.

Acesta adaugă că au fost și cazuri în care elevii au avut noroc și au avut parte de ”profesori inimoși”, care au făcut tot ce le-a stat în putere să facă învățământul online mai accesibil.

”De exemplu, un elev care a dat Evaluarea Națională anul acesta a pierdut jumătate din clasa a VII-a și toată clasa a VIII-a, cu excepția a două-trei săptămâni de școală. În rest a învățat singur, cât a putut. E foarte greu dacă nu te ajută cineva”, mai spune Ștefan Vlaston.

Profesorul susține că se aștepta la această situație. Ba mai mult, se aștepta chiar la rezultate și mai slabe.

”Spun din nou, acesta este marele păcat al actualei situații, elevii buni și foarte buni care nu au avut acces nici la online, pentru că nu aveau aparatura necesară, nu aveau internet, și nu au avut nici bani de meditații, ce au făcut acești elevi? Pur și simplu au fost pierduți. Nu s-au dus la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat, sau dacă s-au dus, au picat”, explică Ștefan Vlaston.

Profesorul amintește și situația de la Bacalaureat, unde 34.000 de elevi, absolvenți de clasa a XII-a, nu s-au prezentat. Nu înțelege nici cum a fost posibil ca din 55.000 de contestații depuse la Bacalaureat, în cazul a 53.000 dintre ele au fost modificate notele, deci cele inițiale au fost acordate greșit.

”Nimeni nu caută explicații și soluții”, concluzionează Ștefan Vlaston.

Scădere drastică a notelor de 10

Au fost de șapte ori mai puține medii de 10 la Evaluarea Națională 2021 decât anul trecut, potrivit datelor transmise de ministerului Educației înainte de contestații. Mai exact, 120 de elevi au obținut punctaj maxim în 2021, comparativ cu 839 în 2020. În București au fost 13 note de 10 în 2021, pe când anul trecut au fost 224.

89.983 de elevi au fost repartizați în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2021-2022 din totalul de 91.315 elevi care au completat fișele cu opțiuni, adică un procent de 98,54%.

De exemplu, ultima medie de admitere la liceul Gheorghe Național Gheorghe Lazăr, din Capitală, a fost 9,56 în anul 2021. Anul trecut ultima medie de admitere, la același liceu, a fost 9,69.

Un alt exemplu este Colegiul Național Gheorghe Șincai, tot din București, unde ultima medie de admitere în 2021 a fost 9,06, pe când anul trecut a fost 9,57.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#scoala online, #pandemie covid, #Stefan Vlaston, #admitere liceu, #note evaluare nationala , #rezultate admitere liceu 2021