Romania reala: Soarta unui absolvent crestin, de la o facultate privata

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 15:06
4553 citiri
Romania reala: Soarta unui absolvent crestin, de la o facultate privata

In timp ce ma uit la o emisiune TV am parte de un intermezzo publicitar, in care o tanara domnisoara incepe sa bolboroseasca ceva. Satula de cuvinte seci, se intoarce catre noi si ne spune: "Ce-i cu circul asta? Uitati-va la mine, ca am absolvit la 'Spiru'. Au cei mai buni profesori si, efectiv, inveti lucruri de care ai nevoie".

Eu ma uit la ea, dar nu-mi dau seama cine este si nici de ce avea nevoie de invatatura "haretista", pentru a ingana trei cuvinte.

O reclama pentru o facultate privata, compromisa pe nedrept de doamna Andronescu, supranumita de unii Abramburica. Spun, pe nedrept, pentru ca majoritatea universitatilor particulare ar fi trebuit sa pateasca la fel, precum celebra "Spiru".

Acest episod imi aduce aminte de destinul actual al unui bun prieten si de pataniile prin care a trecut, in incercarea sa de a deveni un economist de vaza al Romaniei.

S-a dus la "Cantemir", la finante-banci. De ce s-a dus el sa se faca student, la crestina "Dimitrie Cantemir?" Pai, sa nu stea acasa si sa-si mai prelungeasca copilaria, cunoscand mai indeaproape binefacerile Capitalei.

A absolvit cu brio facultatea, chiar cu nota 10, iar dupa aceea a inceput si un master. L-am intrebat, daca acum e ceva mai serioasa invatatura si mi-a raspuns: "Ma, da' mai lasa-ma, ca asta e master, nu e facultate".

Singura conditie pentru a trece examenele in sesiune este aceea de a avea cateva sute de lei vechi in buzunar, pentru a cumpara cartea profesorului de curs. Cumperi cartea la timp, ai luat examenul, n-ai luat-o cand trebuia mai ai o sansa dar trebuie sa alergi dupa ea, ca studentii sunt multi, iar cartile putine.

Licentiat, masterand aproape de lucrarea de dizertatie. Mai greu cu incadrarea in campul muncii. Campul muncii adevarate, proportional cu pregatirea profesionala, ca pe la tara, campul de-abia te-asteapta sa-l lucrezi. Si, cum campania de treierat la grau este in plina desfasurare, ce prilej mai bun sa faci un ban in plus, decat acela de a-ti demonstra abilitatile in manuirea lopetii si a maturii cu coada de lemn?

"Hai, ma, treci la treaba, nu-i mai tine si p-astia da vorba, ca aici sa munceste nu sa sta". Asta e in loc de buna ziua, pentru muncitorul zilier, un mesaj venit din partea fostului tractorist, ajuns peste noapte mare sef de asociatie agricola. Fierbe sangele in tine, cand il vezi p-asta, cu 10 clase ca se da la un licentiat in economie ca tine.

"Stii ma sa treci cu picioarele pi'n grau?" striga tractoristul director la tine. |Plimba-te si tu pi'n el, ca e cam moale da' la ploili astea. Cand esti gata, te relaxezi cu lopata si ridici graul de pe pista". Cam asta e testul de angajare.

Cu gandul la examenul de dizeratie, prietenul meu incepe plimbarea prin boabele umede de grau. Nici macar n-a indraznit sa-l intrebe pa' sefu' cati bani ii va da pe ziua de munca. Da' spera sa faca ceva parale, ca sa plece la mare.

Prin arsita cotropitoare isi deplange soarta si isi aduce aminte de un celebru banc cu papagali. Unul vroia sa cumpere un papagal si avea de ales dintre trei exemplare. Primii doi costa mult si nu-i convine pentru ca stapanul ii spune ca nu stiu sa faca nimic si sunt foarte lenesi. Hotarat, sa-l ia pe al treilea, cere pretul si i se spune ca e mai scump decat ceilalti doi la un loc, desi e mai pampalau ca ei. Si, de ce e asa de scump? Intreaba cumparatorul. Pai el e sefu' la astia doi, vine raspunsul vanzatorului.

Trezit din visare, prietenul meu aude o voce cunoscuta langa el. E vecinu' Ion, tractorist la asociatie. "Hai tataie, aici e mai ceva ca la ocna. Jug, tataie, jug." Pacat de lucrurile alea invatate in facultate ca, efectiv, nu sunt bune la nimic. Papagalii stiu de ce!

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#facultati particulare, #master facultate particulara, #calitate invatamant romanesc , #facultati