Romania doctoratelor: Avem o productie-record de 5.000 de titluri pe an. Problema e cum au fost obtinute

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 08:56
5961 citiri
Romania doctoratelor: Avem o productie-record de 5.000 de titluri pe an. Problema e cum au fost obtinute
Foto: Arhiva Ziare.com

Universitatile din Romania (si Academia) au produs din 1990 si pana acum aproximativ 67.000 de doctori in stiinte.

Numarul in sine nu este mare - avem 3,3 detinatori de astfel de titluri la 1.000 de locuitori, ceea ce ne plaseaza sub media europeana.

Problema este ca jumatate din numarul total de doctorate au fost obtinute in ultimii 5 ani (peste 30.000, dupa 2010), ceea ce ridica numeroase suspiciuni privind calitatea lor, dincolo de proportiile probabil unice in lume ale plagiatelor.

Dupa un varf de sarcina in 2012 (peste 6.000 de doctori facuti in acel an), numarul a scazut brusc de peste 3 ori in acest an, probabil dupa ce doctoranzii s-au speriat de scandalul plagiatelor. Odata cu numarul lor au scazut si alocarile pentru universitati.

Scurt istoric al puseelor doctorale

In 1990, Romania avea sub 1.500 de detinatori de tilu de doctor in stiinte, iar in 1990 s-au acordat 17 astfel de diplome.

Sistemul s-a dezvoltat vertiginos si in 1999 s-a depasit nivelul de 1.000 de titluri eliberate.

A doua stacheta a fost doborata in 2005, cand Romania a adoptat procesul Bologna, in care doctoratul nu mai este o forma de consacrare stiintifica, ci doar unul dintre cele trei cicluri ale studiilor universitare: de licenta, de masterat si de doctorat.

Asa s-a ajuns ca de la o medie anuala de 1.000 de noi doctori pana in 2008 (cand finalizeaza studiile primii absolventi de doctorat Bologna), dupa acest an sa apara productii record de 5.000 de noi detinatori de astfel de titluri, anual.

Dar cum au fost obtinute?

Daca raportam insa titlurile noi la alti indicatori - investitiile din acest domeniu (suntem tara europeana cu cele mai mici bugete acordate invatamantului superior si cercetarii), la PIB sau la outputuri (articole stiintifice in reviste de top in domeniu, patente etc.) este clar ca avem "supraproductie" de asemenea titluri.

Este concluzia unui studiu realizat in 2014 de doctor Dan Alexandru Corlan, care a analizat corelatia dintre numarul detinatorilor de doctorate si articolele SCI (Articole Science Citation Index), unul dintre indicatorii de calitate din cercetare.

Astfel, a constatat Dan Corlan, la trei titluri de doctor se publica un singur articol din aceasta categorie. Putin si in comparatie cu Bulgaria, unde fiecarui titlu de doctor in stiinte ii corespundea in 2010 o lucrare SCI.

Citeste in continuare articolul Romania doctoratelor: Sinistrul avant si spectaculoasa cadere a unei industrii business to business intre politicieni si universitati pe Curs de Guvernare

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#statistica doctorate Romania , #doctorat