Rezultate Bacalaureat 2013: Rata de promovare record - Sindicatele denunta "diplome otravite"

Luni, 08 Iulie 2013, ora 13:17
1923 citiri
Rezultate Bacalaureat 2013: Rata de promovare record - Sindicatele denunta "diplome otravite"
Foto: Arhiva

Desi rata de promovare de la Bacalaureat 2013 depaseste 55%, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca multe dintre diplomele obtinute de absolventi sunt "otravite", deoarece o parte vor intra direct in somaj, iar unii dintre cei care vor fi admisi in universitati cu ajutorul mediei de la bacalaureat vor ajunge pseudospecialisti.

"Chiar daca procentul de promovabilitate este de 55%, multe dintre aceste diplome pe care le obtin elevii sunt otravite, deoarece o parte dintre absolventi vor intra direct in somaj, iar unii dintre cei care vor fi admisi in invatamantul superior cu ajutorul mediei de la examenul de bacalaureat, fie vor ajunge pseudospecialisti, fie vor deveni someri dupa terminarea facultatii", denunta liderii FSLI, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Rezultate Bacalaureat 2013: Rata de promovare record - peste 55%

Acestia au precizat ca, analizand situatia inregistrata la examenul de bacalaureat, se poate constata ca sunt angajati din institutii ale statului care "au actionat abuziv", atat asupra unor profesori din comisiile de examen, cat si asupra elevilor, "ceea ce demonstreaza ca in Romania drepturile cetatenilor nu sunt respectate".

"Exista, din pacate, si cadre didactice, intr-un procent nesemnificativ, care recurg la gesturi ce nu fac cinste acestei nobile meserii", mentioneaza sursa citata.

De asemenea, FSLI atentioneaza asupra faptului ca sumele nete pe care urmeaza sa le primeasca profesorii care au facut parte din comisiile examenelor de bacalaureat sunt "umilitoare", respectiv trei lei pentru o lucrare corectata, 19 lei pentru asistenti si 330 de lei pentru presedintii de comisii.

FSLI mai arata ca scoala nu mai este motivanta pentru elevi, din cauza programelor scolare neadaptate la realitatea de pe piata muncii, multora fiindu-le greu sa isi gaseasca un loc de munca dupa absolvirea liceului.

Rezultate Bacalaureat 2013: Rata de promovare record - Pricopie se lauda cu fraude putine

Reprezentantii FSLI considera ca in perioada imediat urmatoare trebuie luate mai multe masuri, printre care regandirea de urgenta a programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, astfel incat sa se puna accent pe latura formativa, si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice nu ceea ce au memorat elevii, ci capacitatea lor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a se putea integra in campul muncii.

Sindicalistii mai propun ca masuri depolitizarea invatamantului, astfel incat directorii de scoli sa fie alesi de unitatile de invatamant, "nu de partidele politice", introducerea examenului de admitere in intregul invatamant superior si adoptarea, in regim de urgenta, a unei legi de salarizare pentru educatie, prin care salariile sa creasca substantial, astfel incat meseria de dascal sa devina motivanta.

De asemenea, FSLI cere sa fie respectata Legea educatiei si din 2014 Educatia sa primeasca minimum 6% din PIB, iar Cercetarea minimum 1%.

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 in sesiunea iunie - iulie 2013 in randul absolventilor de clasa a XII-a depaseste 55%, procent record pentru ultimii ani.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat rezultatele centralizate. Procentele finale arata ca din promotia curenta, rata de promovare este de 62%.

De asemenea, rata de promovare din promotiile anterioare este de 30,6%, astfel ca rata de promovare finala, la nivel national, este de 55,4%.

D.R.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Bacalauret 2013 rezultate reactii, #sindicate BAc 2013 rezultate, #rezultate examen Bacalaureat 2013 , #rezultate Bacalaureat 2013
Comentarii