Restauratia sindicalistului de la Educatie (Opinii)

Joi, 07 Iunie 2012, ora 00:35
6847 citiri
Restauratia sindicalistului de la Educatie (Opinii)
Foto: Romania Libera

Cu un ministru de paie in frunte, Educatia se intoarce tiptil, dar hotarat spre restauratie. Liviu Pop, nici sa vrea nu ar avea anvergura sa se opuna intereselor uriase jucate in acest domeniu, interese aprig lovite de reforma lui Daniel Funeriu. Dar sindicalistul cocotat de un val neasteptat intr-o functie la care nici nu visa, nu are niciun apetit reformist, dimpotriva.

Primul sau gand a fost catre fostii colegi de huzureala sindicala carora a decis sa le da inapoi tortul gustos si satios al celor 16 milioane de euro adunati anual din cotizatiile sindicale. Fostul ministru anulase colectarea automata din leafa dascalilor a acestor cotizatii, ceea ce i-a lovit in inima pe guralivii sindicalisti a caror putere si bunastare se intemeia pe aceste sume.

Ei bine, Liviu Pop abroga acest ordin. Nu de grija liderilor sindicali. Nici sa nu va ganditi la asa ceva!. Dl. ministru murea de grija profesorilor cu CAR, ale caror rate pentru aceasta forma de creditare nu puteau fi luate direct din salariu, ceea ce, nu-i asa, reprezinta o chestiune de viata si de moarte, ca mersul la caserie cu rata dauneaza foarte grav sanatatii.

Si, ca orice sindicalist care se respecta, dl. Pop este un autentic democrat. Cum pentru modificarea bacalaureatului de anul acesta nu prea mai e timp, pe cel de anul viitor, domnia sa intentioneaza sa-l organzieze dupa cererea clientului. Adica dupa cum vor elevii care vor fi consultati prin referendum ce fel de examen prefera: diferentiat in functie de profil sau unic pentru toti. Probabil ca a doua intrebare se va referi la camerele de supraveghere pe care dl. Liviu Pop intentioneaza sa le inlocuiasca cu voluntari zelosi. Aveti trei incercari sa ghiciti ce vor raspunde la referendum elevii, ce fel de bacaluareat vom avea din nou si cat va valora bucatita de hartie numita diploma.

Nu stiu daca bacalaureatul diferentiat ar fi o solutie buna si as dori o dezbatere serioasa pe tema aceasta, in care sa se intalneasca toate argumentele si contraargumentele. Deocamdata cred ca este nedrept ca un absolvent de matematica fizica, de exemplu, sa dea un examen foarte serios, in vreme ce un absolvent de liceu de sport sa se bazeze pe salturi inainte si inapoi pentru ca apoi diplomele lor sa aiba exact aceeasi valoare si sa reflecte acelasi nivel de pregatire.

Cert este ca nu elevii trebuie ia aceasta decizie. Cert este ca democratia nu are ce cauta in astfel de domenii. Este ca si cum ai face un referendum pentru a intreba poporul daca vrea impozite mici sau mari. Adica un populism gretos, care ascunde intentia de a anula orice urma de exigenta si de seriozitate din examenul de bacalaureat. De ce se stie.

Pe de-o parte, pentru ca absolventii si familiile lor voteaza, iar votul este cu atat mai binevoitor cu cat bunavointa examinatorilor este mai mare. Pe de alta parte, fabricile de diplome duc lipsa de materie prima dupa socul promovabilitatii. Iar daca ne uitam pe impresionanta lista a politicienilor care predau numai la Spiru Haret, vom intelege exact de ce afacerea trebuie sa prospere.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Liviu Pop ministru Educatie, #bacalaureat 2013 referendum elevi, #reforma educatie, #bani sindicalisti Pop , #bacalaureat