Regulile propuse de Ministerul Educatiei pentru reluarea cursurilor. Conditiile in care o scoala va fi inchisa

Joi, 04 Februarie 2021, ora 08:04
Autor: Alina Toma
Regulile propuse de Ministerul Educatiei pentru reluarea cursurilor. Conditiile in care o scoala va fi inchisa
Cursurile vor fi reluate din opt februarie FOTO Pixabay

Ministerul Educatiei a intocmit un proiect de ordin cu regulile dupa care ar urma sa se desfasoare orele odata cu reluarea cursurilor in clase.

Ministerul Educatiei a prezentat joi dimineata documentul, afirmand ca a incercat sa surprinda toate aspectele convenite in foarte buna colaborare cu Ministerul Sanatatii, intr-o maniera constructiva. Ministerul precizeaza ca este vorba despre un draft ce va fi supus validarii Ministerului Sanatatii. Proiectul prezentat de Ministerul Educatiei poate fi consultat AICI.

Ce prevede ordinul

Despre organizarea salilor de clasa

 • * Sala de clasa va fi amenajata astfel incat sa fie asigurata distantarea fizica de 1 metruintre elevi. Daca configuratia salii de clasa (suprafata, mobilier etc) nu permite distantarea fizica de 1 metru, atunci spatiul va fi organizat astfel incat sa se asigure distanta maxim posibila intre elevi.
 • * Deplasarea elevilor in interiorul institutiei trebuie limitata prin alocarea aceleiasi sali unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasa de elevi = 1 sala";
 • * Este interzis schimbul de obiecte personale;
 • * Va fi asigurata aerisirea claselor inainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi in timpul pauzelor minimum 10 minute si la finalul zilei, tinand cont de temperatura exterioara;
 • * Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesita miscare si/sau interactiune stransa intre elevi;
 • * Elevii si personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca in permanenta, atunci cand se afla in incinta unitatii de invatamant.

Proiectul prevede ca suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se dispune in urmatoarele situatii:

 • La aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant prescolar sau clasa de invatamant primar. In aceasta situatie se suspenda cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioada de 14 zile. In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2, urmand ca elevii din schimbul urmator sa isi desfasoare cursurile, dupa o dezinfectare prealabila a salii de clasa.
 • La aparitia a doua cazuri confirmate de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o clasa de invatamant gimnazial, liceal, profesional si postliceal. In aceasta situatie se suspenda cursurile clasei respective pentru o perioada de 14 zile. In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2, urmand ca elevii din schimbul urmator sa isi desfasoare cursurile, dupa o dezinfectare prealabila a salii de clasa.

Draftul prezentat de Ministerul Educatiei mai prevede ca pescolarii/elevii care locuiesc impreuna cu o persoana care face parte dintr-o grupa de risc, dupa o evaluare medicala a persoanei respective, daca aceasta nu a fost vaccinata si exista riscul de contaminare cu SARS-CoV-2, pot sa nu se prezinte fizic la scoala, la recomandarea medicului curant si cu acordul parintilor/reprezentantului legal.

 Articol citit de 3484 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  medgidnicolai
  04.02.2021, 10:04
  este normal
  ca in actualul context pendemic, unitatile de invatamant sa functioneze in anumite conditii impuse de criza. conditii diferentiate de indicele de infectare la nivel local. nu cum au facut-o aiuritii pana acum tratand totul la gramada adica, suspendarea cursurilor in localitatile fara nici un caz de covid sau unde incidenta era sub 1 la mie, si nu aveau nici macar acoperite cu internet. ma refer la sica mandolina si ministrul lui tataru.